DIVA TEATRA

Ksenija Prohaska: ‘Ako bih radila predstavu o nekoj domaćoj pjevačici, bila bi to Radojka Šverko‘

‘Pandemija mi je donijela više vremena za razmišljanje, za obitelj, vježbu i zdravu hranu‘, kaže glumica nominirana za Zlatni Studio
Ksenija Prohaska
 Tom Dubravec/Cropix

Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, nominirana je za Zlatni Studio u kazališnoj kategoriji za najbolju glumicu, zahvaljujući ulozi Perine u "Bambini" Nene Belana, Ane Tonković Dolenčić i Krešimira Dolenčića te u izvedbi južnog nacionalnog kazališta. Od ranih osamdesetih godina kada je počela njezina karijera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koja je poslije imala i svoje američko razdoblje, Ksenija Prohaska, koja danas živi na relaciji Split - Rijeka - Primošten -Zagreb, odigrala je gotovo stotinu kazališnih uloga.

- Predstava "Bambina" i uloga Perine, za razliku od mnogih drugih predstava koje sam igrala, bliska mi je po splitskom mentalitetu majke koja se bori za svoju djecu. Govori o ženi iz naroda, o ženi koja prodaje na Pazaru da bi prehranila svoju obitelj. Kao djevojčica, sa svojom sam bakom s periferije Splita, Dujmovače, dolazila u grad. Moja je baka prodavala povrće i voće, tako da sam često viđala te samohrane majke koje su bile na našem Pazaru.

Meni je ta sirotinja prirasla srcu i s puno sam ljubavi napravila ulogu Perine. Već sam u ranom djetinjstvu naučila da je majčinska ljubav najvrednije što postoji na svijetu - govori Ksenija Prohaska koja ovih dana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu priprema novu predstavu s redateljicom Nenni Delmestre, naslova "...A mobitel i dalje zvoni".

Riječ je o tekstu američke dramatičarke Sarah Ruhl iz 2005. godine, prevedenom na više od dvadeset jezika i igranom u mnogim američkim i svjetskim kazalištima.

- U novoj predstavi igram opet jednu majku, dijametralno oprečnu Perini. Riječ je o crnoj komediji koja prikazuje suvremenu otuđenost kroz koju izranja mnogo gorkog humora - kaže Prohaska.

Kako je jednom prije rekla, još je u Americi sanjala o projektu koji će biti ostvarenje njezinih dramskih i glazbenih sposobnosti, Taj se projekt dogodio kad se vratila u Hrvatsku. Redatelj Ivan Leo Lemo klek­nuo je pred nju na jednoj zabavi, na jednom plesnom podiju, rekavši joj: "Ja s vama moram napraviti jednu predstavu". Tako je rođena predstava "Marlene Dietrich". Poslije su nastale "Edith Piaf" i "Billie Holiday". Sa svojim muzičkim predstavama obišla je Europu, igrala ih je i na drugim jezicima. Samo u 2019. u Italiji je na talijanskom igrala "Billie Holiday", na velikoj sceni D'Annunzio u Pescari, te "Marlene Dietrich" u Pragu na češkom.

image
Neja Markicevic/Cropix

"Novo normalno" reduciralo je moguća gostovanja izvan zemlje.

- Ja nikad ne mislim u terminima "manje", nego uvijek mislim u terminima "više". Ova pandemija donijela je više vremena za razmišljanje. Više vremena za obitelj, vježbu, zdravu prehranu i odmor od silnih putovanja koja sam imala posljednjih godina. Kao i svi ostali ljudi, sanjam kada će virus konačno nestati, a mi ući u novi život osvješteniji i pametniji - otkriva glumica koja je u teatru igrala mnoge uloge koje bi i njezine kolegice poželjele.

Njezin je povratak iz Sjedinjenih Američkih Država 90-ih godina u Split bio okrunjen desecima nagrada za različite predstave. Igrala je, uz spomenute glazbene predstave, u "Tetoviranoj ruži", "Filumeni Marturano", "Nosi nas rijeka"... Bila je barunica Charlotta Castelli-Glembay u "Gospodi Glembajevima", Martha u "Tko se boji Virginije Woolf", ali i Klitemnestra u "Orestiji" izvedenoj na Mosoru, za koju je i 2018. godine bila nominirana za najbolju žensku ulogu u kazališnoj kategoriji Zlatnog Studija.

Koje su ambicije za budućnost?

- Želim ostvariti projekte koje su izvorno moji i u jedno sam sigurna: ne želim napraviti ništa što mi nije srcu blisko i što me ne zanima duboko kao čovjeka - najavljuje.

Glazbene predstave posvetila je inozemnim ikonama. Kada bi bila u mogućnosti muzičku predstavu posvetiti nekoj domaćoj glazbenoj zvijezdi, za koju bi se odlučila?

image
Neja Markicevic/Cropix

- Uistinu nisam razmišljala o tome, ali da bi se napravila predstava o nekome, čovjek se treba prepoznati u životu te osobe, godinama ga studirati. U ovom trenutku znam da ne želim više raditi predstave o slavnim pjevačicama.

Ali, kada bih radila predstavu o nekoj od domaćih pjevačica, onda bi to bila Radojka Šverko. Ja za takvo što možda imam srca, ali nemam taj prekrasan golem glas, a povijesna istina se mora uvijek poštovati - razmišlja.

U svijetu znanstveno-fantastičnog filma još od osamdesetih godina i "Gostiju iz galaksije" redatelja Dušana Vukotića nisu je zaboravili. Godine 2019. izašao je SF film s francuskim glumcem Gérardom Depardieuom naslova "Creators" u kojem je odigrala ulogu dr. Ferrari.

- SF sigurno nije moj "cup of tea", ali što se može, tako mi je valjda pao grah - smije se.

U finalu je Zlatnog Studija, a dobije li nagradu, pokušat će iskoristiti taj publicitet kako bi pomogla onima koji danas toliko toga trebaju, onima koji su ostali bez svega.

- Voljela bih taj Zlatni Studio pretvoriti u zlatno srce onakvo kakvo je moja Hrvatska ovih dana pokazala - rekla je glumica.

image
Zlatni studio
Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:25