VJEČNI DJEČAK

Jimmy Stanić za svoj 95. rođendan ne planira veliko slavlje, a otkrio nam je tajnu svoje vitalnosti

Za Božić je oduševio punu Tvornicu, a kao gošća nastupila je naravno i njegova voljena Barbara

Stjepan Jimmy Stanić

 Nera Simic/Cropix

- Ljubav je moja tajna. Bitno je da druga strana voli istom jačinom, a ja sam sa svojom Barbarom imao tu sreću - kaže nam Stjepan Jimmy Stanić, kojega smo čestitavši mu 95. rođendan pitali koja je tajna njegove vitalnosti.

Danas ne planira slaviti jer, kaže, zima je, a on i supruga moraju biti oprezni da se ne negdje ne poskliznu. No, uživati će u dvoje što im je i najdraže.

image

Stjepan Jimmy Stanić i Barbara

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Par se upoznao krajem 70-ih slučajno na recepciji hotela u Portorožu. Sedam godina mlađa Barbara je radila na televiziji i bila je na sindikalnom izletu. Udovica i majka dvoje odrasle djece oborila ga je s nogu na prvi pogled.

- Pitao sam je bi li mi dala autogram. ‘Ak‘ bum dobre volje, možda i dobijete‘, uzvratila mi je. ‘Imam ja sredstvo za postizanje dobre volje, bocu dobrog vina‘ - ispričao je jednom. Barbara mu tada nije priznala da je njegova obožavateljica.

Bili su zaručeni 13 godina, a on se šalio da se od matičara branila riječima da je prosjačenje u nas zakonom zabranjeno.

- Dolazila je k meni godinama. I onda sam rekao da ne moramo više levo-desno i da dođe k meni da budemo zajedno. Pristala je napokon, valjda se i ona zaljubila - uvijek se rado prisjeća Jimmy.

image

Stjepan Jimmy Stanić tijekom prošlogodišnjeg koncerta u Tvornici Kulture

Nera Simic/Cropix

Ipak, ne misli puno o prošlost iako je bila lijepa. Mozak održava rješavajući križaljke i uzimajući ginko, a za gušt popije pelinkovac.

Devedesete godine života ga nisu usporile, a koncerte još rado održava. Tako je za Božić opet oduševio punu Tvornicu i još jednom dokazao da su godine samo broj. Pjevao je u pratnji svog sastava The Boys, a kao gošća nastupila je naravno i njegova Barbara.

Kao rezultat karijere koja traje preko 70 godina u njegovom se repertoaru nalaze najvrjedniji evergreeni, starozagrebački šlageri i jazz standardi. Lani se napunilo čak šezdeset godina od objavljivanja njegovoga prvoga albuma "To je ljubav", a 2022. godine objavio je album "Prolazi sve", snimku koncerta održanog sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Josipa Cvitanovića.

image

Stjepan Jimmy Stanić

Nera Simic/Cropix

Poznat kao veliki zavodnik u mladosti se slikao za naslovnicu Studija, tada najtiražnijeg časopisa za TV, radio, kazalište i film, samo sa smokvinim listom na strateškom mjestu. Kaže da su ga u to vrijeme žene opsjedale, a muževi bili ljubomorni.

Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća karijera mu je cvjetala pa nije niti imao puno vremena za privatan život. Svirao je i pjevao u barovima i zapadnoeuropskim noćnim klubovima na turnejama od Švicarske, Austrije, preko Švedske, do Njemačke. Nastupao je u Kući umjetnosti u Münchenu, snimio je nekoliko albuma na njemačkom jeziku, svirao je i s klavijaturistom poznate jazz pjevačice Billie Holiday...

Jimmyja starost ne brine jer, kaže, još je djetinjast, a mi jedva čekamo idući koncert ovog ‘vječnog dječaka‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:56