KIĆO, LEGENDA

Kolege glazbenici se opraštaju: Bio je najbolji slavonski pjevač, mentor. Zvao sam ga ‘tata Kićo‘

Kićin odlazak pogodio je mnoge istaknute pojedince iz svijeta glazbe, a od njega se oprostio i politički vrh
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Odlazak Krunoslava Kiće Slabinca pogodio je mnoge istaknute pojedince iz svijeta glazbe. Bio je legenda, slažu se, a ostat će vječna inspiracija.

Među onima koji o Kići danas govore s velikom sjetom je i Zdravko Šljivac (65), dirigent, skladatelj, glazbeni producent.

- Strašno me pogodio Kićin odlazak, evo baš sam prolistao neke poruke koje smo nas dvojica razmjenjivali i prisjetio se zajedničkih trenutaka. Kiću, kojeg sam ja zvao Kruno, znao sam, mogu reći oduvijek. Još sam bio dijete kada su sve moje susjede bile zaljubljene u njega i osnovale fan-klub, što je meni tada bilo jako smiješno. Bio je velika zvijezda. Profesionalno smo bili vezani 40 godina. I bez trunke patetike - on je legenda. On je doista bio putokaz svakome tko se na bilo koji način bavi estradom. Bio je izniman showman, zabavljač a slavonska krv mu je dala još tu neku posebnost. Bio je prvi pjevač koji je pokazao da postoji samo loša i dobra glazba – govori Šljivac.

image
Zdravko Šljivac
Biljana Gaurina/Cropix

Kićo je se uspio probiti na glazbenoj sceni kao malo tko.

- Uspio je, kao rijetko tko, u tri područja, tri vrste glazbe. Bio je senzacionalan u rocku ili rockabillyju koji je u biti donio k nama, zatim u popularnoj, zabavnoj ili šlagerskoj, te na kraju u tamburaškoj. U tamburaškoj je ostavio nasljeđe za sva vremena. Tu je bio predvodnik, lučonoša i inspiracija cijelom tamburaškom pokretu, koji je urodio nizom fantastičnih pjesama. Kićo je bio jedinstven, stvarni original i bogomdan glazbenik. Kada smo snimali od prve bi sve otpjevao savršeno. Takvo iskustvo, osim s njim imao sam još samo s Oliverom – priznaje Šljivac pa nastavlja opisivati Slabinca.

image
Krunoslav Kićo Slabinac
Marko Colic/Cropix

- Uz taj jedinstveni talent, Kićo je imao i veliku širinu, kao dijete je prošao kroz teatar što mu je omogućilo da se dodatno razvije, a to nema 90 posto ljudi na estradi. Znam da je želio napraviti veliki koncert, želio je obilježiti 60. godina karijere, pričali smo puno o tome. Rastužuje me što ga neće biti – dodaje.

Kiće se s tugom prisjetio glazbenik Šima Jovanovac (68) koji je s njim posljednji dijelio pozornicu.

- Ne mogu biti siguran, ali mislim da je moje Šimunovo, kada sam obilježavao 55. obljetnicu karijere u HNK u Osijeku, 18. veljače, bio posljednji nastup mog velikog prijatelja i kolege Kiće Slabinca. Kiću, koji je par godina stariji od mene i nekoliko godina ranije ušao je u glazbu, pratio sam otkako je krenuo s Dinamitima. Kasnije, kada sam i sam osnovao svoj bend, slijedili smo njegove primjere s plesnjaka u Osijeku. Prave kolege i prijatelji postali smo nakon nekoliko godina. Ja sam ušao u tamburaški sastav Slavonski bećari, pa smo odsvirali i nekoliko koncerata zajedno, na nekima sam čak i bio voditelj i tako su se naši putovi povezali. Tijekom godina sve češće smo se nalazili na koncertima i druženjima – prisjeća se Jovanovac.

image
Šima Jovanovac
Emica Elvedji/Cropix

Kako je Kićo bio prvak, kaže, onaj koji je utirao putove u tamburaškoj glazbi i glazbi općenito, on ga je ponekad znao zvati "tata Kićo", iz poštovanja koje je osjećao prema njemu.

- Njemu nije bilo lako, bio je unikatan, poseban, uvijek svoj, a za to se plaća najskuplja cijena u našem pozivu. Zbog toga mu ja skidam šešir. U početku se čak nisam slagao s nekim njegovim mišljenjima, stavovima o onome što je doživio na turnejama i velikim svjetskim pozornicama jer sam mislio da je prestrog, prekritičan. Danas bih se držao svega što mi je tada savjetovao, od riječi do riječi - mene ponese srce, a gorka profesionalna sudbina praktički je sasvim drugačija, ima neke svoje istine kojih se treba pridržavati ako se želiš održati na površini i ploviti mirnim vodama. To je još izraženije danas kada ni pjevači ni skladatelji nemaju neki logistiku kakvu bi trebali imati i kakve imaju kolege u inozemstvu – dodaje.

image
Krunoslav Kićo Slabinac
arhiva/Cropix

Kićo je, tvrdi, bio najbolji zabavljač i pjevač svih vremena koje je Slavonija imala.

