'FROZEN 2'

'MI SMO HRVATSKE SNJEŽNE PRINCEZE' Frozen 2 je najgledaniji crtić u povijesti Hrvatske, a one su posudile glasove glavnim likovima

 
Kristina Krepela, Sementa Rajhard, Lucija Jagar i Matea Jagar
 CROPIX

Padaju rekordi. Te dvije riječi najbolje opisuju ludilo koje vlada oko animiranog filma “Snježno Kraljevstvo 2”, (Frozen) drugog nastavka globalne hit franšize o princezama Elzi i Ani.

Frozenomanija je počela 2013, a prvi film je zaradio 1,3 milijarde dolara u kinima, osvojio dva Oscara i srušio sve moguće rekorde. Dvojka već sad performira fantastično, u 14 dana u svijetu je zaradila preko 750 milijuna dolara i pretvara se u najkomercijalniji crtić svih vremena.

Film ruši rekorde i u Hrvatskoj. Prvi nastavak u našim je kinima zaradio 3,5 milijuna kuna, a pogledalo ga je za naše prilike impresivnih 130 tisuća gledatelja.

Međutim dvojka se gleda bolje od svih očekivanja, samo u prvom vikendu u kina je privukla preko 72 tisuće gledatelja, zaradila, 2,3 milijuna kuna i srušila rekord kao najbolje kino otvaranje animiranog filma u Hrvatskoj ikada. Do ovog trenutka u kinima ga je pogledalo točno 125 tisuće Hrvata. Film je inače sinkroniziran na 40 jezika, pa tako i hrvatski. A to znači da i mi imamo hrvatske snježne princeze, Elzu i Anu i to ne dvije nego čak njih pet - sestre Jagar koje Elzi i Ani posuđuju glas kad su djevojčice u jedinici, te Sementu Rajhard, Kristinu Krepelu i Natašu Mirković, koje daju glasove u oba dijela filma.

LUCIJA (11) I MATEA (16) JAGAR (Ana i Elza u prvom Frozenu):

Ne nosimo štikle ni haljine, a pjevanjem se borimo protiv disleksije i nepravde

Sestre Lucija (11) i Matea (16) Jagar iz Zagreba, kojima je pjevanje omiljeni hobi, još su 2013. godine radile na hrvatskoj sinkronizaciji “Frozena”. Glas pet godina starije sestre Matee u filmu je glas Ane u dobi od devet godina te mlade Elze dok je Lucijin glas petogodišnje Ane.

- Seka i ja smo dugo pjevale u Klincima s Ribnjaka, pa smo igrom slučaja dobile ponudu da dođemo na snimanje ‘Frozena’. Nismo ni znale da će to biti tako popularan crtić - priča nam Lucija, koja je na ovom velikom projektu sudjelovala kad je imala samo pet godina, a nakon toga dala je glas i za manje uloge u filmovima “Angry Birds” te “Potraga za Dorom”.

“Frozen” je Luciji i poslije obilježio važne pjevačke trenutke. Prošle je godine sudjelovala na “Zvjezdicama”, gdje je izvela “Prvi put otkad pamtim”, pjesmu iz tog filma. Nije ni čudo da je upravo ta pjesma bila njezin odabir - na pitanje što najradije sluša, odgovara: jazz, blues i Disneyjevu glazbu.

ilo joj je to drugi put da sudjeluje na “Zvjezdicama”, a svojom je izvedbom apsolutno oduševila žiri. Svih pet članova podignulo je svoje stolce nakon što je Lucija pustila glas. - Na druge su ‘Zvjezdice’ htjele ići i moja sestra i najbolja prijateljica. Sve smo se tri prijavile, ali samo sam ja prošla - prisjeća se Lucija, koju su, nakon što je otpjevala pjesmu, preplavile emocije, pa je poteklo i nekoliko suza. Ne zbog treme ili velike publike.

- Najbolja prijateljica i ja htjele smo zajedno popiti kakao u Beogradu, gdje su se snimale ‘Zvjezdice’, no nje nije bilo, pa mi je to bilo tužno. Ali, ‘Zvjezdice’ su mi bile lijepo iskustvo. Stvarno nisam imala ni najmanju tremu - priča nam vedra Lucija pa dodaje da još nije pogledala “Snježno kraljevstvo 2” jer ona i najbolja prijateljica koju spominje taj odlazak u kino čuvaju za posebnu prigodu - prijateljičin rođendan.

Lucija se nedavno još jednom bila pojavila na malim ekranima.

Oduševila je izvedbom glazbenog broja iz “Vlaka u snijegu” na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta. U Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su se dodjeljivale nagrade, dobila je čak i svoju garderobu. - Kada smo došle, rekla mi je: ‘Ali, mama, pa ja nisam zvijezda da imam svoju garderobu’ - priča nam Lucijina mama Sabina.

