EKSKLUZIVNO

Mile Kekin: ‘Kad sam Sanji Doležal ponudio suradnju s Hladnim pivom vrisnula je od sreće‘

"Carpe Diem", naziv je novog singla kultnog zagrebačkog benda Hladno pivo, koja će se u radijskom eteru naći u ponedjeljak
Sanja Doležal Hladno pivo
 Privatna arhiva/Sanja Doležal

"Carpe Diem", naziv je novog singla kultnog zagrebačkog benda Hladno pivo, koja će se u radijskom eteru naći u ponedjeljak 7. lipnja, istodobno kad i videospot u režiji Marija Kovača, čija je premijera zakazana na društvenim mrežama. Frontmen Mile Kekin i ekipa iz benda pripremili su publici tom pjesmom još jedno iznenađenje, jer "Carpe Diem" je susret njihova punk rocka sa slatkim popom, kroz njihovu neočekivanu suradnju sa Sanjom Doležal.

Kako je došlo do projekta Hladno pivo feat. Sanja Doležal?

- Bila je to zapravo moja ideja. Dečki su me dosta čudno pogledali kada sam im to predložio, jer nije bilo baš očekivano. Trebao mi je netko tko predstavlja taj neki "feel good", nostalgični moment, koji se u toj pjesmi provlači, a mislim da nema većeg "feel good" benda od Novih fosila. Sanjin glas sve nas je pratio tijekom djetinjstva, bili fanovi grupe ili ne. To su bile pjesme koje su bile iznimno popularne, pogotovo u doba kada smo bili klinci. Poslije toga je Sanja ostala u medijskom prostoru kroz razne TV showove, a ona i danas asocira na neku ljepšu i bolju prošlost, tako da mi je bilo savršeno imati njezinu boju glasa u pjesmi.

Jeste vi, osobno, slušali Nove fosile kao dijete?

- Pa i nisam, osim onog što se baš forsiralo po radiostanicama, ali ja sam to rano djetinjstvo proveo u Njemačkoj. Poslije toga, kao srednjoškolac, odmah sam zaglavio u rockersko-punkerskim vodama, tako da su me kao klinca mimoišli Novi fosili, ali znam ih. Oni su u svakom slučaju, jedan vrlo kvalitetan svjetski pop, koji je produkcijski bio čak daleko ispred svog vremena.

Je li Sanja mislila da je zezate kad ste je nazvali?

- Sanja je jedna vrlo neposredna žena. I premda sam joj najavio preko Marija Kovača da ću je zvati, vrisnula je u slušalicu "Yessss, ja sam ogroman fan vašeg benda, super! Može, naravno da može, genijalno, kada, samo reci, pošalji pjesmu". Tako je direktna i srdačna da sam na trenutak ostao bez riječi. Vrlo entuzijastično je ušla u cijelu priču, i baš me to oduševilo.

Prilično je neobično njezino gostovanje na vašoj pjesmi, Doležal zapravo ima, recimo to tako, "glumačku rolu" voditeljice na radiju...

- Meni je za tu pjesmu trebao, ne samo njezin pjevački glas, već i da mi odglumi voditeljicu, jer su tema pjesme te "feel good" formatirane emisije mozaična karaktera, i tu se ona savršeno snašla u toj ulozi.

Obično iza svake vaše pjesme stoji neka priča... Koja je iza "Carpe Diema"?

- "Carpe diem", ili kako bismo to preveli, uhvati trenutak, pjesma je koja funkcionira na više nivoa, a jedna od tema pjesme je to konstantno tješenje, kojem smo izloženi na radiostanicama. Možda najbolje govori o tome njezin refren "Ponedjeljak je bljak, al' je sutra utorak, u srijedu ste na pola puta, jer je petak odmah prekosutra...".

Snimili ste spot u režiji Marija Kovača. Kako vam je bilo?

- Odradili smo ga u jednom danu u klubu Močvara, pred "green screenom". Već kad je pjesma bila gotova, znao sam da spot mora napraviti Mario Kovač. Tražio sam baš tu njegovu estetiku, anarhičnost koju nosi sa sobom. Kad sam ga pozvao, odmah se oduševio i pjesmom i cijelom pričom koju sam mu predložio, s time da sam tek na snimanju primijetio da Mario ima ogromnu tetovažu na ruci, na kojoj piše Carpe Diem, što smo na kraju iskoristili i u spotu. Ta podudarnost baš me ušokirala, bio je to znak, kako se kaže, s nebesa, da smo odabrali pravog čovjeka. Spot je malo poput filma "Fear and Loathing in Las Vegas", dakle kao da jedan veliki, dobar trip stoji iza svega, ali ne, ne promoviramo droge...

image
Sanja Doležal i Hladno pivo
Privatna arhiva/Mario Kovač

Pretpostavljam da će se i ova pjesma naći na vašem novom albumu, poput, recimo, "Kišne nedjelje" i "Ovo će proći". Kada bi on mogao izaći?

- Izdali smo te dvije pjesme u godinu i pol dana. One su dio novog albuma, s kojim se nećemo žuriti, jer vidimo da ni ova godina neće biti normalna, što se sviranja tiče. Pitanje je kada ćemo moći nastupati u zatvorenim prostorima, pa smo zaključili kako nema smisla izdavati album dok se situacija ne normalizira i dok god ne možemo nakrcati i zatvorene prostore. Vjerujem da ćemo 2022. imati gotov album.

Bend sada čeka nastup na prekrasnoj Tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, 4. lipnja, a najavljen je i 1. srpnja vaš nastup u Puli. Kada ste uopće posljednji put nastupili pred publikom?

- Ako se koncertom smatra nastup pred živim ljudima koji se slobodno kreću, onda Hladno pivo nije imalo koncert od siječnja 2020. Znači, godinu i pet mjeseci. Posljednji nam je bio u Francuskoj za skijaše, i vraćajući se s familijom u Hrvatsku, čuo sam za taj neki virus koji se pojavio, i već u sljedećem trenutku shvatio da dugo, dugo neću svirati.

Kako ste podnijeli taj prisilni odmor?

- Pokušao sam interakciju s publikom zamijeniti introspekcijom, ali ne mogu reći da mi je to uvijek išlo od ruke jer nisam ni sam bio svjestan koliko sam ovisan o publici i tom cijelom načinu života. Najteže mi je zapravo pala ta neizvjesnost, jer nismo znali kada ćemo ponovno moći nastupati. Pokušao sam se baviti novim pjesmama i imam ih već pristojan broj, ali smisao pjesama uvijek je da ih imaš nekome predstaviti, odsvirati ih pred publikom.

Što se vas osobno tiče, reklo bi se da ste tu pauzu iskoristili i za svoj politički angažman kroz suradnju s političkom platformom Možemo!...

- U to bih ušao i da nije bilo te pauze zbog korone. Ekipu oko Tomaševića znam još od Varšavske, pratio sam ih iz prikrajka i uvjerio se u tim godinama poslije da se radi o jednoj vrlo dosljednoj ekipi, ne samo aktivista, već i ljudi koji znaju doći do cilja. U trenutku kada su me pozvali da ih podržim, bilo je to uoči parlamentarnih izbora, kad su još bili na razni statističke pogreške. Zamolili su me da im svojim licem dam malo PR momenta, za koji nisu imali novaca, i u dogovoru sa suprugom Ivanom, koja je već bila članica Nove ljevice, odlučio sam da se ovaj put nemam razloga izuzeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21