SAŠA LOZAR

Kad mlad uđeš u brak, lakše se nosiš s lošim i više cijeniš dobre stvari

Član je žirija ‘Tvoje lice zvuči poznato’, gdje je dospio kao bivši pobjednik istog showa. Prvi profesionalni pjevački nastupi bili su mu Škorin koncert na kojem je pjevao ‘Šumi, šumi, javore’ i ‘Galeb i ja’ s ‘Magdalenom’
 Tomislav Krišto / CROPIX

Stvarno ne znam koji bi ishod bio i tko bi pobijedio u showu Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato” da su se svi dosadašnji pobjednici našli u istoj sezoni. Naime, uz Marijev talent i veliku predanost, Kedžine glumačke i vokalne sposobnosti, Nivesinu nevjerojatnu mogućnost transformacije lika i neviđenu profesionalnost znam samo da bi to bila sezona ravna sukobu titana!

Ovako, kroz naše sezone svi smo se pokazali i dokazali da smo zaslužili mjesto u žiriju, smatra glazbenik i radijski voditelj Saša Lozar, koji skupa s Nives Celzijus, Damirom Kedžom i Marijem Petrekovićem čini žiri aktualne zabavno-glazbene sezone spektakla Nove TV. Svi oni mjesto u žiriju zaslužili su pobjedom u prethodnim sezonama, a Saša priznaje da mu je danas pri ocjenjivanju natjecatelja u showu kao pjevaču vokal na prvome mjestu.

Zadivljen

- Međutim, ima i nastupa koji se mogu izvući ako se pogodi duša izvođača, ponašanje. Naravno da je bitno da je na kraju zabavno, ali to ne toleriram uvijek. Volim biti zadivljen, a to se dobije samo kompletnim paketom kod natjecatelja - ističe Saša, kojem je sudjelovanje u “Tvoje lice zvuči poznato” pomoglo u tome da ga i televizijska publika doživi kao vrsnog zabavljača. Koliko je teško zabaviti ljude i koje odlike mora imati onaj koji ih želi zabaviti?

- Smatram da se čovjek treba u životu zabavljati. Kako god. Pa ako sam ponekad ja dio toga ili inicijator zabave, to je posebna čast. Trudim se dobro slušati ljude, pratiti njihove navike i iz toga izvučem neke svoje fore. Ne forsiram nikada jer se to primijeti. Privatno se volim zafrkavati pa sam takav onda i na radiju i televiziji - ističe glazbenik, radijski voditelj, član žirija TV showa... Kako sve to stiže? Kako izgleda njegov prosječni radni dan?

- Moj dan je isti kao i dan svakog radnog čovjeka. Mi svi danas ganjamo neku karijeru, novac, obitelj, prijatelje, putovanja... Poslovi su različiti, ali u principu sve je isto tako da se ne smatram posebnim ni drugačijim. Sretan sam da imam priliku raditi to što stvarno volim i vratiti se kući ljudima koje volim. Eto, ako nešto mora biti posebno kod mene, onda to može biti to - kaže pjevač, čiji je singl “Da” pokorio top-ljestvice, a kritičari ga hvale da je zahvaljujući toj pjesmi, kao i lanjskom hitu “Tajno”, zaslužan za povratak klupske glazbe te ga svrstavaju uz bok Dine Dvornika i Ilana Kabilja. Gode li mu takve pohvale?

Lijenost je oružje

- Svakako da mi pohvale gode! Imam svoj tim, Goga Bosak je od mojih početaka tu. Trudimo se godinama, tako da mi je posebno drago da se to sada vidi i da je polučilo ovako veliki uspjeh. Kada smo počeli raditi s Peggyjem i Shallom, nekako su se složile sve kockice koje smo stvarali godinama i sad ljudi na Instagram šalju svoje videoklipove kako plešu i pjevaju uz moje pjesme.

Ludo je kada te netko stavi u istu rečenicu s Dinom ili Ilanom jer je to glazba koja me formirala u mladosti i to su neki od mojih omiljenih glazbenika. ‘Tajno’ i ‘Da’ su osvojili kako publiku tako i radijske urednike i DJ-eve i fantastičan je osjećaj kada svugdje slušaš, naletiš na svoju stvar... Ali kao što sam rekao, puno truda, rada, uspona i padova je iza toga - ističe Saša. Kako podnosi manje lijepe kritike?

- Nećemo se lagati, kritike ne volim. Pitam za mišljenje, ali zadovoljan sam samo ako se to mišljenje poklapa s mojim (smijeh). Jako sam tvrdoglav. Ne smetaju me neke sitne uvrede i tračevi, ali nekako nije ni toga bilo previše - napominje glazbenik koji je odrastao na raznovrsnoj glazbi.

- Dok sam bio mali slušao bih sve što bi tadašnji Jugoton izdao, a poslije sam se nekako prebacio na soul i funky glazbu. Dino Dvornik i George Michael su mi bili omiljeni. Volim chillati uz neku dobru jazz live svirku ili neki old school soul bend. Formalnu glazbenu naobrazbu nemam. Ma kakvi. Lijenost je najgore oružje, makar generalno nisam lijenčina.

Markirao sam glazbenu školu i satove klavira jer mi je bilo dosadno ponavljati stalno isto. Roditelji su me vodili u školu, a ja bih izašao u park na stražnja vrata i to bi bilo to od glazbene škole - prisjeća se Saša, koji je unatoč tome od djetinjstva znao da će biti glazbenik.

- Ništa drugo nije dolazilo u obzir. Nisam čak ni razmišljao o tome što ću biti kad odrastem jer se to podrazumijevalo. Pjevao sam s tatom i njegovim bendom po svadbama i prije prvog osnovne.

