SEKS NIJE TABU

Jelena Veljača s Idom Prester o spolnom zdravlju: Jedan dečko me prozvao Donnom iz Beverly Hillsa

Želim reći da je u redu reći ‘ne‘, u redu je reći ‘da‘ ako smo odgovorni. Seksualna zaštita nije tu samo zbog trudnoće, rekla je
Ida Prester i Jelena Veljača
 Youtube

Glazbenica i voditeljica Ida Prester ugostila je u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a autoricu i producenticu Jelenu Veljaču s kojom je razgovarala o spolnom zdravlju.

U video prilogu iz serijala #VolimZdravlje otvoreno su porazgovarale o seksualnom ponašanju i seksualnom zdravlju u našem društvu te su se obje složile da je razgovor o tome donekle tabuiziran i da ljudi o tome ne žele otvoreno pričati. Kao moguće razloge za to navele su tradicionalizaciju društva i konzervativizam.

- Seks je nešto lijepo, ali ako je odgovoran. Pubertet je razdoblje gdje seks može biti prostor zlostavljanja, djevojke se upuštaju seksualne odnose prije nego što su spremne, izjavila je Jelena Veljača pa navela primjer iz vlasttog iskustva kada je odbila prvi seks s dečkom u kojega je bila jako zaljubljena.

- On je danas poznati frajer u gradu, divan tip. Mi smo se nešto ljubakali, bili smo na kućnom tuumu. On je bio spremniji od mene, ja sam imala 15 ili 16 godina. Bila sam dovoljno osnažena da mu kažem ne, a često curice pristanu da se ne bi osjećale odbačeno i prezreno. Meni je taj predivni frajer rekao: Kaj ti glumiš Donnu iz Beverly Hillsa?, ispričala je Jelena.

Podsjetimo, Donna je jedna od glavnih junakinja popularne serije koja je odbijala stupiti u spolne odnose prije braka.

Veljača ističe da ju njegova reakcija nije pogodila.

- Bilo mi je debilno s njegove strane. On nije postao moj dečko, želim reći da je u redu reći 'ne', u redu je isto tako reći 'da' ako se ponašamo odgovorno. Seksualna zaštita nije tu samo zbog trudnoće nego i zbog užasnih spolnih bolesti, od kojih je SIDA najgora.

Potom je objasnila da je SIDA sada kronično stanje s kojim se može živjeti, no da bi bilo bi dobro da se u javnom prostoru više govori o tome kako se čak i s HIV-om može kvalitetno živjeti i kako se on može spriječiti.

- Postoji jedan čitav niz spolnih bolesti između ničega i HIV-a. Sve su dosta opasne i komplicirane, puno žena umire od raka grlića maternica koji je direktna posljedica HPV virusa koji se dobiva seksualnim putem. I o tome se malo govori, važno je napomenuti da se i curice i dečki mogu cijepiti protiv HPV-a. Javni prostor nije dostupan za informacije o zdravlju naše djece. Potpuno mi je nejasno, svima i desnima i lijevima bi trebalo biti u cilji da budemo zdravi i danas bude što više, rekla je.

Progovorila je i o odnosu s roditeljima i na koji način je dobivala informacije o seksu.

- Moji roditelji su bili vrlo liberalni i otvoreni. Nije to bilo u američkom stilu, ali bilo je potpuno normalno spomenuti seks, gledali smo zajedno film gdje su scene ljubakanja. Televizija je bila velik izvor informacija. Te neke sublimnalne poruke su moji roditelji lovili zajedno sa mnom. Nisu moji roditelji bili u stilu hajde da ti pokažem kako se navlači kondom, rekla je.

Ida Prester je na ovu opasku pitala Jelenu Veljaču tko ju je naučio kako se navlači kondom.

- Znaš što - nitko, ali sam to nekako znala. Nije to neka velika filozofija, ali ako se toga bojiš, ako te sram otići u dućan i kupiti ga onda će ti biti problem i koristiti ga. To u mojoj obitelji nije bilo stigmatizirano. Kupovanje uložaka je bila normalna stvar, nismo od toga radili bauk, stvorila se atmosfera slobode u mojoj obitelji, rekla je.

- Ja se sjećam da je u moje vrijeme bilo popularno curicama koje kreću u spolne odnose davati antibebi pilule. Nadam se da se taj model promijenio, da se curice više ne kljukaju hormonima. Maloljetnička trudnoća se smatrala najvećim prokletstvom koje se može dogoditi jednoj obitelji. Danas je puno gore da pokupiš HPV, HIV, istaknula je.

Na pitanje koja je glavna lekcija koju o seksualnom odgoju planira proći sa svojom curicom, odgovorila je:

- Mislim da ću ponoviti model koji su moji roditelji prakticirali sa mnom. Ne moramo imati audijenciju o seksu, cijepit ću Lenu protiv HPV-a, daj bože da se izmisli cjepivo protiv HIV-a, ali znam da ću razgovarati o tome koliko je važno se šititi tijekom seksualnog odnosa, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 12:26