ZLATNI STUDIO 2024.

Katja Matković (11) osvojila Hrvate: ‘Osjećam se nevjerojatno, kao da imam neku supermoć!‘

Glasati možete svaki dan, a premium pretplatnici Jutarnjeg lista imaju pravo dva puta dnevno glasati za favorite Zlatnog Studija

Katja Matković

 Cropix/

- Slobodno napišite, službeno je. Snimat će se i drugi film o Paulini P. - veselo kaže Katja Matković (11). Prije toga zahvalila je na svim glasovima koje je dobila od čitatelja Studija, Jutarnjeg lista i onih na jutarnji.hr, koji su joj otvorili vrata u finalni krug nagrade Zlatni Studio i to u dvije kategorije - onoj za najbolju glumicu i onoj za novo lice u filmu i kazalištu. U stvari, u tri, jer je i film u kojem glumi naslovnu ulogu, "Dnevnik Pauline P." redatelja Nevena Hitreca, ušao u daljnju borbu za našu medijsku nagradu u kategoriji najboljeg filma.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Katja je sretna, uzbuđena, veseli se gala večeri, dodjeli i glamuru, bez obzira na rezultat. Bitno je da je ona dio priče. Naravno da su joj poznata imena Tihane Lazović i Marije Škaričić s kojima je u konkurenciji za nagradu za najbolju glumicu. No, nije gledala njihove filmove jer su oni "ipak za odrasle".

image

Katja Matković u filmu Dnevnik Pauline P.

/Press

A Katja je još dijete, pametno i vrlo iskreno. Ona je duhovita djevojčica koja ima bogat rječnik i toliko šarma da se ne možete prestati smijati. Ne njoj, nego s njom.

- Osjećam se super, nevjerojatno, kao da imam neku supermoć. - kaže pomalo filozofski pa objašnjava - Imam 11 godina, a snimila sam film. Putovala sam posvuda, već sam osvojila neke nagrade, a onda sam nominirana i za Zlatni Studio i sada sam ušla u finale... Kako se ne bih dobro osjećala?

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

image

Katja Matkovic.

Goran Mehkek/Cropix

"Dnevnik Pauline P.", filmska je priča o samouvjerenoj i duhovitoj učenici 3.c razreda, nastala na literarnom podlošku, romanu za mlade Sanje Polak. Paulina je individualka koji uvijek govori svoje mišljenje i pronalazi rješenja. Njezin život ispunjen je školskim i obiteljskim događajima te duhovitim kritikama stvarnosti. Dolazak nove učenice poljulja Paulininu reputaciju, ali na kraju shvaća da su slične. Paulina također pokušava pomiriti roditelje uz pomoć novog učitelja.

Film koji je premijeru imao u ožujku 2023. godine, oduševio je hrvatsku publiku svih generacija, a posebno debitantica Katja. Samo u kinima Paulinu je gledalo, prema posljednjim podacima sa Boxoffice.hr, više od 91.000 ljudi, čime je postao najgledaniji film u državi u prošloj godini. Sjajan rezultat ima i na Netflixu.

Veselje zbog finala Zlatnog Studija s Katjom su podijelili i mama Andrea, tata Tomislav, te dva brata, stariji Marin i mlađi Filip. U svemu, oni su Katji najveća, nepokolebiva, čvrsta podrška.

- Od malena je takva, izrazito je kreativna, živa, prepuna energije. Uvijek je voljela imitirati, glumiti, zabavljala nas je. - kaže mama Andrea - I uvijek je bila izvan okvira.

U drugom razredu osnovne, dvije su učiteljice rekle njezinim roditeljima kako bi Katju trebao upisati negdje u "dramsku grupu", da je jasno da ima talenta i šteta je da je nitko ne usmjerava. Tako je krenula u Damski studio ZKM.

- Stvarno sam puno tamo naučila - kaže Katja. Mnoge su stvari u međuvremenu sjele na mjesto, pa recimo i činjenica da ima disleksiju. S tim se problemom, zbog kojeg joj "bježe slova" i "ponekad ljudi misle da ne zna čitati" sve se bolje nosi, radi s logopedom, ali i kod kuće.

image

Katja Matkovic

Darko Tomas/

- Puno mi je lakše. Ne sramim se ja reći da imam disleksiju. Mislim da sam pokazala što možeš napraviti i s disleksijom, da se može biti drugačiji i uspjeti ostvariti nešto što jako želiš - kaže Katja, koja osim što glumi, svira klavir i crta. Ipak, gluma je nešto što je najviše privlači.

- Svi su u ZKM dobili poziv da se prijave za audiciju za film. Taman je započela pandemija i audicija je bila online, trebalo je snimiti određene stvari. I Katja je to odgađala, tako to bude s njom, sve je to dio. Ništa nismo poslali. - prisjeća se mama - Jedan dan se vratila iz ZKM-a i rekla mi, poprilično tužno, kako mi nismo poslali ništa, a drugi jesu. Iskreno, razmišljala sam o sebi i nekim stvarima iz djetinjstva i rekla sam dobro odlučila sam da snimimo što treba te večeri.

Ubrzo su doznali da je ušla u uži izbor, a nakon još dva online kruga audicije, bilo je vrijeme za susret uživo. Nakon toga Katja je doznala o kojem se filmu radi te da će ona biti Paulina P., djevojčica koja je hrvatskim osnovnoškolcima itekako dobro poznata iz knjiga. I jako omiljena.

Sve što se dalje događalo bilo je poput ostvarenja nekog lijepog sna - apsolutno uživanje na setu, učenje novih vještina i druženje s glumcima - Juditom Franković Brdar, Borkom Perićem i Igorom Kovačem, ali i svima drugima koji su radili na filmu.

- Ne želim nikoga favorizirati - govori Katja - ali najviše sam vremena provela s Juditom koja glumi moju mamu. Ona je ista kao ja i toliko mi je bilo zabavno provoditi vrijeme s njom.

image

Katja Matkovic

Darko Tomas/

Film je nakon premijere krenuo osvajati publiku, uz sjajne kritike, a Katja je uživala i u tom dijelu priče - u predstavljanju filma, putovanjima, druženju s gledateljima... Uloga Pauline odvela ju je, recimo, u Mađarsku i Njemačku, Srbiju i Sloveniju, a obišla je brojne gradove u Hrvatskoj.

Kaže da se nije puno promijenila, a prepoznatljivost ili slava (znaju je prepoznati na cesti, recimo) nisu joj udarili u glavu. Mama potvrđuje njezine riječi.

- Mislim da je naš stil života, naše obitelji u cjelini pomogao Katji da bude tako. Imamo jako veliku obitelj i širok krug prijatelja, s njima smo dijelili svoju veliku sreću zbog svega što se događalo. Nismo se nikad hvalili naokolo, no doživjela je velik uspjeh i treba biti ponosna na sebe i veseliti se - objašnjava mama.

Katja je uživala u školskim praznicima koji su upravo završili, bila je u Osijeku i Požegi gdje Matkovići imaju obitelj, družila se s najboljom prijateljicom...

- Bio je i super početak nove godine jer je sestrična rodila bebu, ja sam ušla u finale. I snimat ćemo novi film.- smije se i priznaje da je jako veseli činjenica što će biti u studiju HTV-a na dodjeli nagrada. Još nije počela planirati outfit. Ali moda je jedna od stvari koje je jako zanimaju.

- Uvijek biram sama što ću obući na neka događanja. A za premijere i festivale želim novu odjeću, novu haljinu, frizuru. Obožavam to. - kaže - Jedva čekam!

image

Zlatni studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 09:24