UMRLA VERA SVOBODA

‘Kraljicu tamburice‘ zbog Glasa Koncila su cenzurirali, pjevala je čak i na ratištu: ‘Nikad nisam otkazala koncert‘

Za svoj je rad dobila nekoliko nagrada pa je tako 1995. odlikovana Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića

Vera Svoboda

U 88. godini preminula je Vera Svoboda, hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je 15. kolovoza 1936. u Osijeku, gdje je završila glazbenu školu.

Diplomirala je engleski jezik na Pedagoškoj akademiji, no već sa 16 godina počela se baviti glazbom. Kratko je radila u školi, a jednom je prilikom ispričala da su joj učenici plakali kad je dala otkaz. Prvo je pjevala u kazališnim predstavama i na Radio Osijeku, a zatim su uslijedila i sudjelovanja na brojnim festivalima, smotrama, Đakovačkim vezovima...

Udala se za 12 godina starijeg Julija Njikoša, doajena hrvatske tamburaške glazbe, a njih su dvoje bili zaštitni znak Festivala tamburaške glazbe u Osijeku. U braku su bili sve do njegove smrti 2010. godine. Prvi je nastup održala 1990. godine, a održala je više od 400 koncerata u dobrotvorne svrhe.

Za svoj je rad dobila nekoliko nagrada pa je tako 1995. odlikovana Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2012. primila je Zlatnu plaketu "grb Grada Osijeka" u području kulture.

image

Vera Svoboda

Hrvatska ‘kraljica tambure‘ uvijek se rado prisjećala djetinjstva u Slavoniji.

"Moj otac je negdje iz Češke, Moravske, a mama je folksdojčer, no ja sam ipak Slavonka. Odrasla sam u Osijeku. Djetinjstvo pamtim kao jako lijepo jer u Slavoniji je uvijek bilo jako puno snijega", rekla je u jednom od starih intervjua.

Jedna je od rijetkih pjevačica koja se mogla pohvaliti da je snimala u počecima Jugotona, koji je kasnije postao Croatia Records, a kada je 70-ih godina prošlog stoljeća dala intervju za Glas Koncila, nakratko su je počeli cenzurirati.

"Skinuli su me s programa bez obzira na to što mi je suprug bio urednik na radiju. Nitko nije smio puštati moje pjesme", izjavila je pjevačica, koja je tijekom Hrvatskog proljeća imala problema zbog isticanja domoljublja.

Pjevala je svugdje po svijetu, ali i na ratištu, a nikad nije otkazala koncert.

"Nikad me nije bilo strah, ni kad sam iz blizine gledala kako gori crkva sv. Lovre u Petrinji", izjavila je jednom prilikom.

Posebno joj je teško palo kad nekoliko godina, zbog operacije srca, nije mogla nastupati.

"Operirala sam srce, imam metalni zalisak i pacemaker, ali idem dalje", hrabro je tada poručila. Vera se uvijek voljela dobro pripremiti za koncert i bilo joj je bitno kako će izgledati na pozornici.

U poodmakloj dobi najviše je uživala u druženju sa svojim praunucima, Odinom i Geom, kojima je rado pjevala.

Proglasili su je pjevačicom stoljeća narodnih i starogradskih pjesama, primila je državno odlikovanje za doprinos u kulturi te brojna priznanja i zahvale iz čitavog svijeta.

"Moje je najveće postignuće to što trajem toliko dugo. Toliko to volim da još uvijek pjevam", poručila je jednom prilikom Vera Svoboda, koja će sigurno i dalje negdje pjevati u svojoj narodnoj nošnji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:05