UOČI ŠALATE

Let 3 ekskluzivno za Jutarnji: ‘Još jedan Eurosong? Pa zašto ne?!‘

- Pružila nam se prilika da svoj rad prezentiramo na nikad većoj razini i mislimo da smo dobro iskoristili tu priliku, kaže Prlja

Let 3

 Franko Kelam/

Nikad ne reci nikad, kaže Let 3 koji tako, uoči spektakularnog koncerta što će ga na zagrebačkoj Šalati održati 2. rujna, otkrivaju kako nije nemoguće da ih ponovo vidimo na Dori, odnosno Eurosongu. A to bi bilo sjajno. Jer riječki su dečki - koji su u svibnju u Liverpoolu u iznimno jakoj konkurenciji ušli u finale Eurosonga gdje su prema glasovima europske publike završili na visokom sedmom mjestu, a zahvaljujući mizernim bodovima žirija koji nije prepoznao njihovu antiratnu poruku svoj eurovizijski nastup okončali na trinaestom mjestu - u Hrvatsku svojom pjesmom, nastupom i izričajem nakon dugog niza godina vratili radost praćenja Eurosonga. Napravili su atmosferu sličnu onoj kakva se viđa kada se naša nogometna reprezentacija visoko plasira na Svjetskom nogometnom prvenstvu: mnogi su navijali za Let 3 i ‘Mamu ŠČ!‘, mnogi su imali ideje kako to treba otpjevati na pozornici liverpoolske Arene, što treba napraviti da bi nastup bio još bolji...

Na krilima Eurosonga Let 3 raširio je krila. Iza njih je radno mjesto s mnogobrojnim sjajno posjećenim koncertima u regiji, a nastup na Šalati šlag je na torti. Zna to, naravno, i Let 3 pa sada uoči tog svog najvećeg open air koncerta, objavljuju dugo očekivani kompilacijski album ‘Let 3 - ŠČ!‘.

image

Let 3

Anis Galijatović/

Svima koji prate rad jedinstvenih Riječana bila je poznata informacija da Letovci pripremaju album obrada svojih pjesama, a neke od njih već smo imali prilike čuti, kako uživo na izdanjima neizostavnog zagrebačkog festivala AntiValentinovo, tako i u radijskom eteru. Iako je riječ o obradama odabranih pjesama iz nemalog opusa Leta 3, njihov novi album iŠČekivan je godinama pa je vijest o njegovom konačnom pojavljivanju odjeknula poput Gričkog topa u podne, kažu iz njihove diskografske kuće Dallas i otkrivaju tracklistu.

A tu su sve same poslastice: uz naslovnu skladbu ‘Mama ŠČ!‘, na albumu su i Let 3 & Vuco feat. El Combo s pjesmom ‘Golub Vaso‘, Let 3 & TBF i ‘Glavanovo/Malo san maka‘, Let 3 feat. Marina Perazić sa skladbom ‘Riječke pičke‘, Let 3 feat. El Combo s pjesmom ‘Tišu‘, Let 3 & Alen Vitasović feat. Harmonija disonance & El Combo i ‘Profesor Jakov‘, Let 3 feat. Elio Pisak s ‘Tazi tazi‘, Let 3 feat. Alka Vuica i numera ‘Drama‘, Let 3 & TBF feat. El Combo i ‘Izgubljeni‘, Let 3 feat. Ivanka & Djeca i pjesma ‘Ciklama‘, te ‘Sam u vodi‘, skladba što su je Letovci izveli s Terezom Kesovijom. Uz to, uoči Šalate paralelno s objavom nove verzije ‘Profesora Jakova‘ objavili su i reizdanje ‘Jedine‘ na vinilu, na kojoj je ‘Profesor Jakov‘ i objavljen. Radi se o duplom vinilnom izdanju.

Što se ‘ŠČ!‘ albuma tiče, osim digitalnog izdanja koje u ponedjeljak izlazi, uskoro slijedi i vinil. Koncertna promocija svih tih divota bit će upriličena na spektaklu što će ga Let 3 sa svojim gostima svekolikom pučanstvu prirediti ove subote 2. rujna na zagrebačkoj open air pozornici na Šalati, za kojeg se članovi benda pomno pripremaju.

- Pripreme su opsežne. Puno je detalja koje treba uskladiti i iskoordinirati tako da se pripreme provode na više nivoa, a jedan od tih je i onaj mentalni nivo kojeg snažimo našom ŠČ meditacijom - kaže nam pjevač benda Zoran Prodanović Prlja, koji nam otkriva kako je set lista za ovaj nastup utanačena.

image

Zoran Prodanović Prlja

Franko Kelam/

- Pripremili smo set listu koja će, kao i obično, pokriti sva bitna mjesta naše karijere i repertoara, uz napomenu da ćemo izvesti i neke pjesme koje dugo nismo izvodili uživo - najavljuje Prlja.

Imaju li Letovci tremu uoči ovog velikog koncerta i kako je se rješavaju?

