PRIJE 30 GODINA

Kako je Dora izgledala 1993. godine?: Događaj je nosio drugo ime, a neke zvijezde danas ne biste prepoznali

Vratimo se u Opatiju, u kojoj se tada, prije trideset godina, okupila kompletna domaća scena

Tony Cetinski i Nina Badrić 1993. godine

 Screenshot/HRT

Znate li gdje su prije trideset godina bili Nina Badrić, Tony Cetinski, Zorica Kondža, Maja Blagdan, Dražen Žanko...? U Opatiji, na prvom hrvatskom izboru za Pjesmu Eurovizije, koji se tada još nije zvao Dora, nego Hrvatski televizijski festival. Ime Dora dobio je tek dvije godine kasnije, a ‘mama Dore‘, Ksenija Urličić, razmišljala je i da natjecanje nazove ‘Tonka‘.

Na našem prvom izboru za Eurosong pobijedila je pjesma ‘Don‘t ever cry‘ Đorđa Novkovića u izvedbi riječke grupe ‘Put‘, koja je imala svega jedan bod više od skladbe ‘Jedini moj‘ Zrinka Tutića u izvedbi Maje Blagdan. Blagdan je na Eurosong otišla četiri godine kasnije sa ‘Svetom ljubavi‘ s kojom je te 1996. godine osvojila četvrto mjesto, a grupi ‘Put‘, našim prvim predstavnicima na Eurosongu u irskom Millstreetu 1993. nije se pridružio i skladatelj Đorđe Novkovića zbog svog ‘straha od letenja‘.

No, vratimo se u Opatiju, u kojoj se tada, prije trideset godina, okupila kompletna domaća scena. Program su u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner vodili Sanja Doležal, Ljudevit Grgurić Grga i Frano Lasić, koji su na sceni i vodili i pjevali i plesali. Nakon natjecateljskog dijela na binu se popeo Ivo Robić u društvu Tomislava Ivčića, pjevača koji je svega nekoliko dana nakon ovog natjecanja poginuo u prometnoj nesreći. Ivčić je Robiću uručio diplomu kojom je Robić postao počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije. U show programu nastupale su Tereza, Doris, Daniel Popović, te grupa Riva, koja je 1990. Eurosong dovela u Zagreb.

Publika u dvorani izvrsno se zabavljala, a zabava se nastavljala i po završetku natjecanja, što u hotelskim sobama, što u klubovima iz kojih su se veseli sudionici u smokinzima i večernjim toaletama predvođeni jednim našim uglednim psihijatrom na čuđenje putnika u autobusu vraćali na počinak.

Spomenimo još da je na prvom hrvatskom izboru za Eurosong, treća bila grupa Neki to vole vruće s pjesmom ‘Sve me podsjeća na nju‘, dok je četvrto mjesto zauzela Zorica Kondža ‘Nema mi do tebe‘. Tony Cetinski sa svojim velikim hitom ‘Nek’ te zagrli neko sretniji‘ bio je šesti, dok je grupa Divas, koja je tada nastupala pod imenom K 2 s pjesmom ‘Pepeljuge su same‘ osvojila posljednje mjesto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:18