DETALJI IZ NOVE KNJIGE

Johnu Lennonu je ljubavnice birala Yoko Ono, a u krevetu je završio i s Davidom Bowiejem

Prvi smo pročitali hrvatski prijevod knjige ‘Tko je ubio Johna Lennona?‘ autorice Lesley-Ann Jones, o kojoj priča cijeli svijet
Yoko Ono i John Lennon snimljen u prosincu 1968.
 Getty Images

Ovih dana svi pričaju o Johnu Lennonu.

Njegov ubojica Mark Chapman se 40 godina nakon što je ubio planetarno popularnu rock zvijezdu ispričao njegovoj udovici Yoko Ono.

Prošlog tjedna izašla je i knjiga "Tko je ubio Johna Lennona?" autorice Lesley-Ann Jones, u kojoj su pohvatani dosad nepoznati koraci ovog velikog glazbenika. Hrvatski prijevod knjige, objavljen u izdanju glazbene knjižare Rockmark, došao je na police tek jedan dan nakon originalnog britanskog izdanja, a u Jutarnjem smo ekskluzivno prvi pročitali tu novu biografiju o kojoj su se već naveliko raspisali i brojni svjetski mediji.

image
John Lennon i David Bowie na 17. ceremoniji dodjele nagrada Grammy u New Yorku
WireImage

Jedna od važnih figura u povijesti The Beatlesa bio je njihov menadžer Brian Epstein. Ipak, on i Lennon su, prema navodima iz knjige, bili i više od poslovnih suradnika. U vrijeme kada je John bio u braku s Cynthijom (djevojački Powell), on i Epstein su otišli na dvotjedno putovanje u Španjolsku. Epstein je prije no što se Lennon oženio uvjetovao momcima iz benda da moraju čuvati svoje veze u tajnosti kako bi i dalje imali pozornost obožavateljica. Zbog toga je Cynthia bila u strahu reći Johnu da je trudna, no on je u konačnici to lijepo prihvatio. Epstein je pokušavao spriječiti njihov brak, no ipak im je u svemu pomogao kada je shvatio da je John ozbiljan u želji da stvori obitelj. Epstein je bio deklarirani homoseksualac, s kojim je John, kasnije će se saznati, istraživao svoju seksualnost. Johnova tadašnja supruga bila je svjesna da ju je pjevač prevario stotinama puta, no i danas tvrdi da je nemoguće da je on stupio u seksualni odnos s Epsteinom (što je tada, usput rečeno, bilo i ilegalno), a isto mišljenje dijeli i Paul McCartney. No, ne slažu se svi s tom tvrdnjom.

image
Naslovnica knjige "Tko je ubio Johna Lennona?", u izdanju glazbene knjižare Rockmark. Cijena knjige - 159 kuna
Rokmark

Johnov prijatelj, Pete Shotton, prepričao je autorici knjige kako je nemilo zadirkivao Lennona nakon povratka s putovanja s Epsteinom.

- Brian mu je predložio - priznao je John. Uporno opsjedanje uglađenog menadžera počelo mu je ići na živce. Pa je John na koncu blefirao, skinuo odjeću i rekao mu neka obavi što hoće. U tom se trenutku Eppy povukao, promrmljao da on 'ne
radi takve stvari'. John je ostao zbunjen... ali i dovoljno zainteresiran da sazna što to Brian doista voli. "Dopustio sam mu da mi baci drkicu", John je slegnuo ramenima. "Dobro, i?", uzvratio je Pete. "U čemu je onda j....a stvar?" - piše Jones, koja je razgovarala sa Shottonom. Ovu je priču potvrdio i John Reid, bivši menadžer Eltona Johna. I on je izravno pitao Lennona je li spavao s Epsteinom, na što mu je ovaj odgovorio: - Dvaput. Prvi put da vidim kako je to, a drugi put da budem siguran da mi se ne sviđa.

image
Yoko Ono i John Lennon snimljen u prosincu 1968.
Getty Images

I sam Lennon se 1980. u jednom intervjuu očitovao o odnosu s Epsteinom.

- Gotovo da je bilo poput ljubavne veze, ali ne sasvim. Nikada nije konzumirana. Ali bio je poprilično intenzivan odnos. Bilo mi je to prvo iskustvo s homoseksualcem za kojeg sam imao svijest da je homoseksualac. Priznao mi je... Sjedili smo u kafiću u Torremolinosu, gledali dečke, a ja sam ga zapitkivao: "Jel' ti se sviđa ovaj? Jel’ ti se sviđa onaj?" Uživao sam u tom iskustvu, cijelo sam vrijeme razmišljao kao da sam pisac: ja ovo proživljavam - rekao je.

Autorica Jones, koja se desetljećima kretala u kultnim rock krugovima, iznijela je i činjenicu da joj je i David Bowie, s kojim je bila prijateljica, rekao da je imao seksualni odnos s Lennonom.

- Postojale su i Johnove veze s Davidom Bowiejem o kojima mi je sam David pričao. Prema njegovim riječima, dogodilo se nekoliko puta. Nije išao u detalje, niti sam ja navaljivala, ali je otvoreno rekao sve što ima. I o Micku Jaggeru, također - piše, dodajući da Bowie nikada nije skrivao vlastitu afekciju prema Lennonu, što je ovome imponiralo.

image
John Lennon, Yoko Ono i nena kći Kyoko na londonskom Heathrowu 1969.
Getty Images

Jones piše da su Johna, po njoj, definirale ženske figure koje su mu prolazile kroz život. Prva od njih je bila njegova majka Julia, koja ga je napustila dva puta - jednom kada je malog Johna dala na skrb svojoj sestri Mimi, a drugi puta kada je poginula u prometnoj nesreći dok je on bio još tinejdžer.

