SPAKTAKL U OPATIJI

KRAJ 'DORE' ZAČINILE TEORIJE UROTE I OPTUŽBE O PLAGIJATU 'Kako se osjećam? Pokradeno. Ali, neću se nervirati. Živim u Hrvatskoj...'

 
Lorena Bućan, Lidija Bačić, Ema Gagro, Beta Sudar
 Matija Djanjesic / CROPIX

Kako se osjećam? Pokradeno. Ali, neću se nervirati. Živim u Hrvatskoj, nije prvi put da se ovako osjećam, a iz iskustva znam da je sve dobro dok te ne tuku - ležerno i smireno nam je u subotu oko ponoći, nakon završetka Dore, rekao Mario Mihaljević, član glazbenog tima Luke Nižetića, koji je u Opatiji nastupao s pjesmom ‘Brutalero’, Branimira i Marija Mihaljevića.

Luka je uz Huljićevu uzdanicu Lorenu Bućan i pobjednika Roka Blaževića od samog početka glazbenog natjecanja slovio kao favorit. Da su predviđanja točna, pokazali su glasovi publike prema kojoj je Luka na Dori završio na visokom drugom mjestu. No bilo kakvu šansu za pobjedu oteli su mu pojedini članovi žirija. Konkretno, Luka i ‘Brutalero’ od zagrebačkog žirija dobili su maksimalnih 12 bodova, od Pule 10, Knina-Šibenika i Splita po osam bodova, ali zato pjesma nije dobila ni boda od žirija okupljenog u Dubrovniku, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Čakovcu-Varaždinu i Zadru.

- Baš je to zanimljivo, zar ne? - kaže Mihaljević, čija je skladba prema bodovima publike na kraju priče završila na visokom drugom mjestu, a prema bodovima žirija na osmom od šesnaest mjesta.

Opatija, 160219.
Dvorana Gervais.
Poznati na after-partyu nakon zavrsetka natjecanja Dora 2019.
Na fotografiji: Mirko Fodor, Iva Sulentic, Jelena Glisic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX
Mirko Fodor, Iva Šulentic, Jelena Glišić

Oprečna mišljenja

U ukupnom poretku, prema publici, pobijedio je Roko, drugi je bio Nižetić, treća Lorena, a na četvrtom mjestu bili su umaški rockeri iz grupe Manntra. Prema žiriju, također je pobijedio Roko, na drugom mjestu bila je Lorena, na trećem Elis Lovrić, potom Ema Gagro, Bernarda, Manntra...

Kad su se zbrojili ukupni glasovi žirija i publike, Roko i pjesma ‘The Dream’ za dva su boda pobijedili Lorenu i ‘Tower of Babylon’, a društveni forumi nakon toga preplavljeni su mišljenjima onih koji smatraju da bi za Hrvatsku bilo bolje da je u Izrael otputovala Lorena.

- Uz dužno poštovanje Roku, ali Lorena je večeras bila pobjednica, Još ne mogu vjerovati kakvu smo šansu propustili. Roko je dobar, ali Loreninoj pjesmi nije ni do koljena - smatra jedan komentator na stranici eurosong.hr, a koji pobjedničkom timu Dore zamjeraju i to što su, vele, iskopirali scenski izgled azerbajdžanskih predstavnika, Elnura Hüseynova i Samira Javadzadeha iz 2008. godine. Spomenimo i da je pobjednička pjesma Dore ‘The Dream’ neke jako podsjetila na skladbu britanskog kantautora Benjamina Clementinea ‘Winston Churchill’s Boy’.

Opatija, 160219.
Dvorana Gervais.
Poznati na after-partyu nakon zavrsetka natjecanja Dora 2019.
Na fotografiji: Franka Batelic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX
Franka Batelić

Sekta

- Pa i aktualna eurovizijska pobjednica Netta lani je bila optužena za plagijat, jer se pisalo da je njena pjesma ‘Toy’ kopija hita ‘Seven Nation Army’. To je tako u glazbi: sve na nešto podsjeća - kažu Rokovi i Jacquesovi navijači koje su pojedinci u Opatiji proglasili - sektom!

