TALENTIRANA LORENA

Maturantica koja je postala apsolutni hit Splitskog festivala: ‘Ne volim usporedbe s Doris!‘

S Prokurativa je ponijela Zlatni val, prvu nagradu žirija te novinarsku nagradu za interpretaciju pjesme ‘Kako samo mater zna’
Lorena Bućan
 Tom Dubravec/Cropix

Srce k'o kuća, napisala je na svom Facebook profilu 18-godišnja pobjednica 60. Splitskog festivala Lorena Bućan, koja je s Prokurativa u nedjelju otišla noseći u rukama Zlatni val, prvu nagradu žirija te novinarsku nagradu za interpretaciju pjesme "Kako samo mater zna", koju su za nju napisali Vjekoslava i Tonči Huljić.

- Ove dvije prve nagrade na jubilarnom 60. Splitskom festivalu su tek Lorenin početak... S osamnaest godina si svakako na početku - kazao je Huljić, koji je talent djevojke iz Solina prepoznao još 2018. godine u RTL-ovom showu "Zvijezde". Lorena se otada natjecala na Dori (lani je s pjesmom "Tower of Babylon" završila na drugom mjestu), Ohridskom i Zagrebačkom festivalu, prošle godine je premijerno nastupila i u Splitu... A onda je ove godine drugi put došla na Splitski festival i sjajnom izvedbom osvojila simpatije publike i kritike. Kako je proslavila svoju prvu pobjedu na Splitskom festivalu?

- Nakon završetka festivala s ekipom sam ostala još neko vrijeme u Bajamontiju, a onda sam sa svojim društvom, ljudima koji su me na festival došli gledati i navijati za mene, otišla još malo plesati. Doma sam došla u tri sata ujutro - priča Lorena, koja priznaje da još nije svjesna da joj se ostvario san mnogih dalmatinskih cura koje lijepo pjevaju.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Da, još nisam osvijestila da sam upravo ja pobjednica Splitskog festivala. Znam da sam pobijedila, znam da doma imam nagradu, ali nekako mi sve to još nije sjelo do kraja. Sve mi je to još nestvarno - priznaje Lorena i otkriva da je baš uživala na pozornici tijekom nastupa.

- Baš sam osjetila pjesmu! Svaki stih, svaki ton... A onda je taman još i tijekom mog nastupa bura zapuhala, što je bilo odlično za scenski nastup. Prezadovoljna sam kako je sve ispalo - govori pjevačica, koja se na pozornicu uspela u crvenoj kreaciji Ele Igrec.

image
Tom Dubravec/Cropix

- To je mlada cura koja je već imala nekoliko revija. Stvarno radi super haljine, odlična je i kao osoba, a ja se u njenim kreacijama na sceni sjajno osjećam - ističe Lorena, čiji je nastup iz publike ovaj put uživo pratila samo njena mama.
- Zbog korone se Splitski festival ove godine odvijao pod neuobičajenim uvjetima. Prvi put u povijesti festivala nije bilo ljudi na tribinama, a umjesto u redovima ispred bine, publika je sjedila za stolovima koje su bili postavljeni ispred bine. Ja u cijeloj toj strci uopće nisam ni znala kakva je procedura s publikom, ima li karata koje izvođači dobivaju za par svojih bliskih ljudi, pa je tako cijela moja obitelj moj nastup pratila doma ispred televizora, dok je u publici bila samo moja mama - govori maturantica privatne srednje škole Dominis, koja svoju prvu festivalsku nagradu drži u dnevnom boravku, zajedno sa srednjoškolskim knjigama.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Baš sam danas dobila rezultate mature. Sve je odlično prošlo. Što dalje? Upisat ću Studij turističkog menadžmenta. Mislim da ću uspjeti spojiti nastavak školovanja i glazbu. Ako ne bude išlo, opredijelit ću se za glazbu. Ja to volim, ja to želim, ja tako osjećam. Meni je glazba - sve! To, naravno, ne znači da mi je učenje sporedno. Želim studirati, želim učiti, ali bez glazbe ne mogu i neću - kaže pjevačica koju su neki nakon nastupa na Splitskom festivalu usporedili s mladom Doris Dragović. Što ona kaže na to?

- Iskreno, ne volim usporedbe. Budimo realni, jedna je Doris. I nju nikad nitko neće i ne može zamijeniti. Svatko od nas gradi i slijedi neki svoj put. Nemam namjeru nikoga zamijeniti, nikoga imitirati, nego ostati svoja, slijediti svoje snove i raditi ono što najviše volim - kaže Lorena, koja se glazbom bavi od svoje osme godine. Tada se upisala u vokalno-scensku radionicu udruge Zlatni mikrofon i počela učiti pjevanje kod Dubravke Pleško, inače majke svoje prijateljice Antonije Dore Pleško. Lorena, koja je za svoj glas nagrađena i na natjecanjima Prvi glas Dalmacije i Glas Solina, ne zna od koga je naslijedila ljubav prema glazbi.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Nitko se u mojoj obitelji glazbom nije profesionalno bavio. Tata često nešto pjevuši, ali ne znam što bi ga moglo natjerati da stane na pozornicu. Ja, međutim, s tim nemam problema - otkriva Lorena i dodaje da će ovih dana snimiti i videospot za pjesmu "Kako samo mater zna". Nakon toga nastavlja s radom na novim pjesmama.

- Nastupom na 60. Splitskom festivalu moja mala karijera napravila je veliki korak. Sad ću malo uživati u tome. Nemam u planu nastupe na novim festivalima jer ne znam ni hoće li ih zbog korone biti. Ja bih, naravno, željela da ih bude - govori 18-godišnjakinja te otkriva da zapravo sasvim dobro podnosi sve silne mjere koje su cijelom svijetu nametnute zbog pandemije koronavirusa.

- Ja se nekako mirim s tim i vjerujem da ovo stanje neće trajati vječno. Moja generacija sve te silne lockdowne, zabrane i upute različito proživljava. Neki moji prijatelji to teško podnose, govore da će više poludjeti od silnih propisa. Ja nekako 'plivam' s time. Moja je sreća da živim u mjestu u kojem nema toliko puno ljudi, dakle, nisam u nekom jako velikom gradu. Priroda mi je nadomak ruke, i u vrijeme najstrožih zabrana mogla sam prošetati. Imam i psa s kojim sam cijelo vrijeme odlazila u redovite šetnje. S njim sam otkrila i neke dijelove šuma u koje dotad nisam kročila. Koronamjere najviše sam zapravo osjetila po pitanju glazbe. Sve se nekako zaustavilo. Sad je polako krenulo, a ja se zbog glazbe i svega onoga što bih publici željela pokazati nadam da neće ponovo stati - zaključuje Lorena Bućan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:05