POVRATAK U HRVATSKU

MAČKA NA VRUĆEM LIMENOM KROVU Zrinka Cvitešić velikom premijerom slavi 20 godina na sceni

Poznatoj glumici uloga Maggie bila je više nego dovoljan razlog da se vrati u Hrvatsku i s uglednim glumcima pripremi premijeru u zagrebačkom HNK

Nakon uloge u hit-komadu “Tko pjeva zlo ne misli” ove jeseni Zrinka Cvitešić ponovno će stati na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

- Nastupam u prvoj ovosezonskoj premijeri, predstavi ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija koja će se održati 13. listopada. Igram Maggie. Probe za predstavu su u tijeku, na sceni je izvrsna energija, a meni je izuzetno drago što se opet vraćam u HNK i što ću upravo ovom predstavom obilježiti dvadesetu godišnjicu svoje karijere - otkriva Zrinka Cvitešić.

Filip Vidović

Emotivna slika

Autorski tim predstave koju ćemo za dva tjedna moći vidjeti, uz redatelja Paola Magellija, čine dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš te skladatelji Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. U ulogama Maggie i Bricka nastupaju Zrinka Cvitešić i Filip Vidović, mama i tata Pollitt su Ksenija Marinković i Milan Pleština, Brickova brata i njegovu ženu glume Dušan Bućan i Ana Begić, velečasni Tooker je Livio Badurina, a dr. Baugha glumit će Goran Grgić. U predstavi nastupaju i pjevači Lucija Jelušić, Stefano Surian, Josip Roša i sedmero djece.

- Radi se o izvrsnom tekstu, izvrsnom autorskom timu i izvrsnim kolegama. Što se same predstave tiče, rekla bih da je možda ponekad dobro zaroniti u samoga sebe i odnos prema ljudima koji nas okružuju. ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ idealan je okidač za takvo što - kaže Ksenija Marinković pozivajući publiku u kazalište, na predstavu za čiji je dramski tekst Williams 1955. godine dobio Pulitzerovu nagradu te je iste godine praizveden u New Yorku.

Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Detaljno secirajući svoje likove, Williams daje duboko emotivnu i potresnu sliku jedne obitelji koja se zaplela u vlastitu mrežu laži i obmana. Nitko u njoj nije oslobođen barem dijela krivnje, ali iskrena potraga za istinom kojoj svatko treba pogledati u oči otkupljuje sudionike.

Istodobno socijalna priča i melodrama, ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ djeluje svježe u eri novog konzervativizma, i svojim pokličem za slobodnom ljubavi pravi je izazov za slavnoga redatelja Paola Magellija.

Predstava, odnosno uloga Bricka, velik je izazov i za glumačku zvijezdu mlađe generacije, Filipa Vidovića.

Ljubav i mržnja

- Za ulogu Bricka još se uvijek spremam, a spremat ću se sve do same premijere koja je na rasporedu 13. listopada. Proces pripreme i rada na ulozi, po meni, nikad ne prestaje. To je nešto što konstantno traje i što se stalno produbljuje, pogotovo u izvedbama nakon premijere. Nekad tek nakon premijere nađeš rješenja i shvatiš neke problematike koje su te u samom procesu mučile.

Na predstavi jako vrijedno i predano radimo i to nas sve veseli. ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ jedan je jako dubok i mračan komad koji govori o velikoj mržnji i preziru, a ujedno i ljubavi, sve to unutar jedne obitelji.

Cijelu ekipu vodi jedan doista velik redatelj, a to je Paolo Magelli. Uz njega je Željka Udovičić Pleština, a u ekipi su sve veliki i iskusni glumci i s njima mi je veliki izazov i užitak raditi. Za mladog glumca poput mene, mislim da je bitno da radi s iskusnim glumcima i velikim redateljima, a ja za sebe mogu reći da mi je izuzetno drago što sam imao i što imam takvu priliku - govori Filip Vidović koji je prije nepunih godinu dana zasjao u ulozi Sandija u predstavi ‘Ciganin, ali najljepši’. Za tu ulogu dobio je sjajne kritike i ovacije publike. Kako je sada, ima li tremu uoči predstave u kojoj igra uz Zrinku Cvitešić?

- Nisam tremaš po prirodi, ali određeni adrenalin uvijek postoji. Ne razmišljam trenutačno o tremi, tj. adrenalinu koji se događa prije predstave, nego o ulozi, odnosima i situacijama unutar samog komada jer smo još u procesu rada - skromno kaže Filip Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:26