SPEKTAKL U TORINU

Mia Dimšić za Eurosong potpuno mijenja koncept svog nastupa: Doznajemo detalje!

Na eurovizijskim kladionicama i dalje vodi Ukrajina: članovi benda koji je predstavlja trenutno su na fronti u obrani zemlje

Mia Dimšić

 Damir Krajač/Cropix

Italija se temeljito sprema za organizaciju 66. Eurosonga, koji se u svibnju održava u Torinu, a nedavno su objavljene i prve fotografije pozornice iz olimpijske arene Pala Olimpico čiji je dizajn inspiriran Suncem.

Tema je mir

- Sunce će kao izvor spektakularnih pokreta i trikova svjetla vladati pozornicom i predstavljati naš talijanski stav: uvijek u pokretu, buntovan, kreativan, gostoljubiv, strastven, intuitivan. Mi smo oni sa suncem u sebi, ovo je naš način da postojimo na ovom svijetu - rekla je talijanska arhitektica Francesca Montinaro, koja je svoj projekt pod nazivom The Sun Within (Uronjeno Sunce) zamislila kao kinetičku skulpturu nebeske zvijezde koja omogućava život na Zemlji. Sama pozornica izgleda kao poluotok s jasnom asocijacijom na Italiju, u čijem se središtu nalazi Sunce, dok je treći scenski element mediteranski vrt s kaskadama vode koje uokviruju pozornicu i predstavljaju more.

Tema 66. Eurosonga u Torinu bit će mir, dok je slogan priredbe "The Sound of Beauty" (zvuk ljepote), čime se ujedinjuju zvuk (element Eurosonga) i ljepota (simbol Italije). Voditelji spektakla bit će proslavljena talijanska pjevačica Laura Pausini, televizijski voditelj Alessandro Cattelan i pjevač Mika.

Što se eurovizijskih kladionica tiče, na njima i dalje vodi Ukrajina, koju ove godine predstavlja Kalush Orchestra, čiji su se članovi pridružili obrani svoje zemlje. Frontmen grupe Oleh Psiuk, umjesto na pozornicama, dane provodi radeći u dobrovoljačkoj grupi koja ljude opskrbljuje lijekovima i pomaže im da pobjegnu od rata, a jedan od članova benda služi u jedinici teritorijalne obrane Ukrajine.

No, bend će se, rekao je Psiuk za Reuters, uskoro sastati u Lavovu kako bi usavršio svoju pjesmu "Stefania", za koju pjevač kaže da je postala ukrajinska ratna himna. Inače, ako kladionice imaju pravo, ako Ukrajina pobijedi u Torinu, 67. Eurosong trebao bi se dogodine održati u Kijevu, što sada zvuči nezamislivo.

Poruka pjesme

Kladionice, uz Ukrajinu, dobre šanse daju i Italiji te Švedskoj. Što se naših susjeda tiče, najbolje kotira srpska predstavnica Konstrakta, koja je s pjesmom "In corpore sano" trenutno na 17. mjestu. Naša Mia na začelju je ljestvice: njezin "Guilty Pleasure" na 33. je mjestu, a još lošije izglede kladionice daju Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, koja drži posljednje 40. mjesto.

Mia se time ne opterećuje, nego se veseli skorašnjim eurovizijskim pretkoncertima koje će održati u Londonu, Tel Avivu, Amsterdamu i Madridu pred fanovima Eurosonga. Uz to, naš tim marljivo radi na scenskom nastupu koji će se sasvim razlikovati od onog koji smo vidjeli na Dori.

- Dogovorili smo se da promijenimo cijeli koncept nastupa. Mia se na eurovizijskoj pozornici neće pojaviti u crnom, a koreografija će pratiti poruku pjesme, odnosno san naše predstavnice - otkrio nam je Tomislav Štengl, urednik na HTV-u i šef naše eurovizijske delegacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:03