ŽENA ZA SVA VREMENA

LEGENDARNA HRVATSKA PJEVAČICA ZDENKA KOVAČIČEK SADA JE U NOVOJ ULOZI Proslavit će 60 godina karijere u premijeri online kazališta Jutarnjeg

 Hrvoje Zalukar

Zdenku Kovačiček, 15. svibnja, na www.jutarnji.hr možete gledati kao - glumicu. U sklopu našeg online festivala žena za sva vremena pojavit će se u predstavi off kazališta, u Eurokazovoj “Posljednjoj noći”, čiju je kazališnu premijeru na sceni Travno iznijela prije dvije godine u 74. godini. Iste je godine proslavila 60 godina svoje karijere. U predstavi Zdenka Kovačiček glumi uz Domagoja Jankovića, Danielu Čolić Prizmić, Antoniju Stanišić Šperandu, Suzanu Brezovec, Roberta Španića, Andreu Baković, Bornu Baletića, Miru Bosanac, Marinu Kostelac, Sinišu Miletić, Angela Naumovskog, Dana Serčara, Matildu Sorić, Damir Šabana, Mariju Šegvić, Pavlu Vrkljana i Domagoja Zovaka.

Legendarna pjevačica

Zdenka Kovačiček ima iskustvo rada u mjuziklu u teatru, no ovo je zapravo prvi put da je vidimo u off dramskom komadu sa songovima. I da netko ne zna da je to legendarna pjevačica, moguće je da bi pomislio da je riječ o profesionalcu u teatru.

- Tajna je u tome što sam učila od najboljih. Osamdesetih sam u teatru Bagatela i Učilištu Moša Pijade pohađala tečajeve glume kod pokojnih dramskih prvaka Marije Kohn i Krešimira Zidarića. Iz te je poduke nastala predstava na Sceni Vidra u kojoj sam glumila s Krešimirom Zidarićem, a zvala se ‘Obljetnica braka’ i bila je to, koliko se sjećam, prva komedija koju je u svom životu igrao tadašnji prvak Dramskog kazališta Gavella i jedan od njegovih osnivača. A od pete do 13. godine bila sam članica Pionirskog kazališta današnjeg Zagrebačkog kazališta mladih - otkriva jazz, rock i mjuzikl pjevačica vezanost za glumački poziv još od najranijih dana, u vrijeme zagrebačkih kasnih 40-ih i ranih 50-ih prošloga stoljeća.

Jedna od najuglednijih glazbenih pojava domaće popularne glazbene scene, koja će na sljedećem albumu objaviti vokalnu suradnju s Davorom Gopcem, za suradnika na kazališnoj sceni izabrala je redatelja Branka Brezovca koji joj je ponudio ulogu i s čijim je radom prethodno bila više nego upoznata.

- Volim avangardni pristup teatru iako uloga koju igram nije jednostavna. Tema je predstave ratna, mračna, mučna. Isprepleću se Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski. Igram Britanku koja ne želi da joj sin ide u rat - kaže o “Posljednjoj noći” koja je dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića “Kratki izlet”, jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinski rat, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boynea “Prigovor savjesti”, kao i motiva iz drame “Posljednji dani čovječanstva” austrijskog književnika Karla Krausa.

U predstavi Zdenka Kovačiček pjeva songove koje je aranžirao glazbeni producent Eurokazove predstave Stanko Juzbašić. Pjeva svoju pjesmu “Žuta ruža” u novom aranžmanu, kao i songove prema motivima B. Brechta “Pjesma o ruži”, “Pjesma o Svetom Martinu”, “Majka Hrabrost”. Predstava završava s Oče naš na engleskom.

Muzički teatar

- Jako se veselim što će predstava biti prikazana na portalu Jutarnjeg lista! - rekla nam je Zdenka Kovačiček.

Njezino iskustvo s muzičkim teatrom, mjuziklima i rock-operama počelo je 70-ih s rock-operom “Grička vještica” Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske, zatim je bila u mjuziklu “S ljubavlju, Janis”, u kojem je uz Mariju Borić igrala Janis. Sljedeća uloga bila je Ella Fitzgerald u mjuziklu “Ella i Marilyn”, gdje je Marilyn Monroe bila Vanda Winter. Za Ellu Fitzgerald bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

- Tu nominaciju shvatila sam kao nagradu, bila sam zadovoljna njome. Pjevala sam i u Trstu 2002., u predstavi redatelja Damira Zlatara Freya i Slovenskog gledališća u Trstu ‘Princeza na zrnu graha’. Veselim se svakako nekoj novoj ulozi u nekom od Komedijinih mjuzikla, no prvo se treba obnoviti kazalište nakon potresa da bi se u međuvremenu mislilo o repertoaru. U međuvremenu bih rado nastupala na drugoj Komedijinoj sceni Kontesa, koja je već odlična cabaret scena. Nina Kleflin moja je omiljena redateljica i nadam se da ću u budućnosti dogovoriti nešto zanimljivo - najavljuje nove angažmane u kazalištu.

Razgovarali smo dok se iz Istre, gdje ima vikendicu u Savičenti, vraćala u Zagreb. Zahvaljujući propusnici uspjela se tri dana odmoriti u Istri i vidjeti Rijeku.

Suze zbog grada

- Nakon mjesec i pol dana karantene, jer sam pripadnica rizične skupine, konačno sam vidjela svoju kućicu i livadu u Savičenti. U Zagrebu plačem kad prođem kroz razrušeno središte grada i moram reći da se potresa bojim i bojala sam se više nego Covida-19. Živim u kući na Svetom Duhu koju su moji roditelji stekli prije 100 godina. I ona je u međuvremenu obnovljena, no svejedno me strah jer nikad nisam prije u životu doživjela veliki potres i naknadne, povremene manje tutnjave i podrhtavanja - govori pjevačica koja ima nominaciju na 27. dodjeli Porina u kategoriji Najbolja vokalna suradnja. Riječ je o suradnji s Mirelom Priselac Remi i pjesmi “Pozitivan primjerak” čiji se spot snimao na scenografiji Eurokazove predstave “Posljednja noć”. Također je bila sudionica ovogodišnje Dore s pjesmom “Love, love, love”. Do svibnja je trebala objaviti i novi album za Dancing Bear, nakon 16 godina stanke od izlaska posljednjeg autorskog studijskog albuma “To Be Zdenka”, no naravno, to se nije dogodilo u planiranom razdoblju.

- Album ću završiti do početka ljeta, a na njemu će osim suradnje s Remi biti moj duet s Davorom Gopcem. Pjesma je već snimljena, samo što nismo još snimili zajednički spot. Nadam se ovo ljeto i nastupima s mojim Greenhouse Blues Bandom - zaključila je legendarna pjevačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:14