SINIŠA POPOVIĆ

Još dok je u Puli služio u JNA, današnji prvak Drame imao je neke beneficije u vojsci zato što je na sceni bio blizak s Mirom Furlan

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Kada sam s 29 godina, nakon što sam već završio Akademiju i odigrao neke uloge, u Puli služio vojsku, svi vojnici bi me pitali: ‘Čekaj, ti si stvarno glumio s Mirom Furlan?’ Odgovorio bih da jesam, a oni bi odmahnuli rukom i rekli mi da lažem: ‘Pa, di ćeš ti glumiti s Mirom Furlanom. Sad sa mnom tu pužeš, a bio si zagrljen s Mirom Furlan, nemoguće’. Kad su se konačno uvjerili, častili su me zbog Mire Furlan, ali i zbog Ene Begović. Ljudi te u takvim situacijama ne gledaju kao nečijeg glumačkog partnera, nego kao svojevrsnog heroja, smije se Siniša Popović, prvak Drame HNK, koji je u svojoj karijeri, koja se u ovom trenutku sastoji od oko 140 uloga u kazalištu, na televiziji i u kinematografiji, bio partner doista glavnim divama naših prostora.

Pošteno je te 1987. gulio vojsku u Puli, bio je “decembarska klasa” i već je osam mjeseci vojnog roka prošlo kada je počinjao festival igranog filma u Areni. U to je vrijeme Mira Furlan gotovo svake festivalske godine bila prisutna s filmom pa je kolegicu o kojoj su se raspitivali drugari iz kasarne sreo tog srpnja u gradu.

- ‘Mira, molim te, nabavi mi neke karte za ove moje oficire’, zamolio sam je bez oklijevanja. Bogami, ona je meni te karte i nabavila i ja sam cijeli prvi red napunio oficirima. Poslije tog događaja služio sam vojsku tako što bih ujutro izlazio u grad i vraćao se tek navečer u kasarnu. Posljednja četiri mjeseca vojnog roka prošao sam više nego ugodno jer je Mira sredila ulaz starješinama - sjeća se Siniša Popović kojega su i u rodnom Splitu znali zadirkivati zbog toga što je bio partner atraktivnim ženama.

S Mirom Furlan u 'Đavolovom učeniku'

- ‘Lako je tebi... Šta ti tamo, malo teksta rečeš, i s lipim ženskama se šetaš i maziš. I onda ti sad ka nešto radiš.’ Zavist... - prepričava glumac koji je ljubavnike, udvarače ili muževe igrao različitim generacijama glumica, počevši od legendarne glumice i pedagoginje Neve Rošić kojoj je bio partner još kao student Akademije dramskih umjetnosti.

- Dok sam još bio student glume, Tomislav Radić osnovao je Akademsko kazalište kako bi studenti imali priliku glumiti s profesorima. Zahvaljujući Radićevoj inicijativi, imao sam sreću da mi profesorica i mentorica Neva Rošić postane partnerica. Radili smo ‘Mizantropa’, ‘Ifigeniju’, ‘Heddu Gabler’... S iskusnom Nevom Rošić moje prvo glumačko partnerstvo bilo je bezbolno i izuzetno ugodno.

Kasnije se moja generacija ‘odmetnula’, kao studenti smo s Dolenčićem osnovali kazališnu skupinu Lift i počeli raditi predstave. Igrali smo predstavu ‘Oženih se vješticom’ više od 100 puta po cijeloj Jugoslaviji. U predstavi su mi partnerice bile Anja Šovagović i Vanja Matujec. Nažalost, s Anjom poslije nisam imao mnogo prilika za suradnju. Postojala je lani ideja da budemo partneri u ‘ Glembajevima’ na Igrama, no prekasno mi je stigao poziv za Ignjata, već sam bio preuzeo druge obveze i nisam mogao prihvatiti ulogu - otkriva nesuđeni stari Glembay.

