NEUMORNA LEGENDA

JIMMY STANIĆ 'Ako nigdje ne pjevam pet-šest dana, odmah postajem jako nervozan'

Između pjesama, Jimmy je nabacivao šale, a uigrani komični program osmislio je sa suprugom Barbarom

Tik pred zalazak sunca, u romantičnoj atmosferi Trnjanskog nasipa, hrvatski Sinatra razgalio je brojnu okupljenu publiku šlagerima, rasplesao swingom i dixielandom i nasmijao svojim poznatim smislom za humor u purgerskom štihu.

Legenda hrvatske glazbene scene, 88-godišnji glazbenik, gitarist, pjevač i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanić, ove je subote održao koncert u dvorištu Pogona Jedinstvo gdje se održavala cjelodnevna vrtna zabava.

- Nedavno sam imao i koncert u Močvari. Publika je tamo uvijek izvanredna. Ima i mladih i starih, nekoliko generacija se skupi. Uvijek mi je gušt tamo pjevati – otkrio je Jimmy, koji je za publiku uz vječne hitove pripremio i zabavni stand-up show.

Duo na bini

- Glazba i stand-up su dobitna kombinacija. Malo se razbije monotonija i publika bude oduševljena. Oni se smiju, mi se smijemo, na kraju smo svi veseli – rekao je Jimmy, koji je baš poput velikih zvijezda Franka Sinatre, Deana Martina i ostalih predstavnika zlatnog doba mjuzikla i sviranja jazza po zadimljenim klubovima veliki entertainer. Istovremeno je sjajan pjevač, vrhunski komičar, a okušao se i kao glumac. No, prava zabava kreće kad mu se na pozornici pridruži njegova životna družica, Barbara Trohar, s kojom je u braku gotovo 30 godina, a koja je u duhovitosti jednako vješta kao i veliki vic-maher. Izvode dugovječni skeč u kojemu se oboje užive u svoje uloge.

- Barbara igra ulogu novinarke koja ima rubriku “Pitaju ljubitelji” i ispituje me o mojim počecima i danima slave – objašnjava Jimmy.

- Pita me jesam li i kao mali znao da ću biti glazbenik, a ja joj odgovaram da su me prijatelji mog oca gledali još dok sam bio u kolijevci i jedan je rekao da ću sigurno biti klavijaturist jer sam brzo micao prstićima, drugi je pak rekao da ću biti nogometaš jer sam nemirno mahao nogama, a treći je rekao da je siguran da ću biti političar jer sam sve pokakao i gledao ih u oči – prepričava Jimmy svoj stand-up show.

Uigrani komični program osmislio je sa suprugom Barbarom, s kojom obožava i zapjevati. Njome se oženio tek sa 60 godina, kada je, kaže, našao onu pravu. Njihovu priču mediji su prozvali jednom od najljepših ljubavnih priča naše glazbene scene, a to potvrđuju svakim zajedničkim nastupom.

Bez prenemaganja

Raspjevani par za mikrofonom ove je subote u Pogonu Jedinstvo pratio Scharf Trio - Mario Igrec na gitari, Mladen Baraković na basu i Julije Đula Njikoš za klavirom. Dobitnik Porina za životno djelo ove je godine proslavio 88. rođendan i obilježio 50-ak godina karijere, a i dalje neumorno nastupa i oduševljava energičnim nastupima.

- Ne znam odakle mi toliko energije. Ja jednostavno volim to što radim. Kada pet-šest dana za redom nemam nastup, onda sam nervozan – otkriva Jimmy, jedan od prvih i pravih showmana na ovim prostorima koji vlada svakom pozornicom i svakom publikom, što dokazuju i njegovi koncerti koji su uvijek rasprodani do zadnje stolice ili zadnjeg komada poda.

Koja se tajna krije iza vašeg uspjeha, upitali smo ga.

- Ja volim publiku i, kad radim, radim iskreno i sa srcem. Publika vidi da je to pravo i da nema prenemaganja, zato me i vole – zaključuje Jimmy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:27