- Pa da, sekta! Možeš se ti na trepavice postaviti, protiv sekte koja glasa nema pomoći - kazao nam je jedan loše raspoloženi autor čija je pjesma na Dori u konačnici plasirana u sredini ljestvice.

Za razliku od stihova pjesme koji kažu ‘svijet voli pobjednike’, u Opatiji se neka velika ljubav prema Jacquesu i Roku, što se njihovih kolega tiče, baš i nije mogla osjetiti. Tako su neki imidž splitskog maturanta koji je pobijedio, umjesto s anđelom uspoređivali s golubom odnosno puranom.

Opatija, 160219.
Sportska dvorana Marino Cvetkovic.
Dora 2019. Izbor Hrvatskog predstavnika i pjesme za Eurosong.
Na fotografiji: Danijela Gracan sa kceri Emom.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX
Danijela Gračan sa kćeri Emom

Inače na nikad bolje organiziranoj Dori HRT je angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - pa su tako za izravan prijenos iz opatijske dvorane Marino Cvetković korištena najmodernija HD reportažna kola s 10 kamera, dvije kamere s linkom, dvije male motion kamere, sva raspoloživa scenska tehnika, robotski sustavi za kamere-autodolly, dva krana, interaktivna grafika, laseri, dronovi, kao i SNG kola s tri kamere za izravna uključenja iz Opatije.

U samoj dvorani koristilo se ukupno 200 m2 led ekrana 2 i 4 mm razmaka dioda, uz najmoderniji 40 m2 led pod za projiciranje videomaterijala, a svu je opremu u Opatiju dopremilo dvadesetak kamiona i šlepera - jer je riječ o ukupno pedesetak tona scenske, zvučne, TV i tehničke opreme. Što se tiče ljudskih resursa, na Dori je bilo angažirano oko 150 HRT-ovih djelatnika.

Gaćice i grudnjak

Tijekom tri sunčana opatijska dana na terasama uz more pile su se bezbrojne kave, a noću se, baš kao u stara, dobra vremena tulumarilo po hotelima i klubovima. Na završnom partiju na plesnom je podiju briljirao neumorni Mirko Fodor, voditelj Dore, dok su se na pozornici uz Gelato Sisters pjevački smjenjivali Bernarda, Dino Jelusić, pobjednik Roko Blažević...

Opatija, 160219.
Sportska dvorana Marino Cvetkovic.
Dora 2019. Izbor Hrvatskog predstavnika i pjesme za Eurosong.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX
Lidija Bačić

Opatija je, dakako, poslužila i kao sjajna modna pista na kojoj su se pronijele nove modne kreacije. Franka Batelić blistala je u opravama Krie designa i eNVy rooma, Gelato Sisters bile su slatke u kreacijama Grete Gudelj, Domenica Žuvela i Lorena Bućan odlučile su se za Elfs, Elis Lovrić imala je crvenu dugu haljinu Laardesigna, odijelo Luke Nižetića za red carpet došlo je iz Amerike, a robu za nastup kreirali su mu Elfsi.

Mirko Fodor je na sceni nosio Herldijevo odijelo. Voditeljica Jelena Lešić prvo se pojavila u crnoj haljini Sherri Hill, potom u crvenoj opravi Aleksandre Dojčinović, dok je Iva Šulentić komplimente primala za kreacije MSGM-a i Sherri Hilla.

Lea Mijatović odabrala je haljinu Ivana Alduka, a Beta Sudar kreaciju Lore Holjevac. Lidija Bačić na bini se ukazala u kostimu koji nije mnogo prepuštao mašti. Zbog onih koji su povjerovali vlastitim očima i pomislili i izvijestili kako je nastupila samo u gaćicama i grudnjaku, zamjerivši joj da to nije prikladno za priredbu poput Dore, stasita Splićanka javnosti se obratila putem društvenih mreža:

- Za one slabog vida... Ovo nisu grudnjak i gaćice, nego uski kombinezon šivan po mojim stas i glas mjerama - ustvrdila je Bačić.

Opatija, 160219.
Dvorana Gervais.
Poznati na after-partyu nakon zavrsetka natjecanja Dora 2019.
Na fotografiji: Roko i Gelato Sisters.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX
Roko i Gelato Sisters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:25