CHRISTMAS WITH KIĆO

Kićo je proglašen najstrašnijim Djedom Mrazom, a njegov album najružnijim. No publika ga voli!

Dalibor Petko ispričao nam je kakav pozadinu "ružnog" albuma i kako je to izgledalo kada je natjerao Kiću da odjene kostim Djeda Mraza
Krunoslav Kićo Slabinac s božićnim CD-om
 Davor Pongracic/Cropix

Rock, šlageri, bećarci, pjesme o lijepoj prirodi i još ljepšim ženama, tugaljive i vesele, ma, nema što Kići Slabincu nije išlo. Bio je showman. Tek je na pozornici, za mirofonom bio u pravom svjetlu.

Jedino je s Božićem je Kićo imao turbulentan odnos, recimo to tako.

Snimio je Kićo 1982. godine album ‘Christmas with Kićo’ s 11 božićnih pjesama, uglavnom narodnog karaktera. “U to vrijeme godišta”, “Svim na zemlji”, “Narodi nam se”, “Radujte se narodi”, “Zvončići”, “Tiha noć”, “We wish you a merry Christmas”...

image
Davor Pongracic/Cropix

Bio je to izrazito hrabar pothvat u tadašnjoj Jugoslaviji, kažu nam sugovornici.

No, nešto je pošlo po krivu.

CD i kasetu ovog božićnog blaga krasi deprimirani Djed Božićnjak s više nego očitom umjetnom bradom nevjerojatno žute boje, lažnim brkovima, a poseban su 'touch' dale i plave obrve.

Zamijetili su to urednici britanskog tabloida The Sun pa su Kiću stavili na sam vrh spiska najgorih ilustracija božićnih albuma na svijetu.

image
‘Christmas with Kićo’
Press

- Trebali su mi dati orden - izjavio je tada ljutiti Krunoslav Kićo Slabinac kad je čuo da se njegov album našao na prvom mjestu najgorih ilustracija božićnih albuma na svijetu.

- Da oni znaju u kakvim smo mi uvjetima radili taj album?! Bilo je to 80-ih, u vrijeme komunizma, kada se nije smjelo staviti ni Isusa ni išta takvog na omot. Trebali smo napraviti kompromis. A taj album naručila je Hrvatska bratska zajednica i oni su tražili da se slikam kao Djed Božićnjak, pa sam to i učinio - objasnio je Slabinac.

Kazao je da su tih godina svi pozdravili omot albuma “Christmas with Kićo” na kojem je 11 božićnih pjesama koje izvodi uz tamburaše.

- Nismo tada mogli staviti ništa drugo, a album s Djedom Božićnjakom morali su odobriti jer ipak nisu mogli ukinuti sve pjesničke slobode - rekao je Slabinac te dodao da je on već jednom bio na naslovnici Daily Maila.

- To su tamo vodeće dnevne novine, a na naslovnici sam bio ja, pod naslovom “Kićo is happy with a sad song” - rekao je te dodao:

- A što sam drugo mogao i očekivati od Britanaca?! Sigurno neće napisati nešto lijepo.

image
Davor Pongracic/Cropix

No te čudne boje dogodile su se sasvim slučajno, objasnio je Kićo deset godina nakon zloglasne titule 'najstrašnijeg Djeda Mraza'.

- Bio je zabranjen uvoz boje izvana, tako da se omot ploče tiskao samo s onim što su imali. Na taj način dobio sam te plave obrve i žutu bradu - rekao je pjevač.

Popularni voditelj Dalibor Petko odlučio je nepravda mora biti ispravljena pa je nagovorio Kiću da ponovno, nakon 37 godina, odjene kostim Djeda Mraza kojeg je u međuvremenu zamrzio.

image
Kićo Slabinac u ‘Dalibor Petko Showu’, 2019.
Press

- Nadam se da sad gledaju ovi iz Suna - šalio se Kićo u božićnom izdanju emisije ‘Dalibor Petko Show’, kojem ipak nije bilo mrsko društvo u kojem se našao na listi najgorih. Naime, najgorom božićnom pjesmom proglašena je ona Madonne, a za najgori božićni CD, album Eltona Johna.

Nazvali smo Dalibora Petka da nam prepriča kako je bilo na tom legendarnom snimanju s Kićom.

- Ma, Kićo je bio pravi vic maher. Kada sam ga nazvao s božićnom idejom, bio je oduševljen. Kupili smo mu taj kostim Djeda Mraza i jedva ga je, zapravo, dočekao ponovno odjenuti. Svi su mu se narugali zbog tih čudnih boja, no sam nam je objasnio da je to bilo zbog tiskanja s ograničenim brojem boja. Kićo se svemu tome smijao i na neki način mu je i imponiralo – prisjetio se Petko za Jutarnji.

image
Dalibor Petko i Kićo Slabinac u ‘Dalibor Petko Showu’, 2019.
Press

- S Kićom sam radio puno emisija i on je doista osoba koja je promijenila našu glazbenu scenu. Popularizirao je rock 'n' roll kada ga još nitko kod nas nije svirao, otišao je u šlagere i osvojio gomilu nagrada, napravio prvi komercijalni božićni album, na koncu, da bi odao počast roditeljima okrenuo se tamburici koju je svirao dok još nije bila komercijalno prihvaćena. Falit će nam svaki vic, taj moćan glas koji je mogao sve, falit će nam priče, falit će nam sve... - govori Petko.

image
Kićo Slabinac u ‘Dalibor Petko Showu’, 2019.
Press

Iako struka nije bila oduševljena Kićinim božićnim albumom, publika je. ‘Christmas with Kićo’ je s više od pola milijuna prodanih primjeraka postao najprodavaniji Božićni album u regiji svih vremena, a mnogi ga i danas slušaju u adventsko vrijeme.

Otkrila nam je to ranije u intervjuu i pjevačica Danijela Martinović.

- Godinama se u mom obiteljskom domu u to doba slušao album s božićnim pjesmama Kiće Slabinca. Nikada nam nije dosadio, uvijek smo ga s radošću slušali. I onda sam ja pomislila: ‘Bože, kako bi bilo lijepo da i sama nešto slično napravim’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 10:29