BIJEG IZ RATA

‘Ma kakav avion, trčali smo preko piste‘: Dinu Merlina začudilo pitanje Tončice Čeljuske

Najveću pažnju privuklo je pitanje voditeljice o putovanju iz ratnog Sarajeva na Eurosonga u Ljubljanu, o čemu se iscrpno ranije pisalo
Dino Merlin
 HTV Screenshot

Bosanskohercegovački pjevač Dino Merlin sinoć je gostovao u emisiji HRT-a "U svom filmu" kod voditeljice Tončice Čeljuske, u kojem je govorio o životu i karijeri, a najveću pažnju javnosti i medija u BiH privuklo je pitanje voditeljice o putovanju iz ratnog Sarajeva na polufinale Eurosonga u Ljubljanu.

Podsjetimo, 1993. godine rat je još bjesnio u Sarajevu, a te je godine prvi put nastupila Bosna i Hercegovina, u čije ime je nastupio Muhamed Fazlagić Fazla s pjesmom 'Sva bol svijeta', za koju je Merlin napisao glazbu i aranžman.

Merlin se prisjetio poziva na ovo veliko glazbeno natjecanje opisujući kako je ekipa s kojom je išao u Ljubljanu na put krenula trčeći preko piste na sarajevskom aerodromu.

- Mi smo ljudi koji su otišli na Euroviziju poderanih hlača, u blatnjavim čizmama, smrznuti. Taj moj prelazak piste izgledao je tako da vi trčite na slijepo. Sve je bilo pod snajperima, tamo su bili i transporteri UN-a su koji su vraćali ljude u grad. Ja sam trčao nekoliko stotina metara sprint, ispričao je Merlin.

"Da dođete do aviona?", pitala je Čeljuska, na što je Merlin začuđeno odgovorio.

- Ma ne do aviona, nego da prijeđem pistu, a onda je to dug put preko slobodnih teritorija da bi se došlo do Makarske, zatim otići u Zagreb, odakle smo avionom otputovali u Sloveniju, ispričao je.

Podsjetimo, u medijima se ranije pisalo o tome što se događalo glazbenicima koji su iz BiH putovali do Ljubljane usred ratnog vihora.

- Trčali smo bosonogi preko piste, penjali smo se pješice na Igman, putovali kamionom do Hadžića, autobusom bez stakala do Mostara, hapsio nas je HVO, vozili smo se 24 sata autobusom do Zagreba, ispričao je Fazlagić detaljno 2013. na 20. godišnjicu od predstavljanja pjesme.

Finale Eurosonga 2013. se održalo u Dublinu, a pjesma 'Sva bol svijeta' završila je na 15. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:26