TATJANA JURIĆ

‘Kad sam obznanila da odlazim s TV-a na radio, urednik mi je rekao da to nitko ne radi. No, pronašla sam se‘

Tatjana Jurić ove je godine nominirana za Zlatni Studio u kategoriji radijskog glasa godine

Tatjana Jurić

 Ronald Gorsic/Cropix

Trebalo mi je samo deset godina za prvu radijsku nominaciju - govori kroz smijeh Tatjana Jurić, koja je ove godine nominirana za Zlatni Studio u kategoriji radijskog glasa godine.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

No, na neki joj je način i drago što joj je publika najprije dopustila da se kvalitetno dokaže u ulozi radijske voditeljice.

- Volim kad su takvi procesi prirodni, a ne forsirani. Već i samu nominaciju smatram velikim priznanjem. Ovo je nagrada koja je kombinirano priznanje struke i publike, zbog čega mi je posebno drago da je moj rad primijećen - kaže nam Tatjana.

Većina ljudi, govori, percipira ju kao dijete televizije. No, na narodnom se radiju već itekako brendirala, postala je jedan od njihovih najprepoznatljivijih glasova.

- Radio je moja velika ljubav! Kad sam obznanila da odlazim s TV-a na radio, tadašnji mi je urednik rekao da to nitko ne radi, da nitko ne odlazi iz velike TV kuće na mali radio. No, radio je iznimno neposredan i topao medij, zbog čega ga obožavam. Nekad sam mislila da je televizija takva, no najveću sam magiju pronašla upravo u eteru - zaneseno priča Tatjana.

Radio je specifičan medij, najstariji od novih medija, onaj koji je utabao put svima ostalima. Još u vremenu kada se pojavila televizija, bilo je govora o tome da radio neće preživjeti...

- No, radio je, smatram, danas življi no ikada! Radio je na vrijeme napravio medijsku tranziciju, prestao biti linearni medij te se prilagodio novim formatima i društvenim mrežama. Radijske stanice emitiraju uživo, prenose svoj program na YouTubeu... Nekada je bilo pravilo da su šminka i frizura nužne samo na televiziji, a danas i radio sve više postaje vizualni medij - kaže voditeljica pa nabraja kako narodnog ima i na YouTubeu, svim društvenim mražama...

- Upravo je to budućnost, konvergencija, situacija u kojoj ne znaš gdje počinje, a gdje završava neki medij. Prilagodba je najvažnija stvar u medijima - smatra.

image

Tatjana Jurić

Darko Tomas/cropix

Na radio je došla prije deset godina, a prije toga javnosti je bila već itekako poznata kao lice iz televizijskog "prime timea".

- Zbog toga nisam imala luksuz sakriti se u eteru. Ljudima sam već bila poznata, zbog čega sam osjećala veliku obavezu dobro odraditi posao. I od prvih sam se trenutaka tamo našla i prepoznala - priča i dodaje da je na radio došla kada je bila na posljednjoj godini studija.

U posljednjih nekoliko godina, kaže, osjeća da je u eteru u potpunosti svoja. - Svoju četverosatnu radijsku šihtu ne bih mijenjala ni za što - govori.

Pa, koji joj je najdraži dio njezina posla?

- Najljepše mi je kad sve odradim i odem, primjerice, u dućan, pa mi netko od slušatelja komentira nešto o čemu smo taj dan govorili u eteru, nadovezuje se na neku zezanciju ili slično. To je ta neposrednost, kad pokraj police s tjesteninom komentiramo o čemu se danas govorilo na radiju - kaže Tatjana. Narodni je, kaže, velika obitelj.

- Velik smo i profesionalan pogon. Posebna mi je čast što imam priliku raditi s brojnim starijim kolegama, od kojih sam puno naučila - govori.

U redakciji im je, priča, stalno veselo. - Konstantno nešto slavimo, što je rezultiralo i time da sam nakon dolaska na narodni dobila i nekoliko kilograma. Slavit ćemo i ako dobijem Zlatni Studio, bit će to veliki tulum! U tome mjesecu organiziramo i brojne koncerte, tako da cijeli mjesec ima potencijal postati jedno veliko slavlje - zaključuje.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 03:20