PLAGIJATOR?

Kedžo na udaru optužbi da je kopirao Ivanku Mazurkijević i Mrleta: ‘To su besmislice...‘

Ima li Kedžo peh pri snimanju spotova? Ili je glazbenik postao toliko popularan da se neki sada žele "ogrebati" o njegovu slavu?
Damir Kedžo
 Matija Djanjesic/Cropix

Je li Damir Kedžo inspiraciju za videospot svog najnovijeg hita "Hram" pronašao proučavajući intervju koji su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević još jesenas dali u povodu svog budućeg vjenčanja, koje su najavili videospotom za pjesmu "A good actor", čiji su kadrovi snimljeni na istoj lokaciji na Krku, i uistinu neodoljivo sliče onima viđenima u Kedžinom spotu? Ima li Kedžo - kojem je sin Dušana Džamonje prije nekoliko mjeseci prijetio tužbom od 100.000 kuna zato što je proljetos snimao spot za "Divlji vjetre" ispred džamije zbog navodne povrede autorskih prava - peh pri snimanju spotova? Ili je glazbenik postao toliko popularan da se neki sada žele "ogrebati" o njegovu slavu?

Potiču kulturnu scenu

Sva ta pitanja nametnula su se kada nas je nedugo nakon promocije Kedžina videospota za pjesmu "Hram" (dueta 33-godišnjeg glazbenika i srpske eurovizijske predstavnice Tijane Bogičević), kontaktirala Andrea Matić iz agencije Wedding2book i optužila ljude iz riječkog studija Gržinić Creative Visuals i Filipa Gržinića, redatelja Kedžina spota, da su kopirali njihovu ideju.

- Riječki redatelj inspiraciju za videospot pronašao je u već objavljenom intervju Damira Martinovića i Ivanke Mazurkijević, koji je snimio slovenski art direktor Saša Hess - tvrdi Andrea Matić i podsjeća kako je produkcija Wedding2book, u suradnji s Ivankom Mazurkijević i Damirom Martinovićem u prosincu 2020. objavila videospot za pjesmu "A good actor", u kojem su prikazani kadrovi jahanja na Krku koji su Kedžinom timu, kaže, kasnije poslužili kao inspiracija.

- Filip Gržinčić, produkcijska kuća Vikano (iza imena Wedding2book), Damir Martinović Mrle, baš kao i Damir Kedžo, dio su neke riječke priče. I umjesto da kao iskreni susjedi pokušamo naučiti o stvaralaštvu i potencijalno kreiramo novu kulturnu scenu, mi potičemo zajedljivu scenu lakog lopovluka, daleko od iskonske umjetnosti i izričaja - ističe Andrea Matić.

image
Damir Martinović Mrle (Let 3) i Ivanka Mazurkijević
Bruno Konjevic/Cropix

Šokirani viješću

- Šteta je da se takva stvar dogodila. Ivanka i ja volimo Kedžu, i žao nam je što nije imao prilike ići na Eurosong. Iskreno nam je drag, i zaista smatramo da on osobno nema veze s ovim, niti da je on predložio da se kopira naš projekt. No, činjenica je da se šteta napravila - kaže Mrle.

Ljudi iz tima Damira Kedže šokirani su optužbama da su plagijatori.

- Spot za pjesmu "Hram" snimali smo u studenom prošle godine prema scenariju Filipa Gržinčića i Gržinčić Creative Visuals tima, a lokacije su birane logistički. Damir Kedžo rođen je na Krku i odrastao je nedaleko od mjesta snimanja, i to nije prvi naš projekt koji smo snimili na tim lokacijama. Konkretno, spot za pjesmu "Tebi sve sam oprostio" na tom mjestu snimili smo u ljeto 2015., a fotografije za album "Poljubi me sad", kao i press fotografije za Eurosong, tu smo snimali u ožujku 2020. Insinuacije da je redatelj našeg spota plagirao i inspirirao se sadržajem intervjua u kojem se govorilo o dosad neobjavljenom spotu, besmislene su i na razini kuloarskih priča te ih drugačije ne možemo komentirati. Vjerujemo da će i tim koji ste mi spomenuli svu svoju energiju uložiti u završetak projekta na kojem rade i ostvariti jednako dobre rezultate kao što je to slučaj s pjesmom i spotom "Hram" - kaže Snježana Jerković Radočaj ispred Kedžina tima.

image
Damir Kedžo
Screenshot iz spota
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:54