Taj recentni nastup je, kaže Lucija, jedini put da je imala tremu prije izlaska na pozornicu. Vježbati je počela tek tjedan dana prije nastupa. No, kako nam pričaju ona i mama, kod njih svi takvi angažmani dolaze spontano, pa često i u zadnji trenutak. Slično je bilo i s ‘Frozenom’. I tu su djevojke savršeno uvježbale sve svoje dijelove u samo sedam dana.

- Djevojkama je pjevanje samo hobi, tako da pomno biraju koje će ponude prihvatiti. Djeca moraju imati svoje djetinjstvo i biti koncentrirana na školu. Ne gledamo na pjevanje kao na karijeru. Ne nosimo štikle, nemamo luksuznu odjeću. Ima vremena da cure odluče čime bi se uistinu htjele baviti. Najčešće se odazivamo na humanitarne akcije ili događaje s višim ciljem, pa su nedavno na prosvjedu #spasime izvele pjesmu “Pobijedit ćemo svijet”, koju jako volimo, a za koju je glazbu napisao Dino Antonić - kaže mama Sabina.

Luciju i Mateu pjevanje ne samo da ne ometa u školskim obvezama nego im je puno pomoglo u obrazovanju. Obje, naime, imaju disleksiju, no s njom se odlično nose, djelomično upravo zbog pjevanja. - Kad pjevate, morate se usredotočiti na pravilno disanje, svaki ritam potiče koncentraciju. Nisam stručnjak, ali vjerujem da je curama to puno pomoglo. Kad prihvatiš disleksiju i naučiš se nositi s njom, ideš dalje i ona ne mora biti prepreka - kaže mama Sabina.

Ljubav prema pjevanju cure su poželjele podijeliti i s drugom djecom, pa su osnovale u svoju udrugu La Musica, u sklopu koje se na tjednoj bazi sastaju i - pjevaju. - Cure su htjele da nam dolaze klinci čiji roditelji možda nemaju novca za profesionalne sate pjevanja, pa ih onda mi pripremamo za nastupe ili festivale, iako ih forsiramo da idu na njih. Imamo i djece koja imaju problema s koncentracijom, pa im pjevanje pomaže. Ali temelj svega je druženje - kaže mama.

Iako su Lucija i Matea samo jednom bile na nekom glazbenom festivalu, i to onome u Brežicama, u lipnju ove godine zajedno su napravile vlastiti dječji festival “La Musica”. Sudjelovalo je oko tridesetero djece, a prijavljenih je bilo čak oko 150. - Bio je to mali Woodstock - priča gospođa Sabina i dodaje da su već počele raditi na pripremi idućeg izdanja manifestacije, koju će sljedeće godine održati 6. i 7. lipnja u KUC-u Travno.

Dok razgovaramo, Lucija nam kaže da joj prilično nedostaje seka Matea, koja srednju grafičku školu pohađa u Splitu. Ponosno nam pokazuje fotografije koje snima seka, talentirana i zainteresirana za film, kazalište, fotkanje. - Matea je s prijateljima iz đačkog doma u Splitu već napravila nekoliko filmova. Baš smo ovaj tjedan bili i na premijeri filma ‘Ideš idem’, u kojem se pojavljuje i njezin film. Prijavila se na natječaj na Instagramu i baš je njezin video odabran - ponosna je mama.

KRISTINA KREPELA (40)

Elza u oba filma:

“Moj glas je američki Disney odobrio za samo 72 sata, najbrže na svijetu”

U hrvatskoj sinkronizaciji glas princezi Elzi koju obožavaju djevojčice diljem svijeta u oba je nastavka “Snježnog kraljevstva” dala glumica Kristina Krepela.

- Disneyjevo je pravilo u velikim projektima poput ‘Snježnog kraljevstva’ dosljednost, tako da u 99 posto slučajeva kada se snima više nastavaka nekog filma isti glumici daju glas likovima u svim dijelovima - objašnjava nam Kristina, čija je priča sa “Snježnim kraljevstvom” počela još 2013. godine. Bila je pozvana na takozvani “voice cast”, na kojem je snimila jednu dramsku scenu, koja je potom poslana u Disneyjevu središnjicu.

- Oni moraju odobriti sve odluke kada se radi o lokalnom prilagođavanju njihovih filmova. Iz studija Livada, u kojem se rade sinkronizacije Disneyjevih filmova, nazvali su me nakon samo tri dana od audicije i rekli da sam dobila ulogu. Rekli su mi da je to najbrže odobrena uloga na našem području ikada - priča glumica. Ona je sinkronizirala razgovorni dio Elzina lika, dok je za pjevački bila zadužena Nataša Mirković.

