DANAS IM JE ŽAO

Kaju se jer su odbili ove hitove: Popović šutnuo Morodera, Mišo preoteo pjesmu Vici Vukovu, a tek Čolić...

‘Pjevam danju, pjevam noću‘ trebao je pjevati Zlatko Pejaković, na kraju je proslavila Zdravka Čolića

Zdravko Čolić, Zorica Kondža i Mišo Kovač

 Cropix

Kako prepoznati hit? Pitanje je to na koje siguran odgovor nema ni jedan pjevač, pa u biranju skladbi koje će otpjevati mnogi ponekad i pogriješe. Tu pogrešku onda plaćaju tako što kasnije moraju slušati kako je pjesma koju su odbili naknadno u nečijoj tuđoj interpretaciji postala hit.

Dogodilo se to mnogima, ali, ne, naravno, i Miši Kovaču. On je, znamo, nepogrešiv. Međutim, činjenica je da je pjesma Stjepana Mihaljinca ‘Proplakat će zora‘ (koju je Mišo izveo 1971. godine na Splitskom festivalu i osvojio sve moguće nagrade publike i kritike - Zlatno, Srebrno i Brončano jedro pripale su toj pjesmi!) prije Miše nuđena četvorici tada popularnih pjevača.

- Svi su je odbili pjevati i to sve pjevači od imena. Vinko Lesić, koji je tada bio direktor festivala, muku je mučio s tom pjesmom. Svi su bili vrlo skeptični i bilo im je smiješno pjevati pjesmu koja je rađena po narodnoj melodiji. Jednostavno nisu vjerovali u moju i Britvićevu ideju. To je bilo prvi put da je netko upotrijebio narodnu pjesmu kao podlogu za zabavnu. Na kraju je Lesić to ponudio Miši Kovaču, a iskreno mu je priznao da mu nudi pjesmu koju njegovi kolege odbijaju. Mišo ju je poslušao, odmah prihvatio i rekao kako će on s tom pjesmom pobijediti na festivalu. Tako je i bilo - izjavio je svojedobno Stjepan Mihaljinec o pjesmi s kojom je Mišo postao mega zvijezda, a ploča ‘Split71‘ na kojoj je ta pjesma otisnuta, u prvoj je nakladi prodana u nevjerojatnih 600.000 primjeraka. Inače, nikada se nije službeno doznalo tko su bila četvorica pjevača koja su odbila mega hit, ali šuškalo se kako je pjesma prije nego li ju je Mišo zgrabio nuđena Vici Vukovu, Mikiju Jevremoviću, Kići Slabincu...

Jasno, nije ovo jedini slučaj u kojem pjevač nije prepoznao ponuđeni mu hit. Tako je i čuvena balada Momčila Bajagića Bajage ‘Kad hodaš‘ prvotno bila rađena za Zdravka Čolića.

- Zdravko je, čuo sam tako nedavno, Bajagi u lice rekao kako mu se čini da ta pjesma baš i nije za njega, a Bajaga ju je potom objavio na albumu Riblje čorbe ‘Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju‘ koji je ljetos bio među najprodavanijim albumima u Hrvatskoj - otkriva nam Želimir Babogredac iz Croatia Recordsa.

Što se Zdravka Čolića tiče, premda je on u svojoj karijeri snimio mnoge ogromne hitove, kruži i priča kako je odbio pjesmu ‘Zora je‘, kojom se kasnije proslavila Neda Ukraden. Osim toga, Čolić je odbio i skladbu ‘Da se opet tebi vratim‘, što ju je potom, prije četrnaest godina, na prvu prepoznala Nina Badrić.

- Godinu dana nakon što je Nina snimila ovu pjesmu, na jednom aerodromu sreli smo se Čola i ja. On me zagrlio i priznao mi: ‘Napisala si veliki hit!. Tako to bude s pjesmama: nije važno kome je isprva koja skladba bila namijenjena, važno je kome je bila suđena - kazala je autorica skladbe Aleksandra Sara Milutinović.

Estradom kruži priča i kako je ‘Uno momento‘ što ju je otpjevala Severina, prvotno bila namijenjena srpskoj pjevačici Milici Pavlović koja se navodno nije prepoznala u toj numeri, a mnogi glazbenici kažu nam i kako je Dražen Žanko odbio otpjevati ‘Ribare‘ s antologijskim stihovima ‘Dok svi ljudi spavaju, galebi se karaju‘, pjesmu s kojom se proslavio nezaboravni Vinko Coce.

- A jeste li čuli za priču vezanu uz hit Ive Robića, pjesmu ‘Golubovi‘? Branko Mihaljević nudio ju je Marku Novoselu, a do ‘Mister Morgena‘ je došla tek nakon Markove odbijenice i u rekordnom roku postala hit - kaže nam ‘hodajuća glazbena enciklopedija‘ Siniša Škarica.

Od Brankovog sina Marija Mihaljevića doznali smo kako je skladbu ‘Svatovska‘ koju znamo u izvedbi Maje Šuput prvo nudio tamburaškom sastavu Kristali iz Županje. Dečkima se nije previše dopala, a Maja (i ne samo Maja) je zahvaljujući tome već godinama izvodi na svakom piru. Nadalje, možda i najveći hit Stjepana Jeršeka Štefa, ‘Sve poštivam, svoje uživam‘ Miroslav Škoro pisao je imajući u vidu Slavonske lole, dok Daniel Popović tvrdi kako je on bio taj koji je trebao otpjevati ‘Neverending story‘.