- Postoji jedan osjećaj pozitivne napetosti, uzbuđenja i iščekivanja. Ne bismo to nazvali tremom, ali svakako nismo ravnodušni pred tako velik i zahtjevan koncert - kaže Prlja kojeg pitamo hoće li Let 3 na Šalati imati i svoje glazbene goste.

- Bit će velik broj gostiju, kao i suradnika koji će uveličati događaj. Neki od njih to će napraviti svojim angažmanom na pozornici, a neki će biti zaduženi za to da sve izgleda i zvuči lijepo i impresivno - tajanstven je Prlja iza čijeg benda je, nema sumnje, godina za pamćenje. Po kojem će događaju riječki rockeri najviše pamtiti 2023 godinu?

- Pa svakako da je cijela priča oko ‘Mame ŠČ!‘ nešto što je obilježilo našu cijelu 2023. godinu. Koja nam je danas prva asocijacija kada netko spomene Eurosong u Liverpoolu? To je velika manifestacija, ono što pamtimo je silna pozitivna energija organizatora, produkcijskog tima, izvođača i publike, kao i osjećaj ponosa zbog toga što smo bili dio te priče, a i zbog svega što smo postigli te dojma koji smo ostavili. Naravno da nam osim toga grad Liverpool sam po sebi budi i čitav buket raznih drugih asocijacija koje su sve redom lijepe - govori Prlja, čije je Let 3 osvojio eurovizijske fanove, ali ne i europske žirije. Imaju li Riječani danas kakvu poruku za članove tih žirija?

- Žiriji su se očito nekakvim konsenzusom priklonili konzervativnijem stavu pa su nas malo zapostavili, ali ne ljutimo se na njih, mi jako volimo sve te žirije. A što se tiče glasova publike, biti sedmi u takvoj konkurenciji pred tolikim auditorijem je svakako velik uspjeh - ističe Prlja.

Let 3 jedan je od naših najuspješnijih eurovizijskih predstavnika. Ima li šanse da ih jednog dana ponovo gledamo na Dori odnosno Eurosongu?

- Nikad ne reci nikad. Zašto ne? Naravno, odluka i procjena opravdanosti takvog eventualnog poteza je isključivo pod našom ingerencijom - naglašava Prlja kojeg pitamo koja je najveća korist što ju je Let 3 dobio od Eurosonga.

image

Let 3

Franko Kelam/

- Pružila nam se prilika da svoj rad prezentiramo na nikad većoj razini i mislimo da smo dobro iskoristili tu priliku. Privukli smo velik broj neke publike kojoj smo ranije bili na neki način van fokusa, bili smo dio jedne od najvećih svjetskih glazbenih manifestacija, glas o nama se proširio od norveškog Nordkappa do izraelskog Tel Aviva, od zelene Irske preko Kaspijskog mora do Australije... To su veliki i neprocjenjivi benefiti - kaže pjevač grupe koja je, nema nikakvih dilema, originalna, svoja i sasvim drugačija od drugih. Doista, kada bi nekome tko nikad nije čuo za Let 3 željeli opisati kakav je to sastav, što bi rekli?

- Rekao bih da je to sastav koji je u osnovi izvrstan rock sastav, a koji njeguje višeslojan izraz koji se sastoji od originalnih kostimografija, scenskih atrakcija, javnih performancea i akcija, uz dozu bunta i specifičnog humora, izraz koji će uvijek biti na strani prava slobode odabira i koji na svoj način slavi život - govori pjevač uvijek originalnog Leta 3. Je li lako biti i ostati svoj, autentičan i originalan?

- Nismo nikad razmišljali da li je to teško ili lako, jednostavno to je tako. Imamo neke svoje kriterije koje kao kreatori poštujemo i ne želimo ići ispod njih. Ne radimo neke copy paste uratke po inerciji već naprotiv, istražujemo, obogaćujemo i širimo naš izraz bez obzira što je to nekad neizvjesna avantura, ali taj izazov je pogonsko gorivo koje nas gura dalje - objašnjava Prlja kojeg pitamo zašto su se zapravo nazvali Let3.

image

Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja

Franko Kelam/

- Poslije prestanka djelovanja Termita, Mrle je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo Strukturne ptice, neformalni multimedijski projekt koji je okupljao mlade umjetnike iz svih sfera... Glazbenike, dizajnere, slikare, kipare... Poslije nekoliko takvih multimedijskih zbivanja koja su se održavala na raznim javnim lokacijama kao na primjer Opatijskog parka i sličnih mjesta, isfiltrirao se bend koji je odlučio djelovati i izvan Strukturnih ptica i nazvao se Let 2. Dakle, Strukturne ptice su zapravo Let 1. Poslije nekog vremena došlo je do pauze i promjene nekih članova Leta 2 i nastao je Let3 1986.godine. Let je počeo bit sve prisutniji na sceni i diskografskim izdanjima i odlučili smo da ne mijenjamo brojku u imenu poslije svake promjene u postavi kojih je bilo podosta kroz sve godine djelovanja Leta 3 - otkriva Prlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:44