BARBARA ŠTRBAC

JEDNO OD ZAŠTITNIH LICA NOVE TV 'Kolegije održavamo preko veze, već ujutro znam kamo ću na teren, a najteže mi pada što ne mogu obići roditelje'

Gledatelji Dnevnika Nove TV nisu mogli ne zamijetiti lice Barbare Štrbac, jedne od novinarki koja je s nekolicinom kolega stalno u pokretu, na mjestu događaja. O svojim iskustvima i radnom ritmu podijelila je za Studio svoja profesionalna iskustva

Gledatelji Dnevnika Nove TV zasigurno su proteklih tjedana primijetili lice Barbare Štrbac, još jedne od onih novinarki koja, dok drugi većinom rade od kuće, svakodnevno neumorno izvještava s terena.

Bilo da je riječ o pričama iz žarišta zaraze novog koronavirusa ili o pričama iz središta zagrebačkog potresa, Barbara je tu. Teško ju je uhvatiti za razgovor, radi gotovo cijeli dan, a ono malo slobodnog vremena koristi kako bi konačno malo odspavala.

Tehnologija

Otkrila nam je kako, kao i mnogi njezini kolege, smatra da je situacija s koronavirusom i potresom jedna od najzahtjevnijih iz koje je dosad morala izvještavati.

- Radimo specifičan posao zbog kojeg moramo biti na terenu. Srećom, danas je tu tehnologija koja mi puno olakšava. U redakciji smo uveli zaštitne mjere i uglavnom nas nema mnogo u uredu, većinu toga rješavamo telefonom. Već ujutro znam gdje moram ići, kolegije održavamo preko veze i čuvamo se koliko je moguće - govori nam Barbara.

Kaže kako gdje god je moguće, izbjegava kontakt s ljudima. Ponavlja da je tu tehnologija od najveće pomoći.

- Brojne intervjue i javljanja naših televizijskih gostiju radimo preko Skypea ili od gostiju zahtijevamo da se sami snime u svojim kućama. Ipak smo televizija, važna nam je slika, to je neizbježno. No često je to nemoguće organizirati pa je nužan naš izlazak na teren - objašnjava iskusna novinarka.

Možda joj najteže pada što, iako ima propusnice, ne može obići roditelje u Rijeci.

- Imam propusnice koje sam dobila kao novinarka, ali kao prvo, ne želim ih koristiti za nešto čemu nisu namijenjene, jer dobila sam ih kako bih radila svoj posao. Koristiti te propusnice u privatne svrhe bila bi zlouporaba, a to ne želim. Drugo, stalno sam izložena velikom broju ljudi i ne bih voljela ugroziti nikoga. To je jednostavno odgovorno ponašanje i samo na taj način svi zajedno možemo prebroditi krizu - govori nam Barbara Štrbac.

S članovima svoje obitelji je u svakodnevnom kontaktu, a posebno je zahvalna podstanarima svoje majke koji joj redovito donose osnovne i najpotrebnije namirnice.

Barbara Štrbac sportski je tip, redovito osvaja brojne nagrade. Nakon zlatne medalje u veleslalomu, reporterka je ove godine, na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša, koje se od 18. do 25. siječnja održava u ruskom skijaškom centru Rosa Kotur, osvojila brončanu medalju u kombinaciji.

Zanima nas koliko je to važno s obzirom na to da svakodnevno mora biti na cesti, izložena brojnim opasnostima, osobito u vrijeme globalne pandemije s kojom se trenutačno suočava čovječanstvo. Samozatajno kaže da njezina fizička sprema nema previše veze s poslom koji obavlja.

- Inače sam terenski čovjek, najbolje se osjećam tamo gdje se nešto događa - kaže.

Bitna je istina

Dodaje da ne osjeća strah iako je svakodnevno izložena opasnosti od novog koronavirusa.

Građanima moramo reći što se događa i to je pomisao koja me vodi kroz svaki dan - govori nam Barbara.

Otkriva da njezina obitelj i ukućani imaju dvostruki razlog brinuti zbog pandemije novog koronavirusa.

- Sestra mi radi u riječkoj bolnici, u respiracijskom centru, kao medicinska sestra. Za nas obje rizik je postao normalna stvar, ali pokušavamo se maksimalno čuvati - zaključuje simpatična reporterka Nove TV koju ćemo, ne sumnjamo, imati i dalje priliku gledati u brojnim zahtjevnim informativnim (e)misijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:40