Božidar Alić, Anja Šovagović Despot, Alma Prica i Siniša Popović

Mira, pa Ena

Nije nepoznat ni TV film Branka Ivande “Sestre” u kojemu se Siniša Popović pojavljuje s Anjom Šovagović.

- Cijeli je film bio na partnerstvu, sestre Anja Šovagović i Alma Prica i njihovi muževi Božidar Alić i ja, gdje sam tumačio tupi kut ljubavnog trokuta koji se događao na relaciji Prica-Alić-Šovagović - sjeća se glumac koji je dolaskom u zagrebački HNK prvo igrao s Mirom Furlan u “Đavolovu učeniku”u Violićevoj režiji.

- Ja sam bio Richard, učenik iz naslova, a ona moja draga. Zajedno smo igrali i u ‘Vučjaku’ u Spaićevoj te u ‘Mjesec dana na selu’ u Parovoj režiji. Da, žena je bila seks simbol onog vremena, ali to je nešto što nema veze s našim glumačkim brigama. Kad na probama moramo riješiti neku scenu, ne doživljavamo se kao seks-simboli, nego kao partneri koji moraju nešto izgurati pa ići dalje - nastavlja Popović.

Kad je Mira Furlan otišla iz Hrvatske, u njegovo je naručje umjesto Mire pala Ena Begović.

S Enom Begović u 'Heddi Gabler'

Ljubomorni Pero

- Naše veliko partnerstvo počelo je i ranije, 1989. u Histrionima, kada smo bili Juran i Sofija u predstavi koja je igrala iza katedrale. U idućoj dekadi Ena i ja igrali smo niz predstava u HNK: ‘Zajedničku kupku’, ‘Ledu’, ‘Osmana’, ‘Heddu Gabler’, ‘Glembajeve’... Suradnja koja je meni bila posebno draga je ‘Zajednička kupka’ gdje sam tumačio čak sedmoricu njezinih ljubavnika. Ona je bila žena Pere Kvrgića kojoj se svi udvaraju, zbog čega je on bio ljubomoran. Jedan od sedam različitih ljubavnika koje sam glumio kao partner Eni bio je - kokot, imao sam žute čarape i kandže, a Pero je bio ljubomoran i na kokota.

Predstava je imala fenomenalne kritike i nagrade, bila je to scenska adaptacija Marinkovićeva romana, gdje sam pisac prethodno nije vjerovao da će Georgij Paro tako dobro dramatizirati naslov. Uživao sam i kad je Ena bila barunica Castelli, a ja Silberbrandt, njezin ispovjednik, privatni teolog, karitativni savjetnik i još ponešto u noćnim satima, kao i kad sam bio Oliver Urban dok je Ena bila Klara u ‘Ledi’. Ena je bila jednostavna, profesionalna partnerica. Iako je svakodnevno bila prisutna u tisku i na televiziji kao zvijezda kinematografije, oko nje nikad nismo osjećali neku zvjezdanu prašinu - sjeća se .

Paralelno s ulogama s Enom Begović počelo je njegovo partnerstvo s Almom Pricom koje traje do današnjih dana. Bili su ista klasa na Akademiji i Prica je glumica s kojom je najviše radio.

U Krležinoj 'Ledi' s Enom Begović

- Upravo pripremamo ‘Peer Gynta’ gdje sam ja Peer Gynt, a ona ljevač pucadi, onaj tko mi želi istopiti dušu, tako da smo aktualno, na neki način, u nekoj astralnoj sferi. Iako mi se teško prisjetiti svih naših zajedničkih naslova, mogu reći da sam sve faze odrastanja kako u kazalištu tako i u životu prošao upravo s Almom. Od buntovnih mladalačkih misli do razdoblja mirenja i prihvaćanja, privatno sam oduvijek Almi bio najbliži, iako privatni odnos ne mora uvijek biti presudan za uspjeh glumačkog para - objasnio je.

Bilo je, nastavlja, i relativno čudnih partnerstava u njegovoj karijeri, u kojima na početku nije znao kako će riješiti zadanu situaciju. Sjeća se u tom smislu 2003. i Goldonijeve “Trilogije o ljetovanju” u Kicinoj režiji.

