VELIKANI GLUMIŠTA

Kvrgić je bio antitalent za kućanske poslove, Guberina sve izluđivao tremom, a Mia Oremović pisala pisma kolegama

Treća sezona hvaljenog serijala ‘Velikani hrvatskog glumišta‘ pozabavila se životom i djelom nekih legendardnih glumaca i glumica

Špiro Guberina

 Arhiva

Svaka životna priča koju smo u prve dvije sezone “Velikana hrvatskoga glumišta” obradili na svoj je način fascinantna i gledateljima približava tko su bili njihovi najdraži glumci i glumice kad se svjetla reflektora ugase ili kamera prestane snimati - objašnjava autor Fran Juraj Prižmić, koji je upravo završio snimanje treće sezone tog hvaljenog serijala. Riječ je o projektu koji za HRT radi Menorah Film, produkcijska kuća Frana i njegova oca, redatelja Igora Prižmića, a u trećem dijelu ovaj se tandem pozabavio životom i djelom Pere Kvrgića, Špire Guberine, Mustafe Nadarevića, Nele Eržišnik, Mije Oremović i Vere Zime.

Značajan je to dokument vremena jer istovremeno podsjeća na najbolje i na najpoznatije uloge koje su ti velikani ostvarili, a uz to je pitko i zanimljivo obrađen, sve uz pomoć brojnih sugovornika - njihovih kolega glumaca i glumica, članova obitelji, redatelja i eminentnih stručnjaka, teatrologa i filmologa, sveučilišnih profesora kao što su Boris Senker, Slobodan Prosperov Novak, Ana Lederer, Daniel Rafaelić i Bruno Kragić, koji su postali svojevrsna standardna postava svake sezone. Treći dio serijala, igrom sudbine, počeo se praktički osmišljavati još dok se dovršavala druga sezona.

image

Pero Kvrgić

Arhiva

Veliki interes

- Tijekom rada na postprodukciji ‘Velikana 2’, u zimu 2020., u razmaku od samo pet dana napustili su nas velikani Mustafa Nadarević i Špiro Guberina, a niti mjesec dana kasnije otišao je, po mnogima najveći, Pero Kvrgić. Žalostan zbog toga, rekao sam još tada u montaži RED Studija svojim kolegama i prijateljima Costi Ipsi i Mireli Krneti, s kojima radimo serijal od prvog dana, da smo dobili prva tri protagonista treće sezone, iako se tada druga sezona još nije niti završila, a kamoli emitirala, pa da mogu biti siguran da će do treće sezone uopće i doći - otkriva Prižmić. No gledatelji HRT-a na novih šest epizoda koje su emitirane u proljeće 2021. reagirali su s jednakim oduševljenjem kao i na prve četiri, pa je dogovorena realizacija novih nastavaka.

Za razliku od prve sezone, nastavlja Prižmić, kada su sugovornike dobivali manje-više na obiteljsko-umjetnički brk, s obzirom na to da serijal takve vrste i tematike do tada nije bio viđen na domaćim programima, za drugu i treću sezonu to je išlo mnogo lakše. Dapače, nakon nje suočili su se s činjenicom da imaju više potencijalnih sugovornika nego što ih stane u epizodu od 52 minute.

image

Špiro Guberina

Arhiva

Komičarka i diva

- Evo, ove sezone smo samo za epizodu o Peri Kvrgiću imali više od pet i pol sati snim­ljenih izjava jer smo imali gotovo trideset sugovornika. Posebno nam je drago bilo da smo snimili Perinu kćer Anu, također glumicu, koja se prisjetila svoga slavnog oca i njegova specifičnog odgoja šutnjom, kako je ona sama to predivno formulirala. U epizodi o Špiri Guberini govorio nam je pak njegov sin jedinac Boris, koji o svom ocu nikad prije nije govorio pred kamerom, tako da su i njegova sjećanja na odrastanje s tako poznatim i u javnosti toliko popularnim ocem bila zanimljiva.

image

Mustafa Nadarević

Arhiva

- Što se tiče odbijanja, bilo je, naravno, i toga, ali ne zbog nas koliko zbog glumačke taštine i ljubomore u kojoj oni svi, koliko god jedni druge ‘na van’ navodno voljeli, ustvari stalno gledaju kroz prizmu konkurencije i onih koji jedni drugima otimaju uloge i poslove.

