NIVES IVANKOVIĆ

‘Kalonika je punokrvna žena, ima seksualne aluzije, ali ne iz prostačkih, primitivnih razloga‘

Nives Ivanković ušla je u finale Zlatnog Studija, u kategoriji Najbolje glumice u kazalištu za ulogu u ‘LisitRATi‘

Nives Ivanković

 Cropix/

Vijest i čestitku za ulazak u finale medijske nagrade Zlatni Studio, u kategoriji Najbolje glumice u kazalištu, splitska glumica Nives Ivanković primila je šmrcajući. Nisu joj potekle suze sreće, iako ju je vijest razveselila, nego se omiljena glumica trenutačno bori s virozom. Nije ni korona ni gripa, objašnjava, no živcira je i tjera da bude doma. Sreća je što je trenutačno kazališna pauza, pa se može na miru i do kraja izliječiti. A okružila se cijelom "apotekom" koja joj u tome pomaže. Šali se kako sada kad zna da je u finalu Zlatnog Studija, i bez obzira na to tko će od tri finalistkinje u njezinoj kategoriji otići kući s nagradom, ima dodatni motiv da što prije ozdravi.

Glasajte za finaliste u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Moći ću se baciti na pripreme za dodjelu sa svojim Elfsima, Zvonimirom Franićem i Karlom Rusanom. Ostaje mi dovoljno vremena za fasadersko-ličilačke radove, pripreme za glamuroznu večer - kaže Nives koja je nominirana za ulogu Kalonike u predstavi "LizistRATa", koja je na Splitskom ljetu oduševila publiku. To je spoj tekstova Aristofana, Homera, Mate Matišića i Predraga Lucića, u režiji Paola Magellija, uz dramaturgiju Željke Udovičić, a govori o čovječanstvu koje ne prestaje ratovati, o odnosima muškaraca i žena i njihovim ulogama u neprekidnom sukobu.

image

Nives Ivanković

Sasa Buric/Cropix

- Kalonika je kompleksna, pronicljiva, duhovita. Puna je životnog iskustva, vrlo moćna i snažna žena koja vodi Atenjanke u nastojanju da rat prestane. Punokrvna je žena, od krvi i mesa, ima seksualne aluzije, ali ne iz prostačkih, primitivnih razloga. Ona je ujedno velika tragičarka jer gubi ljubljenu osobu... To je žena koja je prošla mnogo toga u životu, no zadržala je finoću, manire. To je lik koji kao da je pisan za mene, za moju glumačku zrelost - objašnjava Nives.

Glumica s mnogo nagrada, a samo u posljednja tri mjeseca dobila je četiri nagrade za ulogu u filmu "Zbornica", veseli se Zlatnom Studiju i iz nekih sentimentalnih razloga.

- Iz djetinjstva se sjećam koliko je bilo posebno kada bi netko bio na naslovnici Studija. Kao i sada, i ondašnje nagrade (Zlatni vijenac Studija, op. a.) bile su poseban događaj. Sjećam se Helge Vlahović, Merime Isaković, svih tih lica i svoje fascinacije tim ljudima, a posebno Borisom Dvornikom. A onda sam na drugoj godini Akademije dobila malu ulogu u predstavi "Šjor Bartulovi snovi" u režiji Vanče Kljakovića. Mog tatu je glumio Boris Dvornik kojeg sam gledala na tim naslovnicama, koji je dobivao nagrade. Bila je to mala uloga, no nosi poseban sentiment. Još se uvijek sjećam svojeg osjećaja sreće, ponosa što glumim s Dvornikom - prisjeća se Nives. Iako je, kada smo razgovarali s njom prije mjesec dana, nakon nominacija, rekla da će Novu dočekati u pidžami, od tog je plana odustala.

- Na kraju sam bila u Italiji. Nije mene teško nagovoriti na avanturu - govori.

image

Nives Ivanković

Sasa Buric/Cropix

- Putovanja su, kada dođeš u moje godine, najljepša stvar koja ti se može dogoditi. Da odeš negdje gdje dobiješ neku drugu energiju, pozitivnu. Volim različitosti i raznolikost. Doduše, malo sam konzervativna u izboru destinacija i najviše volim dobru staru Europu - objašnjava Nives.

Tema o kojoj ne voli pričati su planovi. Odavno je, poučena iskustvima, prestala govoriti o onome što planira i drži se izreke po kojoj "čovjek planira, Bog se smije".

I nema nekih posebnih želja (osim da "LizistRATa" postane dio stalnog repertoara HNK u Splitu, a ne predstava za jedno ljeto) za godinu pred nama.

- Blagdani koji su iza nas uvijek donose trenutke sumiranja, analize. Kada sam bila mlađa, uvijek sam imala neke konkretne želje. Sada, s 55 godina, u srednjoj dobi, mogu reći da razmišljam sasvim drugačije - objašnjava glumica.

- Kažu da zvuči izlizano, ali jedino što želim je biti zdrava. Želim da ujutro ustanem bez problema, pogledam kroz prozor, bilo bi super da je sunčano, da popijem kavu, mirno, i da nikoga moga ni mene samu ništa ne boli. U nekim godinama jednostavno shvatiš da je jedino rješenje za sreću i zadovoljstvo da imaš zdravlje, možeš biti aktivna, ako nisi nikome na teret... Baš to želim svima.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:57