ZLATNI STUDIO

Maja Ciglenečki: Jedva smo je ulovili. Nominirana će uskoro roditi drugog sina i zvat će se Leon

Nominirana za Radijski glas godine, za koji dan opet će postati mama. Za prinovu je sve spremno, a stariji se sin Luka veseli braci
Pratim kolege. Jutra počinju s tetom Zlatom i tetom Doris
 Marko Todorov/Cropix

Maju Ciglenečki ulovili smo, što bi se reklo, pet do dvanaest. Voditeljica HTV-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska” za koji dan na svijet će donijeti svog drugog sina, a godinu na izmaku pamtit će i po dobrom. Jer, osim što će Maja uskoro ponovo postati mama, ona je nominirana za Zlatni Studio u kategoriji Najbolji radijski glas. Naš žiri odabrao ju je kao radijsku voditeljica koja savršeno moderira razgovore i emisije te kao osobu koja se i u ovom mediju istaknula kao topla, emotivna i iskrena. Maja radio voli jer je, kaže, u ovom mediju, koji brusi jezik do najfinijih nijansi u prvome planu, samo glas. Svoj posao ova draga i topla Zagrepčanka učila je od Jasmine Nikić, Helge Vlahović i Gorana Milića.

Što ste prvo pomislili kada ste doznali da ste nominirani za Radijski glas godine Zlatnog Studija?

- Nominaciju zaista nisam očekivala i doživjela sam je kao velik kompliment. Na prošlogodišnjoj dodjeli uručila sam nagradu Robertu Ferlinu upravo u ovoj kategoriji, a sada imam čast biti nominirana uz njega.

Kome ste prvom javili da ste nominirani?

- Suprugu, a nakon toga i ostatku obitelji.

Kako ćete proslaviti nagradu ako uspijete pobijediti u doista velikoj konkurenciji?

- I samu nominaciju doživljavam kao veliko priznanje, a o pobjedi nisam još niti razmišljala.

Intima studija

Koje odlike po vama mora imati dobar radijski voditelj, odnosno voditeljica?

- Ugodnu boju glasa, dobru dikciju i artikulaciju, prirodnost u govoru, nenametljivost. Mislim da je važno da ste pred mikrofonom ono što ste i u privatnom životu, jer je radijski eter osjetljiv na svaku naznaku manjka iskrenosti. Program stvaramo za slušatelja, ovdje smo radi njega. Naš je zadatak da mu budemo ugodno društvo.

Koliko već dugo radite na radiju i u kojim ste sve emisijama radili?

- Moja radijska avantura dosta je kraća od one televizijske. Počela je 2017. godine na Radio Sljemenu, gdje sam se, baš kao i sada na HR2, sa slušateljima družila dvaput tjedno, u jutarnjim i u poslijepodnevnim satima.

Ne krijete da uživate u radijskom poslu. Što je toliko lijepo u radu na radiju?

- Radijski studio pruža intimnu atmosferu. Nitko vas ne vidi, osjećate se udomaćeno pred mikrofonom i pruža vam priliku da se dublje povežete sa slušateljima. Osim toga, kao urednik vlastitih emisija imate privilegiju kreirati sadržaj kakav biste i sami voljeli slušati. Medijski prostor možete posvetiti informacijama koje smatrate zanimljivima i umjetnicima u čijoj glazbi uživate.

Tko je vaš najveći kritičar?

- Najveći kritičar sam sama sebi. Suprug, članovi obitelji i prijatelji su mi prije svega podrška, a uglavnom sve što ne odradim kako treba primijetim i sama. Trudim se analizirati svoj rad i učiti iz svojih pogrešaka.

image
Maja Ciglenečki s kolegama iz "Dobro jutro, Hrvatska"
Neja Markicevic/Cropix

Svestrana

Magistrirali ste engleski i španjolski, radili ste u prevoditeljstvu i marketingu, ali ljubav prema medijima bila je najjača. Kako to?

- Ljubav prema medijima gajim od srednje škole. Na karijeru u televizijskom i radijskom eteru uvijek sam gledala kao na svojevrstan san koji se može, ali i ne mora ostvariti. Budući da obožavam strane jezike, koji ujedno nude i širok spektar poslova kojima se možete baviti, nakon srednje škole odlučila sam upisati studij engleskog i španjolskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Odveli su me do prevoditeljstva, a kasnije sam se okušala i u marketingu. Međutim, mediji su za mene uvijek bili ono čime sam se željela baviti i iznimno sam sretna što mi se pružila prilika da budu dio moje svakodnevice.

Imate li uzore u svom poslu?

- Ne znam jesam li ikad slušala radijsku emisiju ili gledala televizijsku bez analiziranja. Naviknula sam tražiti kod voditelja osobine koje mi se sviđaju i uklopiti ih u svoj rad, ako je i koliko je to moguće. Mislim da je važno ostati vjeran sebi i ne kopirati druge, ali i prepoznati kvalitete iskusnijih i učiti od njih.

Osim s radija naši čitatelji znaju vas i kao voditeljicu televizijske emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Uoči odlaska na rodiljni dopust kazali ste kako ćete pratiti što rade vaši televizijski kolege. Jeste li ispunili obećanje?

- Svakako. Jutra nam počinju s tetom Zlatom i tetom Doris, kako kaže Luka. I dalje sam dio tima. Redovito pratim rad kolega, čujemo se na tjednoj bazi i komentiramo aktualnosti.

Za koji dan drugi put ćete postati mama. Je li sve spremno za dolazak prinove?

- Sve je spremno, u veselom raspoloženju i s velikim nestrpljenjem iščekujemo dolazak bebe.

Veseli li se vaš sinčić Luka bratu? I zna li se kako će se maleni zvati?

- Luka se veseli, a braci smo zajedno odabrali ime Leon.

Kad planirate povratak za radijski mikrofon?

- Konkretnih planova po pitanju povratka za mikrofon još nema. Sve ovisi o tome kako ćemo se snaći u novom obiteljskom sastavu i kako ćemo se organizirati. Volim svoj posao, ali se trenutačno jako veselim vremenu provedenom kod kuće, u najslađem društvu.

image
ZLATNI STUDIO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 04:54