Tijekom srednje i fakulteta nekako se ta ideja izgubila, ali nikad nije nestala, sve do spontane prijave na pjevačko natjecanje koje je bilo prst sudbine - govori glazbenik, kojeg je publika prvi put primijetila 2003. godine kada se natjecao na “Story Super Nova Music Talentsu”, na kojem mu je pobjedu pred nosom odnio Rafael Dropulić. Malo tko je tada znao da je drugoplasirani Lozar već imao mnogo glazbenih “utakmica u nogama”.

Menadžerica

- Moji prvi ‘profi’ javni nastupi bili su koncert Miroslava Škore gdje sam pjevao ‘Šumi, šumi Javore’ i meni nezaboravna ‘Magdalena’ na koncertu ‘Galeb i ja’. U obje situacije su mi se tresle noge toliko da sam mislio da će mi se to čuti i u glasu - smije se glazbenik, koji će 26. svibnja u postavi Trio akustik nastupiti na zagrebačkom Rokovu perivoju. Koje će obrade uz svoje hitove izvesti na tom koncertu?

- To će biti pjesme mojih ranije spomenutih omiljenih glazbenika plus neki stariji motown hitovi, malo Jamiroquai, The Cure, Ray Charles, malo ubaciti koju imitaciju s TLZP-a, malo Jacksona u kombinaciji sa svojim genijalnom trijem: Filip Gjud na klaviru, Mario Klarić na bubnju i Tomi Novak na basu, i to će biti jedno jako cool druženje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu.

Nakon Rokova perivoja u istoj postavi benda se vidimo 28. srpnja na Zrinjevcu u sklopu zagrebačkog ljeta. Zagreb je odlično prihvatio moje singlove, po statistici i slušanosti tu sam br. 1 s pjesmom ‘Da’. Moram to opravdati kroz svoje nastupe - otkriva Saša koji uoči koncerata osjeća tremu.

- Trema je uvijek tu, kako god. Nekad jače, nekad manje. Brine me hoću li otpjevati dobro, kako će publika reagirati... Kako to rješavam? Malo koncentracije, mira i samoće par minuta prije nastupa i to je dovoljno da se skuliram - otkriva glazbenik koji još nije pokušao sam skladati ponešto za sebe.

- Moja menadžerica Goga Bosak, s kojom surađujem već trinaest godina, nagovara me da krenem u tom smjeru. Volim sudjelovati u stvaranju svake pjesme, pogotovo s Peggyjem Martinjakom. Prilagođavam sebi melodijsku liniju koju je on zamislio. Promijenim ako mi što smeta ili ne odgovara mojoj osobnosti. Razmišljam o pisanju i vjerujem da će se dogoditi ponovno, kao i na mojem prvom studijskom albumu.

Lakše mi je uglazbiti tekst nego napisati novi. Ali nekako idem redom. Plan je objaviti album do kraja godine, što više nastupati. Imam dosta samostalnih singlova, a materijal za album je pri kraju - kaže Saša, koji će sa suprugom Marinom ove godine slaviti 13 godina braka. Što za njega znači imati dobar brak?

- To znači, prije svega, imati ljubavi i poštivanja. Nema kod nas ograničavanja ili zamjeranja. Ljubomore da, ali ne u nekim bolesnim količinama - iskren je Saša, koji se oženio kada je imao 25 godina. Koje su prednosti kada tako mladi čovjek stupi u brak?

Vreća cementa

- Lakše prolaziš sve negativne stvari i više cijeniš one dobre. Mlad sam i postao otac i to je najbolja stvar. Danas je gadno kad si mlad i nemaš love jer se uvijek nekako oko toga vrte svi problemi, ali ako muž i žena imaju u glavi iste ili slične postavke, takve stvari brzo se preokrenu i prestaju biti kočnica, postanu motivacija - kaže ponosni tata 10-godišnje Eve. Koje osobine je od njega naslijedila Eva?

- Smotanost! Prigovaram joj, a isti smo! Talentirana je za glazbu i strane jezike. Sluhist je poput mene, ali plahost i emotivnost naslijedila je od mame - ističe Saša, koji slovi kao obiteljski čovjek. Pomaže li ženi u kućnim poslovima?

- Kućni poslovi su poslovi koje zahtijeva kuća ili kućanstvo. To su poslovi koje ne treba dijeliti na spol jer kućanstvo je jedno pa tako su i poslovi zajednički. Naravno, fizički teže stvari obavlja fizički jači, ali to ne mora nužno biti muškarac. Ima žena koje prenesu vreću cementa kao od šale - govori Saša, otkrivajući da nije loš ni kao kuhar.

- Prije, dok sam s Evom bio doma, stalno sam kuhao i dosta sam bio dobar u tome, ali sada sam sve manje u kuhinji jer mi posao postaje sve zahtjevniji. Inače volim egzotičnu kuhinju, spicy. Svi smo fanovi sushija, ali kućni budžet nije! Volim i dobro pečenje s krumpirima, baš ono klasika - kaže Saša, koji se raduje predstojećem ljetu što će ga provesti sa svojom obitelji.

- Jako volimo putovati i svake se godine počastimo nekim lijepim putovanjem. Što sam stariji, to mi više paše pasivniji odmor, neko napušteno mjesto, kuća na plaži, dobro vino i ekipa... Ne bježim od akcije, ali pod akciju ne ubrajam klubove i gužve. Volim naše otoke, zapravo obožavam. Po meni je idealan odmor onaj proveden na jedrilici krstareći Jadranom - napominje Saša Lozar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:55