EKSKLUZIVNO

JUTARNJI KOD LEGENDARNOG ROCKERA U BIHAĆU Alen Islamović: 'Pjevam ali i obrađujem svoje tri plantaže lješnjaka, ovdje svira najljepša muzika'

 Ronald Goršić / CROPIX

Palio je i žario bivšom državom, kao posljednji pjevač legendarnog Bijelog dugmeta otpjevao kultne hitove koji su i danas neizostavni dio svake zabave, a bilo koju motorijadu nemoguće je zamisliti bez Divljih jagoda i njegovih “Motora”. Zato nas je i iznenadilo kada smo dugokosog rockera, umjesto u kožnoj jakni na pozornici, zatekli u - polju.

Alen Islamović, naime, u rodnom Bihaću ima čak tri plantaže i jedan je od većih uzgajivača lješnjaka u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kaže kako je to ostvarenje njegova sna kojemu je pripomogla i njegova dugogodišnja supruga Marjana, žena s kojom je u ljubavi još od srednjoškolskih dana i s kojom ima dvije kćeri.

Rezanje mladica

- Supruga je naslijedila dio zemlje ovdje u Bihaću, a dio sam kupio i razmišljali smo što bismo mogli zasaditi. Analiza zemlje, bez koje ne možeš početi, pokazala je da je ovo pjeskovito tlo kao stvoreno za uzgoj lješnjaka, a s obzirom na to da su oni vrlo tražena roba i kupce nije nikakav problem pronaći, odlučili smo se na taj korak - pojašnjava pjevač dok nevjerojatnom pedantnošću obilazi svaki pedalj svoje plantaže.

Čupka korov oko lješnjaka, reže mladice kako bi se formiralo bujnije stablo, kosi neželjenu travu... S neskrivenim zanosom govori kako će tu, baš tu pokraj umjetnog bazena za navodnjavanje, niknuti nadstrešnica kako bi se u svako doba dana moglo uživati na otvorenom. Samo nekoliko desetaka metara od plantaže biserno je čista rijeka Una pa se Alen i njegovi gosti redovito i okupaju, a onda na plantaži otvore koju bocu vina i iznesu domaće suhomesnate proizvode. Sasvim dovoljno za idealan provod.

- Čujete li ovo ovdje? Nema ljepše muzike. Cvrkut ptica, šum rijeke Une, to je moj mir i moje zadovoljstvo. Ovamo dolazim nakon svakog koncerta kako bih napunio baterije. Donesem ležaljku, natočim čašu vina i ne treba mi ništa više - otkriva Alen koji je, kaže, saznao da stabla lješnjaka plodove daju i do stotinu godina. Želja mu je stoga da biznis, nazvan “Lješnjak s Une”, jednoga dana naslijedi njegov unuk ili - što mu je nada - više unuka.

Nove obrade

Pa iako dane rado provodi među svojim stablima, nije točno da je, kako su neki napisali, “ostavio mikrofon i uzeo motiku”. Štoviše, moglo bi se reći da je Alen u svojoj itekako aktivnoj fazi. Upravo se vratio s vrlo uspješnog koncerta u Istanbulu, a letimičan pogled na njegov raspored otkriva kako će do sredine ljeta odraditi još više od petnaest koncerata u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Rumunjskoj... U sve to uspio je ugurati i rad na novom samostalnom albumu “Tajno” za Croatia Records.

Dok nakon napornog dana u polju sjedimo u njegovoj kući u Bihaću, Alen spremno uzima gitaru i svira taktove svojih novih hitova.

I dalje sam na turneji, samostalno ali i s Bijelim dugmetom i Goranom Bregovićem. Imamo u planu mnogo prekrasnih koncerata od Slovenije do Makedonije. Na albumu “Tajno” pripremio sam jedanaest novih pjesama, ali će se na CD-u naći i ponešto starih pjesama koje smo malo preradili - otkriva nam Alen. Tako će, primjerice, veliki hit “Lopov”, koji je otpjevao u duetu s Indirom Radić, doživjeti svoju novu obradu, što će se sigurno svidjeti obožavateljima.

Pohod na CMC

Ujedno, Alen će 7. i 8. lipnja nastupiti prvi put u festivalskom dijelu CMC festivala u Vodicama gdje će predstaviti svoj novi hit “Nije mi dobro” koji je otpjevao u duetu sa zanimljivom mladom pjevačicom Enelom Palavrom, a za koji se upravo snima videospot, dok će u programu uživo u Vodicama Alen imati i nastup sa svojim bendom.

- Tako, nije baš da sam samo poljoprivrednik - smije se i dodaje kako je pozornica ipak ljubav koje se, bez obzira na desetljeća karijere iza njega, ne može lako odreći. Žao mu je samo, otkriva za kraj, što se priče s lješnjacima nije sjetio prije barem deset godina, da malo dulje uživa u toj ljepoti.
Sve o Alenovoj plantaži, teniskom klubu koji je pokrenuo, novom albumu i povijesti jugoslavenskog rocka pročitajte u idućem Studiju, a dan poslije, u subotu, na jutarnji.hr pogledajte ekskluzivnu videoreportažu iz Bihaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:00