BRUCIFER

KAKO JE VESNA PISAROVIĆ SKRŠILA FER Opčinjeni studenti nisu je htjeli pustiti s pozornice

 
 Foto sekcija KSET-a

Samouvjereno i bez trunke kompleksa Vesna Pisarović izlazi na malenu binu i s prvim taktovima “Dolje na koljena” krcato predvorje Fakulteta elektrotehnike i računarstva proključa i pretvara se u euforično, vrelo, zagušljivo grotlo.

Možda i oko dvije tisuće ljudi, potpuno mokrih, s rukama u zraku, od tog pa do zadnjeg trenutka koncerta pjeva uglas, svaki stih, svaki refren. Gužva je nesnosna, pod natopljen pivom i vinom, pozornici je gotovo nemoguće prići.

Subota je, već dobrano iza ponoći, a Pisarovićka je headliner FER-ove brucošijade i odmah je jasno da će se te noći pjevati isključivo stari pop hitovi. Ovo joj je prvi samostalni koncert u Zagrebu i prvi u Hrvatskoj nakon 12 godina a da na njemu ne pjeva jazz koji joj je već dugo jedina ljubav i opsesija.

Ali ovo je nešto drugo, ovo je povratak korijenima.

Foto sekcija KSET-a

Stadionska publika

A publika je jedva dočekala. Na trenutke je sve podsjećalo na one velike Mišine nastupe, gdje publika krade refrene pjevaču, skandira kao na stadionu, euforično zove na bis, pa još jedan, i jednostavno odbija prihvatiti da je šou završio. Fakultetom se svako malo ori: “Vesna, Vesna, hoćemo još, hoćemo još”.

Vesna Pisarović, glavna zvijezda najveće hrvatske brucošijade? Čovjeku dođe da se zapita koji se genijalni zlikovac ovoga dosjetio.

- Zvali su me i odmah sam im odgovorila - kaže nam Pisarović kakvih pola sata prije nastupa. Negdje smo u podrumu FER-a, iza kolopleta vijugavih hodnika smješten je backstage.

- Rekla sam im: “A zašto ne?” - smije se.

- Osjetila sam da ovdje moram pjevati samo stare hitove. Jer pop je melodija, pop je refren, svi pjevamo uglas i jedva čekam izaći na stage i skakati s publikom.

Foto sekcija KSET-a

A tako je i bilo. Brucifer, kako zovu ovaj event, pomalo je zloglasan zbog gužvi, vrućine i zagušljivosti. Budući da se koncerti održavaju po hermetičnim hodnicima i prostorijama fakulteta koje nisu prilagođene svirkama uživo, predvorje se ubrzo pretvorilo u tursku kupelj, ljudi su sa sebe skidali košulje i majice debelo natopljene znojem i pivom pa se vraćali u prve redove.

Nije ovo neka posebna umjetnost, da se razumijemo. Vesnini stihovi s početka dvijetisućitih poput “niti jedem niti spavam, ali dobro izgledam” ili “znala sam da ima nekoga svog, u novčaniku sliku skrivao je... Al ljeto i more stara mangupa dva, karte su izmiješala...” neće vam otkriti tajne života. Ali u tome je valjda poanta. Ni pjevačica ni njezina publika u subotu na FER-u nisu ni glumili da su po to došli.

- Dugo sam bila dio šoubiznisa, hrvatske estrade i dobro poznajem sve mehanizme - govori nam Vesna u backstageu- i ne sumnjam da će ovdje biti i ironije i sarkazma i, kako to vole reći, “guštanja u trešu”. Ali osjećam da publika te pjesme iskreno voli i to je divno.

Foto sekcija KSET-a

Dodala je da je nevjerojatno da neki novi klinci, nova generacija, nakon 15 godina i dalje žele te pjesme i znaju ih napamet. Posebno zato što je nema na društvenim mrežama.

Novi album?

Vrhunac su, naravno, bili njezini najveći hitovi: “Da znaš” (prepjev Laure Pausini), “Bježi od mene”, a posebno “Jutro donosi kraj”, koji je izvela dva ili možda i tri puta, tko bi ga više znao.

- Nije mi trebalo mnogo da se vratim tim pjesmama, shvatila sam da su one negdje duboko u meni. Neke smo stvari ipak promijenili jer neke stihove doista više ne volim čuti - kaže na kraju. Punih 12 godina skuplja pjesme i za novi pop album.

- Znam da će doći trenutak da ih snimim - ističe Vesna. Sudeći po kaosu koji je izazvala u subotu, taj trenutak je blizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:50