NOVI PROJEKTI

Martina Validžić: ‘U Katru je bilo udarnički, u petoj brzini. Ali već radim na nečem novom‘

Martina Validžić nominirana je u kategoriji najboljeg TV novinara/novinarke za Zlatni Studio

Martina Validžić

 Cropix

Martina Validžić, koja je zahvaljujući glasovima čitatelja Jutarnjeg lista u Kategoriji za najboljeg televizijskog novinara/novinarku ušla u drugi krug nagrade za Zlatni Studio, sprema novi autorski dokumentarni serijal. Nakon hvaljene dokumentarne serije "Insallah Qatar", HTV-ova novinarka posvetit će se dokumentarcu u kojem će obraditi sretne gradove. O čemu se radi?

Glasajte za finaliste u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Novi, autorski serijal ‘Sretni gradovi‘ u šest nastavaka u kojem, kako mu i sam naziv sugerira, istražujem koji su to europski gradovi u kojima je kvaliteta života na najvišem stupnju, gdje žive sretni i zadovoljni ljudi. Postoji niz istraživanja domaćih i stranih agencija upravo na tu temu, a koja se provode u nekoliko kriterija - od toga koliki dio primanja odlazi na pokrivanje troškova života do sigurnosti, kvalitete zraka, čistoće grada i brige za okoliš, plaćenog dopusta za roditelja, odgoja i obrazovanja, javnog prijevoza, bogatstva kulturnih sadržaja, do općeg dojma uživanja u životu. Pomno prateći ta istraživanja, kolega Dubravko Prugovečki (redatelj i montažer) i ja došli smo do zaključka da je uvijek nekoliko istih europskih gradova pri samom vrhu, poput Kopenhagena, Reykjavika i Beča, no bit će tu i našeg osobnog odabira nekih gradova, jer nije sve u novcu, već i u malim stvarima koje građane nekih europskih gradova čini zadovoljnijima u životu od onih koji naizgled žive u bogatstvu. Već sam krenula s pripremom novog autorskog dokumentarnog serijala o sretnim gradovima, pa sam sva u telefonima, mailovima, istraživanju, pisanju scenarija. Uskoro krećemo ponovo na teren, a između tih terena, dio sam redakcije ‘Kod nas doma‘ i općenito Zabavnog programa, pa ću biti dio i drugih projekata. Što se tiče dokumentarca, ‘Inshallah Qatar‘ je otvorio vrata, a sad krećemo u istom smjeru, s malo razgranatijim planom puta - najavljuje Martina, koja ne krije da joj je drago što je ušla u drugi krug najveće medijske nagrade.

image

Novinarka HRT-a Martina Validžić s navijačima

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

- Ajme, to znači da je glasalo puno ljudi i da se njima sviđa sve što sam odradila prošle godine. Zar to nije najbitnije? Baš sam sretna, meni je i ovo već nagrada. Zanimljivo da su u finalu prvi put dvoje novinara koji nisu dio redakcije Informativnog programa, već zabavno-mozaičnog sektora. To me jako veseli, jer se obično podcjenjuje sve što nije Informativni program, a upravo za sve drugo treba imati puno više osobnosti i kreativnosti. Silvana Menđušić je, pak, novinarska velesila, žena zbog koje sam i postala novinarka. Kad sam je prvi put kao klinka vidjela na televiziji, htjela sam biti kao ona - priznaje Martina, koja je nakon mnogih putovanja što ih je poslovno odradila u 2022. godini Novu godinu dočekala doma, u Zagrebu.

image

Martina Validžić

Damir Krajac/Cropix

- I to u najvećoj žiži, na pozornici s Pipsima koji sviraju ‘Ljubav‘ u prvim minutama 2023. pred krcatim, najvećim trgom u Hrvata. Ako ćemo čitati simbole, nadam se da će mi i ostatak godine biti tako adrenalinsko-euforično nabrijan pozitivom, veseljem i ljubavlju! - ističe reporterka koja si je za Novu godinu poželjela da ne skida osmijeh s lica.

Koji joj je dosad bio najluđi novogodišnji doček?

- Izlazim od svoje petnaeste godine, bila sam inventar u Jabuci, kasnije i u svim drugim rock/alternativnim klubovima. Veseljak sam i volim se družiti, pa mi je to uvijek u planu. U svojem rasporedu osim poslovnih obveza imam zapisane i termine izlazaka, tuluma i fešti. Zašto ovo sve govorim? Zato što nekome tko ima bogat društveni život novogodišnji doček i nije neka špica. Neki moji frendovi kažu da je to za amatere. Čak bih rekla da mi je ovogodišnji doček bio jedan od posebnijih, jer nije bio standardan - govori Martina, iza koje je udarnička godina u radnom smislu. Je li si nakon nogometnog prvenstva uspjela priuštiti zasluženi odmor i kako ga je provela?

image

Martina Validžić

Niksa Stipanicev/Cropix

- Da, bilo je udarnički, u petoj brzini, s adrenalinom i stresom na najjače, stanje u kojem se sve boljke i bolesti odbijaju kao od štita, da bi odmah, vrlo brzo po povratku, taj štit netragom nestao i razboljela sam se tako da nisam u stanju ništa osim biti pod dekicom. A nisam tip koji ide po doktorima, niti koji može mirovati. Iskašljala sam dušu, a više mi ni maramice nisu dovoljne za nos, pa je rola toaletnog papira uvijek sa mnom. Eto, bolje da radim nego da sam slobodna - kroz smijeh otkriva HTV-ova novinarka.

image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:27