- I sama se bavim pjevanjem, ali nisam toliko utrenirana, ne koristim svoj glas na taj način svaki dan. A u Disneyju inzistiraju na tome da pjevačke dijelove odrade profesionalni pjevači, tako da je kod Elze to perfektno odradila Nataša - kaže Kristina.

Dok su na snimanju prvi put gledali film, nisu očekivali da će se raditi o hitu svjetskih razmjera. Ipak, bilo im je jasno da ima velik potencijal.

- Shvatila sam koliko je poseban kada sam na premijeri vidjela reakcije djece koja su bila oko mene. Bila su oduševljena i bilo je jasno da se radi o filmu koji će biti blockbuster. Ljudi koji su stvarali film zaista su našli najbolju formulu kojom dopiru do velikih i malih s dubokim životnim porukama - priča glumica Krepela.

Za prvi film kaže da je “prekrasan, božanstven, fantastičan”, no vjeruje da će drugi još više oduševiti obožavatelje “Snježnog kraljevstva”.

- Drugi je film još grandiozniji, veličanstveniji, dublji, emotivniji. Istovremeno i mračniji, intimniji, ali definitivno epskih razmjera. Nisam očekivala da će biti moguće da nadmaše sami sebe, no doista su to uspjeli - kaže nam.

Iznimno joj je drago što je sudjelovala u ovom filmu jer se, kaže, radi o povijesnom projektu.

- Srce mi je na mjestu, a duša ispunjena jer sam radila na tome. Budem li te sreće da jednog dana imam svoju djecu, sigurno ću im s ponosom pokazati ovaj crtić jer je pun predivnih poruka o ljubavi, hrabrosti, odanosti, prijateljstvu. Stvarno nadahnjuje - zaključuje i dodaje da joj je jedan od neprocjenjivih trenutaka koje joj je donijelo “Snježno kraljevstvo” bio i onaj kada je vidjela koliko su kćeri njezinih prijateljica ponosne jer “znaju Elzu”.

SEMENTA RAJHARD (28)

Glumi Anu u 4 filma:

Ana nisam samo u dva, nego u četiri Disneyjeva filma

I Sementa Rajhard je poziv za audiciju za “Snježno kraljevstvo” dobila još 2013. Ona je dala glas Ani. - Na pretpremijeri drugog dijela čuli smo hrpu predivnih komentara. Svi mi se javljaju s oduševljenjem, kažu da su pjesme, kao i tematika filma, odlični - kaže nam Sementa. Objašnjava da je drugi dio filma malo ozbiljniji.

- Prvi je svima prirastao srcu, vrlo je dječji. Ali i drugi mi je jednako drag i lijep - priča. Osim dva velika filma, na projektu “Snježno kraljevstvo” ona i kolege su sinkronizirali i dva kraća uratka, “Anin rođendan” i “Olafovu božićnu priču”. Bila je to, priča Sementa, prava riznica iskustva. - Prilično je teško prikazati osjećaj na temelju slike, ali bude ti iznimno drago što si uspio kada vidiš final. Ekipa na snimanju bila je odlična, kao i songovi, riječ je o prekrasnoj suradnji. Sve djevojčice koje znam bile su oduševljene, sve obožavaju Elzu i Anu i neopisiv je osjećaj vidjeti takvu sreću - kaže nam Sementa, koja i sama čeka djevojčicu, a trenutno je u šestom mjesecu trudnoće.

NATAŠA MIRKOVIĆ (47)

Hrvatski prepjev mora imati samoglasnike na istim mjestima

Upravo glas Nataše Mirković je onaj koji čujemo na najpoznatijoj numeri “Snježnog kraljevstva”, pjesmi “Puštam sve” (koja se u originalu zove “Let It Go”). Original je na YouTubeu pregledan 1,8 milijardi puta, dok naša verzija broji 2,5 milijuna. Gospođa Nataša često sinkronizira filmove, što, kako nam otkriva, nije nimalo lak zadatak.

- Dok radiš sinkronizaciju, zapravo ne vidiš crtić, nego ti netko mora riječima prenijeti o kojoj se emociji radi i kako ti trebaš zvučati. Tu je cijeli niz parametara; moraš spojiti original sa hrvatskom verzijom tako da zvuči jednako dobro, a istovremeno nova verzija mora prenijeti istu poruku, odgovarati u rimi i slično.

Zahtjevno je do tog detalja da dijelovi hrvatskog prijevoda moraju imati samoglasnike na istim mjestima gdje ih ima engleska verzija kako bi se podudarali momenti u kojima lik otvara usta na filmu - objašnjava nam Nataša, pa dodaje da su joj oba filma jednako draga, ali da drugi sadrži puno humora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:43