- Glumio sam Ferdinanda, lika koji je puno mlađi od gospođe kojoj se udvara, među parovima koji su nesretno ili proračunato zaljubljeni. Dopala me Marija Kohn koja starija od mene 30-ak godina. Tumačio sam nekog muktaša, jebivjetra na ladanju koji se želi okoristiti svima kako bi bio dobro nahranjen. Udvarao sam pritom Mariji koja mi je dokazala da godine nisu zapreka u udvaranju na sceni. Marija Kohn je, uostalom, mnoge svoje partnere nadživjela - osvrnuo se na dugu karijeru glumice.

Nije, međutim, nikad morao odigrati neke delikatne scene.

S Almom Pricom u predstavi 'Giga i njezini'

S mlađom Janjić

- Najviše što su od mene tražili je poljubac, i to bih uvijek profesionalno svladao. Poljubac nikad nije završio raskidima brakova i novim vezama kao u Hollywoodu - smije se.

U kinematografiji se prisjeća suradnje sa Suzanom Nikolić u ranom Ogrestinu TV filmu “Tečaj plivanja”.

- Mi smo bili par koji se pojavljuje u sjećanju starijeg para, mene starijeg igrao je Jovan Ličina. Eto, sada Silvio Vovk u ‘Tri zime’ tumači mlađeg mene. Kad mi se dogodio Vovk, pomislio sam, pa kad je prije do ovoga došlo, da mene netko igra, 50 godina mlađeg. Od filmova, sjećam se i ‘Ljubavnih pisama s predumišljajem’ gdje su se svi liječnici upucavali Irini Alfyorovoj,

Zlatko Vitez ludi za Irinom u krevetu, a na kraju ja odem s njom. Snimali smo na Strossmayerovu šetalištu, snježilo je, redatelj je Irini grijao noge u pauzi scene u kojoj se ja i ona poljubimo i odlazimo u noć - priča o filmu Zvonimira Berkovića.

Prije tri godine na Dubrovačkim ljetnim igrama bio je partner i 23 godine mlađoj kolegici.

- Moja Splićanka Nataša Janjić igrala mi je ženu, bili smo tata i mama Capuletti. Redatelj Jagoš Marković inzistirao je na takvoj razlici u godinama zato što su se u vrijeme ‘Romea i Julije’ žene udavale s 15, 16 godina.

‘Šuti i trepći’

Danas, nakon 33 godine profesionalne karijere, zasitio se uloga nečijih muškaraca.

- Partneriranje je težak posao koji iziskuje uvažavanje. Premda nikad nisam doživio iskustvo rada s nekim neugodnim kolegicama, kao što i za sebe mislim da nisam bio neugodan, jedva sam dočekao da više ne igram ljubavnike i heroje.

Sa Suzanom Nikolić u 'Tečaju plivanju'

Dosadni su, kad igraš ljubavnika, to je rad: budi lijep, šuti i trepći. Tek kad sam posljednjih godina više počeo tumačiti karakterne uloge i osobenjake, počela su stizati ozbiljna priznanja. Ali, to je tako, u nekom momentu platiš danak svom izgledu. Navodno sam nekoć bio na cijeni kod žena- spomenuo je. Kako ga je u okolnostima velike potražnje osvojila supruga, glumica Mirela Brekalo?

- Uvijek postoji jedna koja nešto objedini- rekao je glumac kojeg trenutačno gledamo u seriji “Počivali u miru”, a s Daliborom Matanićem u Rijeci snima drugu sezonu TV serije “Novine”.

Ima li nekih posebnih kazališnih finta kad su kostimi u pitanju, a u službi su ljubavnih scena?

- Naravno... Košulje, recimo, moraju biti na čičak ili na šuštine tako da kad nekoga dramatično skidaš, kao paraš košulju, to izgleda brzo i lako - otkrio je detalj scenskih trikova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:34