POSLJEDNJE ZBOGOM

Kolege se opraštaju od Potočnjaka: ‘Njegovim odlaskom završava era kazališta koje smo voljeli, zbogom dragi prijatelju‘

Hrvatski filmski i kazališni glumac Žarko Potočnjak preminuo je u 76. godini
Filip Jurčić i Amar Bukvić oprostili se od Žarka Potočnjaka
 Cropix

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Žarko Potočnjak preminuo je u 76. godini života, a njegove kolege rastužila je vijest o odlasku njihovog kolege.

"Baš mi je žao. Bili smo u jako dobrim odnosima još od mojih studentskih dana, prihvatio me kao mladog glumca i samo mogu reći lijepe stvari o njemu. On je zaista bio otkačeniji glumac, poseban, specifičan, osebujan, ali sa mnogima nije pronalazio zajednički jezik. Od početka smo dobro surađivali, zezali smo se, volio sam u svemu sudjelovati gdje je bio i on. Ostat će velika sjećanja i uspomene na njega, vjerujem da će nekakva legenda zauvijek živjeti. Znam da je u zadnje vrijeme bio bolestan, ali ipak je ovo preuranjen odlazak. Nadam se da će sad i gore zaigrati sa svojim kolegama, koji su nas također rano napustili", rekao je Filip Jurčić za Jutarnji.

Smrt kolege komentirao je i glumac Amar Bukvić.

"Jako mi je žao. Nisam imao pojma o njegovoj situaciji, duže ga vrijeme nisam vidio i ne znam što se dogodilo. Ali, to je neki prirodan put, sve nas to čeka. Nažalost, puno je glumaca otišlo prerano. Žarko je bio specifičan glumac, naime legenda hrvatskog glumišta, a s njim sam jako puno radio i znam da će nedostajati svima", rekao je Bukvić.

image
Doris Šarić Kukuljica i Amar Bukvić
Tonci Plazibat/Cropix

Potočnjak je od 2006. do 2013. godine glumio Cindrića u poznatoj seriji 'Odmori se, zaslužio se'. Njena autorica i redateljica Snježana Tribuson zatečena je viješću o odlasku kolege. Rekla nam je da je znala da je godinama bolovao, ali da je bio izuzetan borac i da su svi bili uvjereni da je prevladao opaku bolest.

"Žarko je bio veseo čovjek, jako radišan i profesionalan. Bio je izuzetno ugodan za rad. Jako mi je žao. Tužno je vidjeti kako odlazi moja generacija, odnosno generacija koja je bila na akademiji kad sam ja došla. Bili su skupa Potočnjak, Vera Zima, Ivo Gregurević. Kasnije su skupa i glumili, a sad nikog nema", rekla nam je Tribuson.

Na smrt kolege osvrnuo se i glumac Vedran Mlikota.

"Žarko je bio moj veliki prijatelj. On je jedan od osnivača Festivala Glumci u Zagvozdu. Bilo nas je četvorica, nažalost trojica su umrli. Boženko Dedić, nekadašnji načelnik općine Zagvozd, glumac Darko Ćurdo i evo, sad, Žarko... Radio sam s njim jednu od prvih predstava u Teatru ITD. On je Gorana Navojca i mene uvodio u posao, upoznavao s kolegama. Bio je jako dobar s nama mlađima i jako angažiran. Družili smo se tokom godina na mnogim snimanjima, ali i jako puno privatno, pomagali si. Jako mi je žao", rekao nam je Mlikota.

image
Vedran Mlikota
Marko Todorov/Cropix

"Ovdje na Floridi gdje živim, sada je šest sati ujutro i prvo što sam vidio je bila vijest o Žarkecovom odlasku. Ne treba reći kako me vijest šokirala, premda sam još prije dvije godine na snimanju 'Tko te šiša' svjedočio njegovu otežanom kretanju i brzom umaranju. A što reći? Znam ga još od studentskih dana, kao jednog od beskrajno talentirane generacije, Knezović, Kišević, Ćurdo, Budiščak, Jelčić, Supek… Njegovim odlaskom završava era histriona, svećenika kazališne vjere, završava era kazališta koje smo voljeli gledati i igrati u njemu. Zbogom dragi prijatelju! Siguran sam da ćeš i ovu zadnju ulogu odigrati tako da nas nasmiješ, onako kako samo Ti znaš", rekao je Otokar Levaj za Jutarnji.

"Kad se čovjek bavi režijom ima poseban odnos s glumcem. Mogu reći da sam sa Žarkom imao intenzivan ljudski odnos, ne samo poslovno, već i privatno. Što se tiče glumačkog umijeća, on je bio izuzetan komičar, a bio je dobar i u dramskim ulogama, zapravo, nekakva kombinacija glumca koji je mogao sve. Glumio je u filmu 'Snivaj zlato moje' Andriju Maurovića, gdje je zapravo u toj ulozi od sporednog napravio autentičnu kombinaciju umjetnika i kreativca izvan granica. Bio je izuzetno duhovit, duh i tijelo ga je služilo usprkos njegovoj bučnoj bolesti. Za vrijeme rata bio je aktivan, jedini koji se usudio na sve, domoljubno angažiran kad je najviše trebalo. Vrhunski glumac koji nije dobio na filmu dovoljno prostora. Čovjek koji je mogao nadmašiti sve, svjestan svoje okoline i energije. Radio sam sapunicu s njim, nakon njegove operacije pluća, snimanja po 12 sati i tu je pokazao da se borio sa svojim tijelom. U mnoštvu kazališnih i filmskih uloga bio je vrlo skroman, pristojan, žilav i lucidan - to je nekako riječ baš za njega", rekao nam je redatelj Neven Hitrec.

Vijest o njegovoj smrti pogodila je i Vinka Brešana.

"Jako me pogodila vijest. Ja sam nažalost sa Žarkom surađivao samo jednom na filmu 'Nije kraj' i tu sam upoznao vrhunski talent, divnu osobu i krasnog suradnika. Žao mi je što nisam s njim radio više", rekao je Brešan za Jutarnji.

image
Vinko Brešan
Darko Tomas/Cropix

"Bio je iznimno dobar čovjek i izniman prijatelj. Duboko sam pogođen. Ostao sam bez riječi nakon ovog velikog gubitka", rekao nam je Antun Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:40