LET 3 IZ ‘ZATOČENIŠTVA‘

‘Mama ŠČ! je glupa pjesma, oteli su nas i muče nas! Gađaju nas neoplođenim jajima svoje potencijalne braće‘

Riječki rockeri ‘Babarogu‘ su očito zamislili kao politički performans: ‘Mrze nas jer smo transhumanisti‘

Let 3

 Franko Kelam/

Što se zbiva s našim lanjskim eurovizijskim predstavnicima, Letom 3, koji se i ove godine natječu na Dori? Jesu li dobro? Jesu li otkrili tko ih je hakirao i umjesto njih na Doru poslao pjesmu ‘Babaroga‘? Tko će uopće pjevati u četvrtak navečer na prvom polufinalu Dore: Let 3 ili strašni, zločesti pilići koji ih muče po naputku zle Babaroge koja želi da joj riječki rockeri i službeno prepuste svoje ime i svoje pjesme? I tko je, napokon, Babaroga iz istoimene pjesme?

Na sva ova pitanja ekskluzivno za Jutarnji list odgovorio je Damir Martinović Mrle i to ravno iz ‘zatočeništva, iz tamnice‘ u kojoj se posljednjih tjedana na strašne muke stavljaju članovi benda. Razgovor prekidaju Mrletovi jauci i plač te jezivi glasovi pilića koji poručuju:

- Let 3 je i dalje u zatočeništvu jer ne priznaje da smo mi Let 3! I bit će tu u zatočeništvu i bit će mučeni, sve dok nam ne predaju ime Let 3! ‘Mama ŠČ!‘ je glupa pjesma! Prava, genijalna pjesma je ‘Babaroga!‘ - kriče pilići i nisu u krivu. Jer, ‘Babaroga‘ je među favoritima na kladionici Hrvatske lutrije. U trenutku dok ovo pišemo drži sjajno drugo mjesto (prvi je Baby Lasagna s pjesmom ‘Rim tim dagi dim‘) s kvotom od 4,0. Zanimljivo je da je Let 3 identično stajao i lani u ovo vrijeme, uoči Dore na kojoj su pobijedili premda su prema kladionicama tada bili drugi, a najveće šanse za pobjedu imale su djevojke iz skupine Harmonija disonance odnosno njihova pjesma ‘Nevera‘.

Ovi podaci Mrletu nisu utjeha. Kratko kaže: ‘Bože mili!‘ i objašnjava da ga uopće ne zanima kako kotira glazbeni uradak što ga je sklepala nekakva pernata družina koja njemu i njegovim prijateljima iz benda doslovno radi o glavi. I to sve po naputku Babaroge, koja je zavela lakovjerne piliće i naredila im da krenu u rat protiv Leta 3. Tko je zapravo ta strašna baba, ta Babaroga?

- Ne znam točno tko je ona, nitko to, mislim, ne zna. Ali znam da je Babaroga koncentrat svih religija i politika. Ona je zlo koje čovječanstvo drži u strahu, pa mu sudi, izmišlja nepotrebne zakone, manipulira s njim i kažnjava ga. Zato se ne osjećamo slobodno. Nije to sve, ona također i sve nas postavlja u situaciju da jedni druge u ime nečeg osuđujemo i, ukratko, osjećamo se izgubljeno i nesretno - kroz plač i jauke govori Mrle.

Suosjećamo, nismo od kamena, ali ipak nam nije jasno zbog čega je Babaroga uz pomoć svoje pernate družine hakirala baš Let 3? Zašto njih? Zbog čega se nije okomila na Baby Lasagnu, Damira Kedžu ili grupu Vatra, koji se također natječu na Dori?

- Krenula je na nas jer smo se mi prošle godine puno bavili transhumanizmom, puno smo vremena proveli u metaverzumu pa je vjerojatno njen zaključak bio da na taj način može iskoristiti naše iskustvo i tako zavladati umjetnom inteligencijom i svetim prostorima novih tehnologija - objašnjava Mrle, a mi povezujemo konce. Čini nam se da se Babaroga na siroti Let 3 okomila još lani uoči Eurosonga, na kojem su oni glatko ušli u finale i osvojili trinaesto mjesto, no zbog nekih mračnih sila na eurovizijsku pozornicu u Liverpoolu tada nisu mogli doći svojim zlatnim traktorom. Bend nikad podrobno nije pojasnio gdje je zapeo traktor, a Mrle je na novinarska pitanja lani govorio:

- Zlatni traktor zapeo je u metaverzumu - pričao je Mrle, koji je već onda, očito, shvatio da tu priču ne treba širiti kako se Babaroga ne bi okomila na riječke glazbenike. Sve uzalud, jer sad znamo da ih je Babaroga uzela na pik već tada. No, zašto je za svoju podlu rabotu upotrijebila baš piliće, koji naoko izgledaju slatko i umiljato?

