POČELI 1970.

Legendarna riječka grupa ponovno se okuplja, sjećate li se hita kojim su pokorili bivšu Jugoslaviju?

Ni sam ne znam nakon koliko godina ćemo se pojaviti na festivalu. Najmanje trideset, a možda i više - kaže Andrej Baša

Grupa 777

 Dinko Čvorović Doringo/

Legendarna riječka Grupa 777 nakon dugogodišnje pauze ponovo se vraća na scenu. S pjesmom ‘Nema signala‘ u travnju će nakon niza desetljeća ponovo nastupiti na Zagrebačkom festivalu.

- Ni sam ne znam nakon koliko godina ćemo se pojaviti na nekom festivalu. Najmanje trideset, a možda je i koja godina više prošla - kaže Andrej Baša koji je u bend, što ga je Mirko Sertić osnovao 1970. godine, ušao 1973. godine, kada je njihova pjesma ‘Hej, zar ne čuješ ti‘ postala špica omladinske emisije Radio Zagreba. Te godine na nagovor glazbenog urednika Pere Gotovca Grupa 777 kreće u komercijalne vode i snima prvi od svojih brojnih hitova: ‘Sugli sugli bane, bane‘ talijanskog sastava Le figlie del vento koji se u hrvatskoj verziji u prijevodu Miše Doležala (skladatelja i tate Sanje Doležal), zvao ‘Banane‘.

Iste godine na prvim mjestima top liste je i pjesma Andreja Baše ‘Tko te voli više od mene‘, nakon čega slijede brojne turneje i nastupi u zemlji i inozemstvu. Nema festivala na kojem grupa 777 nije nastupala: najčešće su, čak 12 puta, svirali na Splitskom festivalu, gdje su prvi puta bili 1974. s kompozicijom ‘Zov mora‘. Redovni su bili i na Opatijskom festivalu, Zagrebačkom festivalu, sarajevskom festivalu ‘Vaš šlager sezone‘, te na nacionalnim Izborima za Pjesmu Eurovizije.

Teško je i nabrojati hitove grupe koja je ime dobila po dobitnom broju na jednorukom Jacku. Tu su, između ostalog, pjesme ‘Noć tajanstva‘, ‘Srce od papira‘, ‘Ne idi Gorane‘, ‘Tko te voli više od mene‘, ‘Ti si moj hit‘ (pjesma je to nastala 1982. godine, koja je prije sedam godina završila u reklami i tako ponovo postala hit)...

- Pjesme ‘Ne idi Gorane‘ i ‘Srce od papira‘ dvije su godine za redom bile najizvođenije pjesme Zagrebačkog festivala - prisjeća se Baša, član grupe kroz koju je tijekom osamnaest godina postojanja prošlo dvadeset članova: četiri klavijaturista, četiri basista, dva gitarista, četiri bubnjara i šest vokalistica, te su time rekorderi na estradi.

Fascinantna je činjenica da su svi oni i dan-danas u sjajnim odnosima, da se redovno druže, okupljaju oko roštilja, a nerijetko i zapjevaju, kao što se to već čini u dobrom društvu.

image

Grupa 777

Ivor Mažar/

- Nakon toliko godina postali smo poput obitelji koja se rado okuplja i druži, a na tim druženjima prisjećamo se anegdota koje su se zbivale na našim nastupima i putovanjima. Nedavno, kada je u Rijeci puhalo jako jugo, sjetili smo se 1977. godine kada je orkansko jugo u splitskom hotelu ‘Lav‘ u kojem smo nastupali s Oliverom Dragojevićem polomilo hotelska vrata i staklo na recepciji. A prije nekoliko mjeseci prisjetili smo se i kako smo usred jedne turneje po SSSR-u ‘skoknuli‘ na koncert Pink Floyda u Moskvi. Najdojmljiviji nam je, slažemo se svi, bio susret s Andrejem Saharovim, nuklearnim fizičarem i tvorcem hidrogenske bombe. Odsjeli smo u istom hotelu, upoznali smo se i ostali zapanjeni njegovom širinom znanja - prisjeća se Baša koji kaže da Grupa 777 nema tremu uoči skorašnjeg nastupa na Zagrebačkom festivalu na kojem će uz njega pjesmu ‘Nema signala‘ izvesti Dalida Kesar, koja se grupi priključila 1984., skupa s Jozefinom Jurišić (mamom pjevačice Eni Jurišić).

image

Grupa 777

Ivor Mažar/

- Uz nas dvoje na Zagrebačkom festivalu nastupit će i ‘mlade snage‘: Eva Rac i Jure Karluoto, a za nas će navijati svi bivši članovi - kroz smijeh govori Baša, autor skladbe ‘Nema signala‘ koja govori o ljudskoj potrebi za duhovnim čišćenje, želji za mirom i suživotom.

- U svima nama postoji potreba za redom i svi želimo izlazak iz ove situacije u kojoj jesmo. A bez katarze i čišćenja od svih nametnutih informacija koje od nas stvaraju strojeve to nije moguće. Upravo zato je šokantni muk na svim vezama i prestanak svih komunikacija put koji vodi otrežnjenju, odnosno početak je to nečeg novog, ljepšeg i boljeg. Barem je to tako u pjesmi - kaže Baša koji će 19. travnja na Zagrebačkom festivalu obilježiti i pola stoljeća od svog prvog pojavljivanja na ovom spektaklu. Prvi puta je na ovom festivalu, naime, nastupio kao autor 1974. godine s pjesmom ‘Željena‘ u izvedbi Dalibora Bruna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 10:45