LEGENDA GLAZBENE SCENE

KIĆO SLAVI 50 GODINA NA SCENI 'Tješim se da sam poput Toma Jonesa, slavlje pripremam u zagrebačkom HNK'

Manje je poznato da se prvo Slabincu nudilo da otpjeva legendarnu “Skalinadu”, no tadašnji je Kićin producent to odlučno odbio
 Davor Žunić

- Ja sam vječni naivac, ali tješim se da je takav i Tom Jones koji je nedavno rekao da je na počecima svoje karijere mislio da je najvažnije znati dobro pjevati.

Danas svi znamo da su uz pjevanje važne i neke druge stvari - trebaš imati bogatog tatu, trebaš pripadati nekom klanu i oko sebe imati moćne sponzore koji će te gurati u medije.

A ja i dalje imam samo dobre pjesme. Članovi moje obitelji nisu bili nikakvi bogatuni, od tate sam naslijedio glas, od mame umjetničku crtu. Nisam ni pripadnik muzičkih klanova, a što se novca tiče u šali kažem da imam stare bubrege, pa ni to ne mogu prodati i tako se obogatiti.

Ali, ne dam se! - kaže Krunoslav Kićo Slabinac koji ove godine slavi pedesetu godišnjicu solističke karijere, koja je počela potkraj 1968. godine kada je 24-godišnji Slavonac nastupio u emisiji “Subotom uveče” u kojoj su se mladi talenti borili za svoje mjesto pod zvjezdanim nebom.

Kićo, koji je prije početka solo karijere nekoliko godina nastupao s osječkom rock grupom Dinamiti, u toj je televizijskoj emisiji pjevao autorsku pjesmu “Plavuša”, koja je odmah postala hit.

A onda su zaredali nastupi na Opatijskom, Skopskom i Splitskom festivalu (gdje 1969. pobjeđuje sa skladbom “Cvijet čežnje”). 1971. godine na Eurosongu nastupa s pjesmom Ivice Krajača “Tvoj dječak je tužan” i osvaja 14. mjesto.

- Plasman baš i nije bio za pamćenje, ali obožavatelji Eurosonga kažu da se radi o skladbi i izvedbi koje mogu biti svrstane u vrh eurovizijske produkcije svih vremena.

A vremena su se, jasno, promijenila - govori autor skladbi “Zbog jedne divne crne žene”, “Pokloni mi jedan dan” ili “Tri slatke riječi”, koji kaže da se nekad pomno biralo što će se pustiti u eter.

- Na prvim festivalima na kojima sam nastupao pjevao sam uz velikane glazbene scene, poput Vice Vukova ili Arsena Dedića, i bio sam manji od makova zrna, toliko sam ih poštovao.

Bila mi je velika čast što i ja mogu zapjevati na istoj pozornici - govori Kićo kojem su mladenački idoli bili Elvis Presley i Tom Jones. Ponosan je što je tijekom karijere surađivao s Dragom Britvićem, Đorđom Novkovićem, Arsenom Dedićem, Zdenkom Runjićem...

Manje je poznato da je prvo njemu bilo nuđeno da otpjeva legendarnu “Skalinadu”, no tadašnji je Kićin producent to odbio, a pjesmu je na Splitskom festivalu otpjevao veliki Kićin prijatelj Oliver Dragojević.

- Nikad mi nije bilo krivo zbog toga - ističe Kićo koji će pedeset i petu godišnjicu samostalne karijere proslaviti radno.

- S kolegama glazbenicima 9. lipnja nastupam na Poljudu, na spektaklu ‘To je moja zemlja’. Odlučio sam da će na pozornici koju ću podijeliti s Terezom Kesovijom, Meri Cetinić, Milom Hrnićem, Zlatkom Pejakovićem i ostalim glazbenicima službeno otpočeti s proslavom pedeset i pete obljetnice mog solističkog bavljenja glazbom - govori muzičar koji se okušao u gotovo svim glazbenim žanrovima.

- I nemojte me sad pitati koji mi je najdraži, jer vam ja na to ne znam odgovoriti. Volim i dobar rock and roll i dobru zabavnu glazbu i dobar bećarac - kaže Kićo koji potkraj ljeta odlazi, kako kaže, “preko bare”.

- Čekaju me koncerti u Australiji, Americi i Kanadi. Zbog tih nastupa morao sam prolongirati svečane koncerte što ću ih na jesen održati u Hrvatskoj.

U planu je, naime, moj jesenski nastup u zagrebačkom HNK, koncert u Splitu i još dva do tri koncerta u većim našim gradovima na kojima ću radno i svečano proslaviti obljetnicu koja nije okrugla, ali mi je jednako draga. Nema nas puno koji se možemo pohvaliti da imamo pedeset i petogodišnji glazbeni staž - ističe Kićo, koji za svoju publiku povodom svečanih jesenskih koncerata sprema još dva iznenađenja.

- Povodom obljetnice objavit ću album s pedeset i pet mojih najvećih hitova, a pjesme koje će se naći na tom nosaču zvuka birat ću uz pomoć moje vjerne publike.

Uz to uskoro krećemo sa snimanjem dokumentarnog filma o mom životu, a radit će ga moja osječka i zagrebačka ekipa, kao i ljudi s kojima sam snimao video spot za pjesmu ‘Otiš’o je s mirisima jutra’ posvećenu mom pokojnom ocu od kojeg sam naslijedio ljubav prema glazbi - kaže Kićo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:47