- On je simbol i Slavonije i Hrvatske. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Nadam se da će mladi naraštaji nastaviti njegovim stopama i uspjeti očuvati dio folkloristike, ali i tog posebnog načina pjevanja kakav je imao Krunoslav Kićo Slabinac. Ponosim se što je bio moj kolega i prijatelj, sjećat ću ga se dok god dišem – rekao je sjetno.

Od svog prijatelja se oprostio i glazbenik Željko Krušlin Kruška (64).

- Ogromnu tugu osjećam ne samo zbog toga što je Kićo bio moj prijatelj, već je na neki način, a da to ni sam nije znao, bio i moj mentor. Divio sam mu se kao glazbenom talentu, koji je mogao pjevati od rock'n'rolla, do tamburica i opernih arija. Međutim, uvijek je ta ljudska karakteristika prevladavala. U njegovom je društvu uvijek bilo ugodno, zabavno, mnoge viceve koje sam kasnije prepričavao, čuo sam upravo od njega. Bio je posebna osoba i sigurno će nastati ogromna praznina u hrvatskoj glazbi nakon njegovog odlaska. Kažu: potrebna je jedna minuta da posebnu osobu sretnete, potreban je jedan sat da ju cijenite, potreban je jedan dan da ju zavolite, ali vam je potreban cijeli život da ju zaboravite – rekao je Krušlin.

image
Željko Krušlin Kruška
Davor Pongracic/Cropix

Tijekom dugogodišnje glazbene karijere, Slabinac je bio jedan od najpopularnijih i najomiljenijih pjevača, a surađivao je sa Zdenkom Runjićem, Dragom Britvićem, Đorđem Novkovićem i Arsenom Dedićem.

Croatia Records 2006. godine izdao je dvostruki album Krunoslava Slabinca pod nazivom Zlatna kolekcija, na kojemu se nalaze njegovi najveći hitovi od zabavnih pa sve do izvornih narodnih - "Kad čujem tambure", "Hej, bećari", "Vesela je šokadija", "Seoska sam lola", "Ako zora ne svane", "Otiš’o je s mirisima jutra", "Inati se Slavonijo", "Slavonijo, ja sam tvoje dijete" i mnoge druge.

U povodu Dana osječko-baranjske županije 2015. godine u rodnom Osijeku je dobio nagradu za životno djelo. Bio je jedan mandat i saborski zastupnik HDZ-a u Zastupničkom doma od 1995. i član njegova Odbora za ljudska prava i prava etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji glazbenika Krunoslava Kiće Slabinca, koji je umro jutros u KBC-u Zagreb, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

image
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković
Bruno Konjevic/Cropix

- Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku poznatoga hrvatskog glazbenika, gospodina Krunoslava Kiće Slabinca. Pet desetljeća njegove plodne glazbene karijere pamtit ćemo po mnogim uspješnicama uz koje su rasle i plesale generacije. Hrvatska glazbena scena izgubila je sjajnog i svestranog glazbenika, koji je i kao saborski zastupnik dao svoj doprinos hrvatskom političkom životu - naveo je premijer Plenković. Izraze sućuti i poštivanja obitelji Krunoslava Slabinca Plenković je izrazio ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da se radi o jednom od najvećih i najtalentiranijih hrvatskih glazbenika, koji je ostavio neizbrisiv trag na glazbenoj sceni.

image
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković
Boris Kovacev/Cropix

- Gospodin Kićo Slabinac svojim svestranim glazbenim umijećem, kao pjevač, gitarist, aranžer i skladatelj, tijekom svoje dugogodišnje uspješne karijere zasluženo se istaknuo kao jedan od najpopularnijih glazbenika ne samo u Hrvatskoj, već i šire - istaknuo je Jandroković.

U nasljeđe nam je ostavio brojne popularne izvedbe koje će zbog autentičnog i iskrenog izričaja zauvijek živjeti kod brojnih naraštaja njegove publike.

- Kiću Slabinca pamtit ćemo i po njegovu političkom angažmanu te doprinosu razvoju višestranačja u Hrvatskoj, kao zastupnika Hrvatskoga sabora u trećem sazivu - napomenuo je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:00