- Jedan jako poznati glumac rekao mi je, kad sam mu spomenuo da snimamo epizode o navedenim velikanima i da bih volio da i on kaže nešto o nekima od njih, da ne može jer ima jedan problem - to za njega nisu velikani. Druga nam je pak poznata hrvatska glumica rekla da od ovog popisa ona može govoriti eventualno o jednom protagonistu, ali da ne želi biti u društvu ostalih koje smo snimili jer ona smatra da oni nisu kompetentni govoriti o toj određenoj osobi - otkriva Prižmić.

Snimanje je počelo proljetos na lokacijama u Zagrebu i trajalo je do jeseni. Naravno, nije sve velikane bilo baš lako obraditi.

image

Nela Eržišnik

Arhiva

- Imali smo velikih problema s nalaženjem adekvatnih sugovornika za Nelu Eržišnik. Većina mlađe populacije za nju vjerojatno nikad nije niti čula, što ne čudi jer je rođena prije točno 100 godina, a preminula ne tako nedavne 2007. Nela Eržišnik, odnosno Nevenka Maras, kako joj je bilo rodno ime, bila je velika i ozbiljna dramska glumica koja je odigrala maestralne uloge u matičnoj Gavelli ili u nekim od najznačajnijih domaćih igranih filmova prošlog stoljeća, kao što su ‘Svoga tela gospodar’, ‘H-8’, ‘Ne okreći se sine’ i ‘Breza’, ali se krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća prestala baviti ozbiljnom glumom. U potpunosti se posvetila razvoju svog komičarskog nerva i talenta te na neki način prešla potpuno u estradu, gdje je utjelovila antologijske uloge Marice Hrdalo i Babe Ikače, posredstvom kojih je de facto izmislila stand-up komediju na ovim prostorima. Nerijetko je znala reći da je komika ‘viša, teža faza glume’, ali u serijalu koji tematizira ozbiljne dramske uloge i velikane takve vrste glumišta bilo nam je izazovno naći kut iz kojeg bismo prezentirali Nelin život i karijeru. No, vjerujem da smo uspjeli i da će gledateljima ta epizoda, baš zbog njezina osebujnog života, koji je bio sve samo ne običan, ona biti posebno zanimljiva - ističe.

Radeći novu sezonu, otkrili su ponešto o tim glumcima što uopće nije poznato javnosti ili je slabo poznato.

image

Mia Oremović

Arhiva

Tajne velikana

- Jedna zanimljivost koju možda javnost nije znala, a što će imati prilike doznati kad pogleda epizodu, jest da je Pero Kvrgić, prema riječima svoje pokojne žene Nevenke, bio antitalent za bilo kakve kućanske poslove. A Špiro Guberina patio je od toliko velike treme prije nastupa da je na svoje predstave uvijek dolazio zadnji, doslovno nekoliko minuta prije nego što počne, i pritom izluđivao inspicijente koji su do zadnje minute strahovali hoće li se on uopće pojavili. Mustafa Nadarević bio je silno brižan otac svojim dvjema kćerima i sinu, a Vera Zima odlična kuharica koja je u svom stanu na Trešnjevci često znala kuhati delicije prijateljima. Mia Oremović bila je poznata po tome da je svojim kolegicama i kolegama pisala pisma, čega se pred kamerama Ljubica Jović prisjetila - otkrio je za kraj samo djelić nove sezone “Velikana hrvatskog glumišta” Fran Juraj Prižmić.

image

Vera Zima i Ivo Gregurević

Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06