SVI PLANOVI ZABAVE NA HTV-u

MARIO SEDMAK 'Ove bismo godine mogli snimiti novu sezonu ‘A strane’. Tu emisiju svi žele gledati, a u regiji je obožavaju'

Urednik HTV-ova programskog odjela Zabave ne krije zadovoljstvo svime što je napravljeno u godini koja je iza nas te otkriva što sve gledateljima u sljedećim mjesecima priprema iznimno angažirana ekipa na Prisavlju
 Marko Todorov / CROPIX

Protekla godina bila je za Zabavni program HTV-a produkcijski i programski gledano najjača i najzahtjevnija u posljednjih četvrt stoljeća. Slično ih očekuje i u ovoj tekućoj, 2020., barem ako je suditi prema najavama urednika HTV-ova programskog odjela Zabave Marija Sedmaka.

Varljiva lakoća

- Već sam 25 godina u televizijskoj zabavi i ne pamtim kad smo izbacili toliko formata kao lani. Riječ je o velikim i zahtjevnim produkcijama poput “A strane”, “The Voicea” i “Zvijezde pjevaju”, showa koji smo ponovno vratili na male ekrane nakon 2014. Vratili smo i kviz “Tko želi biti milijunaš?”, snimili sedmu sezonu “Volim Hrvatsku”, showa koji mnogima izgleda izuzetno jednostavno raditi, ali on to nije čak ni približno.

Prvenstveno je zahtjevna njegova priprema koja traje i tri, četiri mjeseca prije nego što se uđe u snimanje, a onda u samo dva tjedna snimimo 15 emisija, što je ludilo - objašnjava Sedmak u čiji resor spadaju i novi talk show “5.com s Danielom”, “Puls”, Čeljuskin “U svom filmu”, “Kod nas doma”, “Potjera”, gastro show “Kuhan i pečen”... Ovaj posljednji spomenuti format, kako saznajemo od Sedmaka, neće doživjeti svoju drugu sezonu, a sve ostale navedene emisije HTV-ova publika imat će prilike pratiti i u 2020. godini.

Bez godišnjeg

- U 2019. radilo se od siječnja do prosinca, neki i bez godišnjeg odmora, ali gledajući unatrag, ja kao šef odjela Zabave mogu biti itekako zadovoljan jer smo u gotovo svim projektima dobili emisije koje su od javnog interesa, no istodobno i gledane. Bio sam skeptičan jedino što se tiče late night showa “5.com s Danielom” čija je priprema krenula još u siječnju 2019., ali onda je stala jer je urednica Tanja Tušek dala otkaz i napustila HTV. Njezina ekipa se raspala i mi smo morali u vrlo kratkom roku postaviti taj show. Stjecajem okolnosti u Zabavu je došla urednica Gordana Škaljac Narančić, ali tek s njom smo se okupili, regrutirali i postavili namjeravanu emisiju.

Moj je stav bio da takav format u Hrvatskoj mogu raditi samo Daniela Trbović i Zoran Šprajc koji je na konkurentskoj televiziji, a ja sam radije odabrao Danielu za taj talk show, nego da je stavim kao zamjenu za Tarika Filipovića u kviz “Potjera”. Za “Potjeru” smo vrtjeli nekoliko imena, a u užem izboru su mi se našli i Barbara Kolar i Robert Ferlin, no odabrali smo Joška Lokasa s kojim sam prezadovoljan. Tek sada vidim koliko je to bila ispravna odluka - zaključio je Sedmak.

Sve napetiji Voice

Kada se redovnim emisijama pribroji i ono što na Prisavlju nazivaju “izvanshematskim događanjima”, poput Porina, Zlatnog Studija i Dore, Sedmak zaključuje da je Zabavni program, nakon Informativnog, lani proizveo najviše minuta programa.

- Bez ikakve sumnje, 2019. bila je renesansa Zabavnog programa. Činjenica je da nije bilo velikih sportskih događanja pa smo, eto, nešto novca više mi dobili. Ove godine neće biti tako jer imamo i Europsko prvenstvo u nogometu i Ljetne olimpijske igre u Tokiju. No, trudit ćemo se, a i Ravnateljstvo je obećalo da ostali programi neće biti zakinuti - objašnjava Sedmak.

Sad su već duboko u trećoj sezoni “Voicea” i, kako urednik ističe, čekaju nas sve napetije emisije. Posljednje tri bit će one uživo, što će kulminirati velikim finalom 22. veljače. No, predaha nakon toga neće imati. Slijede događaji Ponos Hrvatske, Dora s dvije večeri u Opatiji, Zlatni Studio, a potom i nova sezona “Zvijezde pjevaju”.

- Show počinje 21. ožujka, a u međuvremenu ćemo 27. ožujka odraditi i Porin. Nažalost, ni ove godine nismo mogli dobiti “Ples sa zvijezdama” jer je licencu na pet godina kupila Nova TV. Mislim da imaju pravo još na jednu sezonu, iako me iskreno čudi što taj show nisu prije počeli raditi. Ne znam što su čekali, osim što su to kupili samo da mi ne radimo taj show, ne vidim drugog razloga. Da možemo, sigurno bi kupili “Ples”, no, nažalost, zasad ne možemo ništa. Nova TV ga radi više poput reality showa, a mi smo radili više tu klasičnu varijantu poput one izvorne BBC-jeve i koliko sam od šire publike čuo, draža im je bila naša verzija - ističe Sedmak.

Dakle, “Potjera” ide dalje, baš kao i “Milijunaš”, a pitanje svih pitanja koje se u 2019. uvijek nametalo glasi - što je s “A stranom”?

Osobno priznanje

- Ne mogu još sto posto sa sigurnošću reći, ali moj je stav da nova sezona “A strane” ide u 2020. Sada je nastala pauza od jedne godine, a zahvaljujući novoj sezoni “Voicea”, dobit ćemo nove mlade pjevače uz one postojeće. Kada se malo odmorimo i konsolidiramo, držim da bismo ove godine krenuli s novim emisijama “A strane”. Činjenica je da je nevjerojatno koliko je poziva bilo zbog te emisije, posebno s područja regije. Na HTV-u su gostovali urednici zabavnih programa od Makedonije, Srbije i Slovenije do BiH, svi su oni bili kod nas i u šoku gledali što to radimo jer “A stranu” gleda cijela regija.

Njezin je uspjeh tim veći jer je to domaća pamet, a ne strana licenca i upravo na tome ću inzistirati kada su u pitanju drugi, novi projekti u našem programu - najavljuje urednik koji je, kada su u pitanju strane licence za “Zvijezde pjevaju” i “Milijunaša”, uspio svojoj kući ušparati novac jer je smanjio njihovu cijenu čak 30 posto u odnosu na to koliko se u startu tražilo za njihove licence.

Uz izuzetno puno posla koji je njegov odjel odradio u prošloj godini, Sedmak je doživio i jednu osobnu zadovoljštinu, nešto što je za njega intimno veliko priznanje. Na dan Grada Krapine dobio je Povelju Grada, kao zahvalu za promicanje Festivala kajkavskih popevki te doprinos ugledu i promociji Krapine.

- Već 30 godina u kontinuitetu vodim Krapinski festival, što još nitko nije postigao od mojih kolega. To je i posebno priznanje za mene jer sam ja kao rođeni Zagrepčanin i kajkavac 1985. imao velikih problema govoriti standardnim hrvatskim jezikom. Sada, nakon 30 godina, mogu reći da se isplatilo što sam kajkavac i zahvaljujem što sam se našao među onima kojima je dodijeljeno to priznanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:44