- Nikad nije prestao maštati o njoj, a ako se pozovemo na terapeuta Arthura Janova, u jednom ju je trenutku poželio i u seksualnom smislu pitajući se treba li je pokušati zavesti - piše autorica o tvrdnjama kojima su povod bile snimke telefonskih razgovora objavljene nakon Johnove smrti.

U knjizi se priča i o Johnovom odnosu s njegovom prvom djevojkom Barbarom Baker. Kad bi ga ona tražila, često se pravio da nije doma ako je znao da ne može doći do seksa.

- Što ju je više izbjegavao, to ga je ona više željela - piše Jones o glazbeniku kojeg na nekoliko mjesta bez ustručavanja naziva šovinistom.

Da su njegovi ljubavnički odnosi bili sve samo ne obični, govori i priča o May Pang, ljubavnici koju je za Johna osobno odabrala Yoko Ono, koja navodno nije bila neki veliki fan seksa.

- Za potrebu za ševom lijek je pronašla - pazite sad ovo - Yoko. John bi trebao provesti neko vrijeme u Los Angelesu gdje bi mogao raditi što hoće bez da je sramoti. Trebat će mu i pratnja koja će paziti na njega, držati ga za ruku i raditi sve ostalo. Pa je gospođa Lennon odabrala May Pang.

image
Beatlesi poziraju s dječjim instrumentima na krovu jedne londonske zgrade 1964. Slijeva nadesno: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr i John Lennon
Popperfoto via Getty Images

- Imala je 22 godine, dolazi iz pristojne katoličke obitelji kineskih imigranata. Bila je lijepa, slatka, draga, domišljata i inteligentna. Imala je sjajnu crnu kosu do kukova, a glavu je držala pognutu prema dolje. Prijedlog da postane Johnova konkubina ju je šokirao. Tim više što je dolazio od njegove posesivne i privržene supruge - piše Jones, dodajući da su Lennon i Pang skupa proveli oko godine i pol.

A i sama priča o tome kako je John upoznao Yoko u prizmi je odnosa s jednom drugom ženom.

- John je upoznao Yoko taman kada mu je bilo potrebno, dva tjedna nakon smrti Alme Cogan. Bila je opsesivna obožavateljica koja ga je slijedila posvuda. Strahovito mu je išla na živce. Ali Alma je preminula i nešto se čudno dogodilo s Johnom. Sve se preokrenulo. Mora da je Yoko uvidjela svoju priliku i iskoristila je. Ona je u vezi nosila hlače i do kraja života će kontrolirati Johna i biti dominantna - ispričala je njegova prva supruga Cynthia.

image
Koncert Beatlesa na Shea stadionu 1965.

Njih su dvoje živjeli neobičnim stilom, i u neobičnom domu. Yoko je navodno kupovala likovna djela, nekretnine, farme, stoku, bikove, čak i (pretpostavlja se ukradeno) blago iz drevnog Egipta.

- U jednom od svojih stanova u Dakoti napravili su egipatsku sobu, kako bi se prava mumija u sarkofagu osjećala kao kod kuće. Kupili su vilu uz obalu mora u Palm Beachu, u Floridi, gdje je John obožavao sjediti, sam, i samo zuriti u more - piše Jones.

U knjizi ona razrađuje brojne teorije vezane uz The Beatlese. Među ostalim, iznosi tezu da su postali popularni ne samo u svojoj Britaniji nego i u SAD-u zbog činjenice da je toj naciji trebalo neko veselje i novi idoli nakon smrti Johna F. Kennedyja. Razmatra se, očekivano, i priča da je Yoko Ono kriva za raspad Beatlesa. Jones u to ne vjeruje.

image
Policajci pokušavaju zaustaviti fanove Beatlesa da ne upadnu u rezidenciju članova popularnog benda u New Yorku 1965.
Bettmann Archive

- Nijedna žena nije mogla natjerati bilo koga od njih da zaključi priču i ode, ako bilo tko od njih to sam nije želio. Čak su i najpasivniji promatrači mogli vidjeti kakvi su arogantni šovinisti bili. Za njih su bile samo broj. Ni Yoko niti Linda nisu imale takav utjecaj da bi ih rasturile. Osim ako takvo što nije bilo izričito željeno. (...) Nije li vjerojatnije da je John, koji je očajnički tražio izlaz, iskoristio Yoko kao žrtvenog jarca kako bi napustio bend? Možda je pristala sudjelovati. Možda su zajedno osmislili plan. Posve je moguće da je pristala preuzeti krivnju ako bi to olakšalo Johnov odlazak - smatra autorica knjige.

Autorica navodi i da su oko Lennonova ubojstva postojale brojne teorije zavjere, među kojima su se najviše isticale one da iza Chapmanova atentata stoje CIA i FBI, koji su imali pik na Johna radi ljevičarskog aktivizma.

image
Koncert Beatlesa na Shea stadionu 1965.
NY Daily News via Getty Images

Jedan od sugovornika u knjizi je i Andy Peebles, nekadašnji novinar BBC-jeva radija 1, kojem je Yoko poklonila svoje povjerenje i nakon Johnove smrti intervjue davala isključivo njemu. On je otkrio da je Yoko već u tjednima nakon atentata počela živjeti sa Samom Havadtoyjem, bivšim Lennonovim pomoćnikom.

- Njezine suze nisam mogao shvatiti kao iskrene – rekao je Andy, dodajući da je udovica bila u vezi s ovim muškarcem idućih 20 godina te da ga je odijevala u odjeću sličnu onoj kakvu je nosio John. Yoko i Sam bili su u vezi dulje no Yoko i John, a razišli su se 2000. godine. Sam nikada nije govorio o njihovu odnosu, a pretpostavlja se da mu je Yoko za to debelo platila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 20:08