- Pilići su slatki, simpatični, dragi... Čovjek se lako zaljubi u njih i to je onda velik problem kad ti uđu pod kožu. Muče me, a ja, priznajem, već pomalo uživam u tome… Čovjek se na svašta nauči… - s uzdahom kaže Mrle kojeg sa strahom od odgovora bojažljivo pitamo na koje sve načine proteklih tjedana članove benda muče njihovi protivnici.

image

Let 3

Hrvoje Baudoin/

Mrle uzdiše. Nije mu, veli, lako pričati o toj torturi.

- Zatvaraju nas u bunker automobila, pa nas luđački voze naokolo, škakljaju nas po jajima, gađaju nas neoplođenim jajima svoje potencijalne braće, zatvaraju nas u kokošinjce, psihički nas zlostavljaju jer nam govore da pjesma ‘Mama ŠČ!‘ nije dobra, zahtijevaju da im potpišemo da su oni Let 3… - nabraja mučenik.

Cijela ova svinjarija - koja je počela 10. siječnja hakiranjem Leta 3 i sablasnim prijetnjama iz kojih su članovi benda ispravno razabrali kako se umjetna inteligencija otela kontroli te se manifestira u obliku pernatih bića čiji je krajnji cilj otimanje lika i djela Leta 3 - promptno je prijavljena nadležnima. Što su institucije dosad napravile po ovom pitanju?

- Stvar je u tome što sam problem, izgleda, ide baš iz određenih institucija, jer primjećujem da se neke stvari žele zataškati. Vlast su već preuzele kokoši i pijetlovi... - upozorava Mrle, dok se mi poput cijelog pristojnog svijeta zgražamo nad svim tim strahotama. Što sad? Što učiniti? Jesu li članovi benda razmišljali i o tome da pravdu potraže u inozemstvu, pošto je Dora i put do Eurosonga, a njihovim brojnim inozemnim obožavateljima sigurno nije drago čuti kako je bend, koji je po glasovima publike lani bio sedmi na Eurosongu, sada mučen i zlostavljan?

- Da, mnogi nam se javljaju iz cijelog svijeta i žale što vrijeme provodimo u kokošinjcu - govori Mrle, koji ne vidi izlaza iz ove užasne situacije. No, je li možda razmišljao o tome da okrutne piliće proba pridobiti na svoju stranu i da skupa krenu u rat protiv Babaroge?

image

Let 3

Hrvoje Baudoin/

- Ti pilići uopće nisu tako loši, oni su samo pod velikim utjecajem Babaroge. Ptice i perad odavno ne postoje, izumrli su, pa su ovo u biti roboti, umjetna inteligencija koja leti oko nas i špijunira. Treba ih pridobiti na svoju stranu i koristiti za potrebnu provedbu transhumanizma, ne bi li čovječanstvo živjelo u blagostanju, a ne u kokošinjcu - analizira Mrle koji je svjestan da je pred Letom 3 bitka svih bitaka. Može li se i na koji način ljudsko biće boriti protiv Babaroge?

- Možemo se boriti ljubavlju potpomognutom novom tehnologijom. To su nove kvantne sprave koje nam mogu pomoći da postanemo nadljudi - nada se Mrle.

Nakratko prekidamo razgovor jer su pilići, po nalogu Babaroge, ponovo došli terorizirati glazbenika. On se hrabro drži, povremeno ispusti poneki jecaj. Onda šuti, a mi slušamo kako pilići odlaze. Puštamo da Mrle obriše suze pa ga pitamo hoće li se Let 3 uopće pojaviti na Dori, ako ni zbog čega drugog, onda da pokažu zube Babarogi?

- Bit će to naš veliki obračun s Babarogom - kroz plač govori Mrle, a mi ga navodimo na vedrije teme. Let 3 ima pet nominacija za Porin. Koliko im to znači?

- Porin je toliko važna nagrada koliko donese posla, posebno je bitna nama iz Primorsko-goranske županije, jer županija za osvojenog Porina dodjeljuje novčane nagrade - nešto vedrijim glasom kaže Mrle kojeg, nehotice, opet bacamo u ‘komu‘ pitanjem strahuje li Let 3 da će im i te nominacije za Porin pokušati oteti zločesta Babaroga uz pomoć okrutnih pilića.

- Neka se nose s tom glupom pjesmom gdje hoće, samo neka nas ostave na miru! I samo neka nam ostave Porine! - ridajući govori Mrle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:14