TALENTIRANA KORANA

Kći bivšeg domaćeg glumačkog para: ‘Idem roditeljskim putem, ali strah me i nije mi lako‘

‘U glumačkom svijetu si cijelo vrijeme izložen, a kako sam ja po prirodi malo osjetljivija, zna mi biti jako teško‘ - priznaje

Korana Ugrina

 Matija Djanjesic/Cropix

25-godišnja studentica glume koja je sudjelovala u diplomskoj predstavi klase prof. Krešimira Dolenčića, publici poznata kao Korana iz 'Crno-bijelog svijeta' i Ema iz filma 'Ljubav ili smrt', govori o tome kako se glumačkom pozivu, unatoč savjetima majke prvakinje HNK Zagreb, nije na kraju mogla oduprijeti.

Mlada nada glumišta

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Frankopanskoj ulici u dvorani F22, kao i svake godine, održala se ispitna predstava za studente zadnje godine glume. Da jabuka ne pada daleko od stabla, u ovom slučaju pokazalo se točnim jer je među diplomantima Korana Ugrina, 25-godišnja kći glumaca Kristijana Ugrine i Ksenije Marinković.

U diplomskoj predstavi klase redatelja Krešimira Dolenčića "Don Juan se vraća iz rata", koja je mješavina više različitih tekstova, tumačila je nekoliko uloga u kojima je pokazala zavidan talent. Omiljenu ulogu među navedenima nema jer je svaka drugačija i autentična, a sviđa joj se što su pripremu predstave većinom radili samostalno.

- Najdraži mi je prelazak iz jedne u drugu ulogu jer se sve događa jako brzo, a posebno ću pamtiti trenutke kad smo se kolegice i ja nalazile kod neke od nas u stanu i isprobavale više verzija pjesme koju smo trebale otpjevati - kaže Korana.

image

Predstava 'Don Juan se vraća iz rata'

Matija Djanjesic/Cropix

Prekretnica

S obzirom na to da glumice nisu pjevački obrazovane, išlo im je malo teže, objašnjava, pa je u pomoć morala uskočiti Neža Vasle koja je na zadnjoj godini studija pjevanja na Muzičkoj akademiji. Kako je odrastala uz roditelje glumce, Koranu Ugrinu taj je život oduvijek fascinirao. Svoje djetinjstvo je provela u kazališnim dvoranama i deset godina išla je na dramsku, zbog čega je, kako je istaknula, zavoljela glumu.

- Mama me pokušala odgovoriti od glume pa sam se zbog toga premišljala. Ovo nije zanimanje u kojem ćeš odmah pronaći posao. Naprotiv, čeka te borba za radno mjesto. No meni se oduvijek sviđao taj osjećaj na sceni kad se upale reflektori, pa sam odlučila riskirati - pojašnjava Korana.

Prekretnica za nju bila je i debitantska uloga u dječjem filmu "Ljubav ili smrt" redatelja Daniela Kušana iz 2014., kada je imala samo sedamnaest godina. Glumila je Emu, Kokovu prijateljicu, a nakon te uloge počela je ozbiljno razmišljati o studiju glume jer joj je na setu bilo zabavno.

Ipak, glumu po završetku srednje škole nije odmah upisala, već je otišla studirati jezike - slovački i poljski. Na fakultetu je bila godinu dana jer joj je mama rekla da nešto mora upisati. Znajući ipak da želi ići na glumu, naknadno je Akademiju upisala iz prvog pokušaja. Iako se nastoji sama snalaziti u glumačkom svijetu, roditelje nerijetko pita za savjet jer, kako kaže, oni su godinama u tom poslu i znaju mnogo više nego ona sama.

- Glumački posao je težak i zahtjevan i često se borim sa strahovima. U glumačkom svijetu si cijelo vrijeme izložen, a kako sam ja po prirodi malo osjetljivija, zna mi biti jako teško. Kada radim neku novu ulogu najviše me strah hoću li je znati interpretirati na dobar način, uspjeti se u potpunosti glumački osloboditi, te ući u taj lik – ističe.

image

Korana Ugrina

Matija Djanjesic/Cropix

Bez ponuda za posao

U počecima karijere rekla je da joj je glumački uzor Jennifer Aniston pa smo je upitali kako danas gleda na to i ima li još uzora.

- Stvarno sam to rekla? Vjerojatno sam to izjavila zbog serije 'Prijatelji' koju i dandanas obožavam te idem na kvizove o seriji. Da, i dalje volim Jennifer. Snimila bih film s njom, ali i s nekim drugim glumcima, da mi se pruži prilika - smije se Korana.

Iako zasad ne prima stipendiju i nigdje ne radi, imala je nekoliko sporednih uloga u serijama "Čuvar dvorca" i "Ko te šiša", gdje je glumila u zadnjoj epizodi zadnje sezone, ali svakako je najupečatljivija nedavna uloga Korane u četvrtoj sezoni serije "Crno-bijeli svijet".

- Korana mi nije nimalo slična jer je darkerica pa mi ju je zato bilo super glumiti s obzirom na to da smo čista suprotnost. Ja sam u stvarnosti jako jednostavna osoba, ne volim komplicirati, a ona je nestašna, pa sam ju i sama pokušala tako interpretirati – kaže.

Na poslovnom planu mlada glumica nema još ozbiljnih ponuda. Studij produkcije oduvijek joj se sviđao, pa ni tu opciju ne bi isključila u budućnosti.

- Trenutačno radim dječju predstavu 'Pufi u šumi' s kazalištem Smješko i režijski ispit na Akademiji s kolegicom Dorom Balog, a za kasnije ćemo vidjeti - optimistična je Korana Ugrina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:21