- Giorgio Moroder je pokušavao da dođe do mene, ali bez uspjeha. Bio je uporan, jer htio je baš mene da otpjevam tu pjesmu. Čekao me nekih šest mjeseci, jer tada nije bilo Skypea, Vibera, Whatsaapa pa je bilo teže do nekog doći. Na kraju je odustao. To je šteta! To mi je stvarno žao! Kad god čujem tu pjesmu štrecne me u prsima - priznao je nedavno Daniel Popović za In magazin.

I Zorici Kondži, priča nam, dogodilo se da nije prepoznala hit.

- Radi se o pjesmi ‘Gdje Dunav ljubi nebo‘, koju sam ja dobila poštom snimljenu kao demo snimku. S tim demo snimkama uvijek je posebna priča, jer razni pjevači koji ih snimaju sasvim različito će donijeti neku stvar. Recimo, nekad u vrijeme Splitskog festivala pokojni Oliver i ja znali smo snimati demo snimke skoro svih festivalskih skladbi, sve dok nas organizatori nisu zamolili da smanjimo snimanja, jer jedna te ista pjesma sasvim drugačije zvuči kada je otpjeva Oliver, a onda je nakon njega izvede neki drugi pjevač - priča Zorica, i nastavlja:

- Ovu verziju pjesme ‘Kad Dunav ljubi nebo‘ u demo verziji snimila je, ako se ne varam, Izolda Barudžija i meni to nekako nije zvučalo kao nešto za mene. I tada sam u toj verziji uočila da pjesma ima dobru B frazu, međutim, A fraze su mi bile nekako čudne. Kako sam u to vrijeme bila u gužvi, nije bilo vremena da se sjedne, razmisli, da se pjesma razradi, pa sam je odbila. Josipa Lisac ju je za razliku od mene nepogrešivo prepoznala, premda je i ona početnu ideju ove numere itekako razradila - govori Zorica koja je međutim na prvu prepoznala pjesmu ‘Zar je voljeti grijeh‘, koju su prije nje odbile Doris i Tereza.

Kad smo već kod Tereze, spomenimo da se umalo dogodilo da njen veliki hit ‘Nono, moj dobri nono‘, snimi netko drugi. Ona je, naime, u to vrijeme bila u Monte Carlu, a njezin tadašnji suprug Miro Ungar nazvao ju je da joj kaže kako joj Nikica Kalogjera nudi super pjesmu, baš za nju.

- Pitala sam ga kako se zove pjesma, a kada mi je rekao ‘Nono, moj dobri nono‘ odbila sam je bez da sam je čula. Kazala sam: ‘Kakav nono? Ja nikad nisam upoznala nona, ni s majčine ni s očeve strane, nemam pojma što takav čovjek može značiti djetetu‘. No, Miro je bio uporan, tražio je da poslušam pjesmu što sam ja na kraju i napravila i shvatila da je bio u pravu - ispričala je Tereza, kojoj se na prvo slušanje nije svidjela ni pjesma ‘Samo simpatija‘ što ju je kasnije otpjevala Meri Cetinić.

- Ja se u toj pjesmi jednostavno nisam vidjela. Drago mi je da je pripala Meri, koja je predivno izvodi s onim svojim nježnim glasom - kazala je Tereza.

Pjesmu ‘Gori more‘, veliki hit Giuliana Đanića, Oliver Dragojević, za koga ju je Tomislav Mrduljaš pisao, nije odbio, ali je skladba do Giuliana umjesto do Olivera stigla zahvaljujući ‘višoj sili‘, odnosno vremenskoj nepogodi.

- Da, točno, ta pjesma do Olivera nije ni došla i to zbog nevremena. Trebao sam je donijeti Oliveru koji je tada skupljao pjesme za svoj novi album. On je bio na brodu, negdje oko Čiova, i pozvao me da dođem do njega, da se malo družimo i poslušamo pjesmu. No, tih dana žestoko je puhala tramontana, ma, nije bilo šanse da isplovim iz splitske luke. Vjetar se nije stišavao, a mene je Zdenko Runjić zvao da me pita imam li pjesmu za ‘Melodije hrvatskog Jadrana‘. Želio sam imati pjesmu na Zdenkovom festivalu, pa sam odlučio da ‘Gori more‘ te 2001. godine otpjeva Giuliano - kaže Mrduljaš.

Viša sila, ali druge vrste, kumovala je pak tome da Zlatko Pejaković ipak nije otpjevao ‘Pjevam danju, pjevam noću‘ koja je kasnije postala veliki hit Zdravka Čolića.

- To je propalo zato jer je autor Kornelije Kovač bio u diskografskoj kući PGP, dok sam ja tada snimao za zagrebački Jugoton. Bilo je nemoguće da on tako jaku pjesmu da izvođaču iz neke druge diskografske kuće - kazao je Pejaković.

Za kraj, spomenimo da je malo falilo i da duet ‘Godinama‘ s Dinom Merlinom umjesto Ivane Banfić snimi neka druga pjevačica.

- Dino i ja upoznali sm se 2000. godine, a njemu se jako dopao moj vokal, pa me je pozvao da snimimo duet. A meni, zamislite, ta pjesma na prvu baš i nije ‘zazvonila‘. Tek kad sam je snimala i otpjevala, osjetila sam njezinu veličinu, snagu i energiju - ispričala je Ivana Banfić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12