BURA NA PRISAVLJU

Meštrović komentarom na račun Mije Negovetić digao prašinu, reagirao HRT, ali i Mijin otac

Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale - poručuju s HRT-a
Davor Meštrović i Mia Negovetić
 Matija Djanjesic/Neja Markičević/Cropix

“Uživajmo u Mijinim hlačicama, hvala ti i vidimo se”.

Ovim je riječima 52-godišnji Davor Meštrović, televizijski novinar i voditelj HRT-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, zaključio jutarnju emisiju prošlog petka. Osvrćući se na hlačice maloljetne pjevačice, 17-godišnje Riječanke Mije Negovetić.

image
Matija Djanjesic/Cropix

U emisiji je gostovao glazbeni urednik na Hrvatskom radiju Dinko Komadina te je u razgovoru s voditeljima Davorom Meštrovićem i Zlatom Mück Sušec pričao o glazbenim novostima na sceni. Tako je došao i do posljednje novosti - novog singla Mije Negovetić pod nazivom “Pusti”.

Dok Komadina priča da je pri skladanju melodije Miji pomogao njezin kolega Matko Basara te da je spot snimljen u Rovinju i da je baš prigodan, ljetni, Meštrović mu uskače u riječ, potičući ga da završi, jer se u pozadini već vrti Mijin spot, a uskoro će i vijesti, i govori:

- Uživajmo u Mijinim hlačicama, hvala ti i vidimo se.

Kraj.

Ide špica, a mi se gledamo s upitnikom iznad glave.

image
Snimanje spota "Pusti"
Press

Što se upravo dogodilo? Zašto je morao spomenuti hlačice? Zašto nije mogao samo reći: Uživajmo u Mijinom novom spotu, hvala i doviđenja. Adios. Au revoir.

- Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije "Dobro jutro Hrvatska" Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji, i Davor Meštrović i uredništvo Hrvatske televizije se ovim putem ispričavaju svima koje je ta njegova rečenica mogla povrijediti, a ponajprije mladoj Miji Negovetić i njezinoj obitelji. Tim više što u njegovim riječima nije bilo nikakve zle namjere, a emisija "Dobro jutro Hrvatska" i inače već godinama promiče pozitivne vrijednosti i predstavlja projekte u kojima se upozorava upravo na različite oblike diskriminacije, te promiče rodnu ravnopravnost. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale - poručuju s HRT-a u svoje ime te u ime Davora Meštrovića koji tamo radi već više od tri desetljeća.

image



Biljana Gaurina/Cropix

Budući da je Mia Negovetić maloljetna pjevačica, za komentar smo upitali njenog oca Igora Negovetića.

- Svakako smatramo da je izjava neprimjerena, ali mislimo da nije zlonamjerna. Jednostavno mu je izletjelo. Gospodin Meštrović se nije javio i ispričao, ali mi vjerujemo da se radi o nespretnoj izjavi i nismo mu to uzeli za zlo. Osobno bih volio da fokus bude više na glazbi nego na izgledu. Supruga i ja stojimo sto posto iza svega što je Mia obukla, u spotu i na Dori, i inače, kao i iza njene šminke i naočala. Uvijek ćemo stajati iza nje - poručio je Mijin tata Igor i u ime svoje supruge Kristine.

image
Roni Brmalj/Novi List/Cropix

U međuvremenu, Meštrovićeva je izjava podigla buru na društvenim mrežama. Problematiku je prvu istaknula Facebook stranica “Seksizam naš svagdašnji”.

- Na svakodnevnu seksualizaciju žena u javnom prostoru društvo se naviknulo do te granice da je i opravdava ili krivi žrtvu. Hoćemo li se pobuniti kad se radi o seksualizaciji maloljetnica? U vrijeme kad viralne postaju priče žena koje svakodnevno doživljavaju psihičko, fizičko i seksualno uznemiravanje i nasilje žena u javnom prostoru, voditelj na nacionalnoj televiziji koristi ovakve opaske. Od HRT-a i emisije “Dobro Jutro, Hrvatska” tražimo ispriku, reakciju i sankciju za Davora Meštrovića, a preporučujemo i da se educira o temi. Vas pozivamo da slučaj prijavite Pravobraniteljici za djecu, Hrvatskom novinarskom društvu i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a obratite se i HRT-u - stoji u objavi upućenoj brojnim pratiteljima, njih više od 6000.

image
Snimanje spota "Pusti"
Press

“Bolesni perverznjak”, “Čovjek koji se 30 godina trudi biti duhovit, a ne ide mu. U tom nastojanju često prijeđe u grotesku”, “Još bih nekako i izjavu provarila da se radi o ženi. Ali dijete...”, samo su neki od komentara sa stranice.

Mnogi od pratitelja poslali su pritužbe HRT-u, ali i prijave nadležnim pravobraniteljicama.

Tako iz ureda Pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević doznajemo da su zaprimili prijavu te da će svakako reagirati, a reagirala je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

image
Snimanje spota "Pusti"
Press

- Temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova, upozoravamo da izjava voditelja predstavlja seksizam, odnosno oblik diskriminacije temeljem spola. Prilikom predstavljanja glazbenog spota maloljetne Mije Negovetić, nije komentiran sadržaj spota, već jedino odjevni predmet glazbenice. Sugerirajući da treba “uživati u Mijinim hlačicama”, naglasak je stavljen na seksualizaciju žene, odnosno na njezino svođenje na seksualni objekt - dio je odgovora pravobraniteljice Ljubičić kojeg je na stranici “Seksizam naš svagdašnji” objavila jedna pratiteljica koja je prijavila Meštrovića.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Spomenutim komentarom voditelja pridonosi se pomicanju pažnje s promocije glazbenog uratka na promociju ženske seksualnosti, što je neprihvatljivo - poentira Ljubičić.

Jelena Veljača: Gospodin Meštrović očito ne shvaća da je mladu djevojku sveo na seksualni objekt

Na Meštrovićev istup osvrnula se i Jelena Veljača, u ime inicijativa #spasime:

- Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prostoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput HTV-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu.

Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt - i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci.

U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom na to da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom.

image
Neja Markicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:56