TRAŽI SE KARTA VIŠE

LIJEPOM NAŠOM PRVA JE VELIKA EMISIJA KOJA SE VRAĆA NA TELEVIZIJSKE EKRANE Legendarni Branko Uvodić jedva čeka da nas ugosti na Dan državnosti

 
Pula, 160114. Snimanje HRT-ove emisije Lijepom nasom ciji je urednik i voditelj Branko Uvodic u Domu sportova Mate Parlov. Snimanje je trajalo preko tri sata a nastupili su mnoga kulturno umjetnicka drustva iz cijele Istre, kao i mnogi pjevaci i bandovi. Preko dvije tisuce gledatelja popratilo je snimanje emisije. Na fotografiji: Branko Uvodic.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Među prvim emisijama koje se na HRT vraćaju nakon prisilne pauze izazvane koronavirusom jest i “Lijepom našom” voditelja i urednika Branka Uvodića, koja starta 30. svibnja na Dan državnosti, posebnom emisijom iz Đurđevca.

Televizijska legenda koja jedva čeka da sa svojom vrijednom ekipom ponovo krene u obilazak Lijepe naše u razgovoru za Studio otkriva na koji će način se snimati nove emisije, kako je provodio vrijeme dok emisije nije bilo, a ispričao nam je i kakav je kao djed te kako se snašao u prvoj filmskoj ulozi u svom životu.

Laura i David

- Dobrano smo zakoračili u 26. godinu emitiranja, a dvorane na snimanjima sve su punije i traži se karta više. Sve je to motiv i vodilja da nastavimo dalje i zato nam je teško pala ova stanka, jer smo imali dogovorena snimanja u Gospiću, Supetru na Braču i Bibinju. Iskreno, strahovali smo i za snimanje u Slavonskom Brodu koje je održano 5. ožujka u prepunoj dvorani Vijuš uz vrhunsku atmosferu. Dvorana je bila rasprodana danima ranije i bojali smo se epidemiološke situacije, ali, hvala dragom Bogu, sve je dobro prošlo. U Gospić smo nakon toga trebali skoro otputovati, ali famozna korona je učinila svoje - prisjeća se Branko, kojeg pitamo što je radio dok emisije nije bilo na televizijskim ekranima.

- Prvo sam se malo temeljitije odmorio, a onda pripremio za reprizno emitiranje emisija od prošle godine jer se nekako složilo isto vrijeme kao i lani: Uskrs, obilježavanje akcije Bljesak... Uz to, iskoristio sam ovo vrijeme, kada smo radili od kuće, da sredim arhivu emisija, police i ladice u kojima je bilo puno nerazvrstanih dokumenata i suvenira. A ono što me najviše radovalo bilo je i to što sam se mogao u potpunosti posvetiti unucima, Lauri (6) i Davidu (4). Volio bih da je češće tako, ali ja tijekom godine puno putujem, a oni žive s roditeljima Sarom i Robertom u Rijeci. Sada sam sve to nadoknadio provodeći vrijeme s mojom malom kraljicom, mojom prvorođenom unukom Laurom i mojim Davidom koji je isti deda. Jedino David i ja u obitelj imamo plave oči, a on, poput svog dede, obožava dobru domaću glazbu i tamburu. Ma, pravi je Slavonac! Bili su, naravno, Laura i David već i na snimanjima emisije, baš su uživali, a kad vide dedu na TV ekranu, odmah počnu cupkati u ritmu glazbe - raznježeno priča televizijski voditelj koji se pomno priprema za emisiju što će se za koji tjedan realizirati iz Đurđevca.

