BIRAT ĆE SE NOVI

Otkrivamo: Kedžo ostaje bez Eurosonga, HRT već rezervirao dvoranu za novu Doru iduće veljače

Zbog koronakrize aktualni pobjednik Dore je s pjesmom ‘Divlji vjetre‘ ostao ‘kratkih rukava‘
Damir Kedžo
 Matija Djanjesic/Cropix

Prije tri mjeseca Damiru Kedži taman su se “poklopile zvijezde” - pobijedio je na ovogodišnjoj Dori.

Bilo je suza radosnica, nazdravljalo se pelinom, slavilo se do jutra u Omišlju, gradiću na Krku, u kojem je Kedžo proveo djetinjstvo i mladost i kojem se uvijek vraća. Statuu Dore stavio je na noćni ormarić, pokraj svog kreveta, kako bi ona bila prva stvar koju će svaki dan ugledati kad otvori oči.

Dva se mjeseca u strogom režimu pripremao za nastup na Dori u velikoj opatijskoj sportskoj dvorani Marino Cvetković koja se proteže na 11.000 kvadrata. Damiru je uz menadžericu Snježanu Jerković Radočaj savjete davala i Doris Dragović.

Sve se isplatilo - Kedžo je pobijedio na Dori s pjesmom “Divlji vjetre”. Već je spremao kovčege za Rotterdam gdje se trebao održati Eurosong.

No, onda je zbog pandemije Covida-19 Eurosong otkazan i stvari su za 33-godišnjeg Kedžu počele propadati. Ne samo da neće ove godine na Eurosong, nego, čini se, neće ni sljedeće jer - biraju se nove pjesme.

Naime, kako doznajemo, opatijska sportska dvorana “Marino Cvetković” već je sad rezervirana za novu Doru za 27. veljače 2021. Podsjetimo, zbog koronakrize naš aktualni pobjednik Dore, Damir Kedžo je s pjesmom “Divlji vjetre” Ante Pecotića završio “kratkih rukava”, pa se umjesto na eurovizijskoj pozornici u Rotterdamu, baš kao i drugi nesuđeni sudionici Eurosonga, u eurovizijskom revijalnom showu “Shine a Light”, održanom sredinom svibnja, refrenom svoje pjesme oglasio iz svog dnevnog boravka.

image
Damir Kedzo, pobjednik
Matija Djanjesic/Cropix

Prema eurovizijskim pravilima, Kedžo s pjesmom “Divlji vjetre” nikako ne može nastupiti na sljedećem Eurosongu, a čelnici Europske radiodifuzijske unije (EBU) svakoj zemlji natjecateljici ostavili su na izbor hoće li na Eurosong 2021. ići s pjevačem odabranim za Eurosong 2020., ali pod uvjetom da interpretira neku novu pjesmu, ili će organizirati novo natjecanje.

Nagađalo se, naime, da će se izvođačima koji su ove godine “izvisili” ipak dati prilika dogodine. No, sve je ovisilo o odluci HRT-a koji je rezerviranjem opatijske dvorane za novu Doru, jasno dao do znanja svoj stav - za Eurosong 2021. bira se nova pjesma.

- Kako bi se odala počast pjesmama koje su trebale biti izvedene na ovogodišnjem Eurosongu, EBU je odlučio izdati CD Eurosonga 2020. - ponudili su na kraju organizatori glazbenicima poput Kedže barem neku vrstu utjehe.

Susjedna nam Srbija, primjerice, odlučila je da dogodine neće biti Beovizije nego će njihovu zemlju dogodine na Eurosongu predstavljati ovogodišnje pobjednice, ženski trio Hurricane s novom pjesmom, dok su Cipar, Švedska, Danska, Finska, Litva, Norveška i Estonija dogovorile da neće zadržati natjecatelje odabrane za 2020. godinu. Tim drugim putem izgleda kreće i HRT, a bude li tako, nema osobe koja se neće moći složiti s tvrdnjom da Damir Kedžo, što se Eurosonga tiče, naprosto nije imao sreće.

Pokušali smo doći do glazbenika i čuti njegovu stranu priče. No, inače razgovorljiv i suradljiv, Kedžo sada nije bio raspoložen za davanje izjava i komentiranje situacije. No, javila nam se njegova menadžerica.

- Nemam nikakvu službenu informaciju. Od početka krize prouzrokovane koronavirusom naučili smo biti strpljivi i čekati službene informacije. Zato ćemo pričekati odluku nadležnih HRT-a i po saznanju odluke istu mogu komentirati. Ono što moram podijeliti s vama je da smo u proteklom vremenu bili jako vrijedni. Zato u sljedećih mjesec dana Damir objavljuje novu pjesmu, novi spot i novi album. Jedva čekamo da sve vidite i čujete - rekla nam je menadžerica Damira Kedže, Snježana Jerković Radočaj.

Posao za Kedžu nije stao zbog koronakrize, kaže njegova menadžerica. Odlučili su izvući najbolje iz situacije u kojoj su se zatekli, pa se Kedžo tako posvetio stvaranju novih pjesama, a za ljeto već ima dogovorena dva velika koncerta. No, nastup na Eurosongu bio je Kedžin velik san i došao je tako blizu ostvarenja.

Ako doista bude nove Dore, kako se govori, postoji li mogućnost da se Kedžo ponovno prijavi s novom pjesmom, pitali smo njegovu menadžericu Jerković Radočaj.

- Ne bih odgovarala na hipotetska pitanja - kratko je odgovorila, ustrajna na tome da ne vjeruje informacijama dok se HRT službeno ne oglasi u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:39