- Moram reći da smo još na početku planiranja serijala za 2020. godinu planirali Dan državnosti, od ove godine ponovno 30. svibnja, obilježiti posebnom emisijom u Đurđevcu. Znamo da taj podravski grad ima što pokazati kada se radi o povijesnoj i kulturnoj baštini, a ljubitelji glazbe sigurno rado poslušaju poneku podravsku znamenitih Lengera, ali i Smiljanića i Jergovića. Poznata kulturna, turistička i gospodarska manifestacija organizira se od 1968. godine i grad Đurđevac iznimno je na nju ponosan. Najsvečaniji njezin dio je uprizorenje legende o Picokima podno Staroga grada Đurđevca. To je jedan od glavnih razloga zašto smo odabrali Đurđevac za ovu svečanu prigodu Dan državnosti RH. Hoće li se emisija raditi u nekim posebnim uvjetima? Znam da bi prostor ispod Staroga grada bio ispunjen posjetiteljima u velikom broju, ako to epidemiološka situacija dopusti, ali kao i svi, i mi ćemo se pridržavati mjera koje preporuči Krizni stožer. Svi oni koji ne budu fizički mogli biti s nama moći će pratiti priredbu na HTV1 30. svibnja s početkom u 20.05 sati - ističe Branko, kojeg raduje da će ljubitelji dobre domaće glazbe u “Lijepom našom” moći uživati tijekom cijelog ljeta.

Reprize

- Nakon emisije iz Đurđevca slijedi uobičajena ljetna stanka za snimanja, ali ni to ne znači da će naši gledatelji biti uskraćeni za užitke kada je u pitanju tradicijska kultura, običaji i lijepe pjesme. Naime, odlučeno je da se emisija u repriznom ljetnom razdoblju od 1. lipnja do 20. rujna emitira subotom i nedjeljom - kaže Branko, kojeg pitamo što na jesen.

- I tu ovisimo o epidemiološkoj situaciji. U pripremi imamo rezervni model emisije koju ne bismo snimali u velikim sportskim dvoranama već na prostorima OPG-ova (salaši, konobe, povijesni lokaliteti...) s manjim brojem sudionika, ali s istim sadržajima. Želimo i mi dati obol kampanji ‘Kupujmo hrvatsko’ jer imamo zaista zdrave i kvalitetne proizvode i vrijedne ljude koji ih proizvode. Mi vjerujemo da će se situacija s koronavirusom uz naše odgovorno higijensko i epidemiološko ponašanje normalizirati i da ćemo se vratiti normalnom životu i načinu rada. Budimo odgovorni prema sebi i drugima i dragi Bog kaže - čuvaj se, pa ću te i ja čuvati - ističe Branko kojeg ćemo na jesen, bude li sve po planu, gledati i na - filmu. Naime, u filmu Stanislava Tomića “Po tamburi”, komediji apsurda koja prati bijeg tamburaškog sastava Aveti ravnice, optuženog za krađu zlatnog kulena, glavne nagrade jubilarnog 52. natjecanja tamburaških sastava.

U ‘Smogovcima’

Pojavljuje se i Branko Uvodić, koji glumi samog sebe. U filmu igraju još i Momčilo Otašević, Tijana Pečenčić, Stjepan Perić, Nikola Kojo, Damir Martinović Mrle, Nives Ivanković, Hristina Popović, Miran Kurspahić, Ivanka Mazurkijević..., a Branko kaže da se solidno snašao kao glumac.

- Bilo mi je baš lijepo raditi s tim dragim i pristojnim mladim ljudima. Moje snimanje trajalo je sedam dana, a među zahtjevnijim scenama bila mi je ona u kojoj iz helikoptera pratim potjeru za tamburaškim sastavom. Prije ovog iskustva igrao sam još i u seriji ‘Smogovci’ u kojoj sam glumio spikera, ali rad na filmu je puno ozbiljniji i obimniji - kaže Uvodić kojem je čast bila od redatelja čuti kako “film o tamburama ne bi imalo smisla raditi bez Branka Uvodića” koji će na kraju filma, što bi se od jeseni trebao prikazivati u kinima, osobno otkriti tko stoji iza krađe zlatnog kulena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12