EMISIJA TJEDNA

Milić je možda smršavio, ostario i umirio se, ali njegov novi TV serijal ćemo pratiti pozorno

Ovaj ćemo serijal pozorno pratiti ne jedino zato što ga je kreirao Milić, nego i zato što je tema aktualna da aktualnija ne može biti
Goran Milić
 Facebook

What’s up America, dokumentarna serija:

U novoj seriji pratite prvo virtualno putovanje našeg novinarskog barda Gorana Milića! Što je saznao o američkom zdravstvu usred borbe protiv koronavirusa, građanskim nemirima i predsjedničkim izborima koji su posvađali Ameriku? A što o novoj Americi misle vodeći američki poduzetnici, pravnici, liječnici i umjetnici saznajemo upravo u dokumentarcu

Goran Milić vratio se, što se kaže, na male ekrane. Smršavio je jako, ostario, umirio se nekako te je nekadašnju vehementnost zamijenio stanovitom elegancijom. Štoviše, neću pretjerati ako napišem da je sad - otmjen. Otmjen jest, primjerice, u razgovoru s bogatašem Forbesom, kojega je intervjuirao u njegovoj dvjesto pedeset godina stojećoj obiteljskoj kućerini, tako da se ne da razlučiti tko je domaćin, a tko novinar.

Diplomatsko dijete, rođen, što se kaže, sa zlatnom žlicom u ustima, elokventan, nadaren za jezike, radoznao, robustan, duhovit, ali i pragmatičan, oprezan, prilagodljiv, Goran Milić izdržao je na domaćoj i, šire, balkanskoj medijskoj sceni, dulje od ikoga. Pritom je s godinama njegov rad postajao sve točniji, sve cizeliraniji, a da istodobno nije ostajao lišen gega, improvizacije, momenta inspiracije.

Milićevi putopisi, reportaže, intervjui i emisije uvijek su uzbudljivi sami za sebe, već svojom formom, kadrovima, montažom te uvijek iznova oplemenjeni jednim uvjerljivim glasom neopterećena autoriteta.

Ovaj ćemo serijal pozorno pratiti ne jedino zato što ga je kreirao Milić, nego i zato što je tema aktualna da aktualnija ne može biti.

Sjedinjene Američke Države postaju, čini se gotovo preko noći, država ne trećega, ali drugoga svijeta, u rangu krhkih južnoameričkih demokracija, gdje se prijenos vlasti odvija u napetoj atmosferi mogućeg puča, gdje u parlamentu odzvanjaju vojničke čizme, gdje velik dio pučanstva nema osnovnu zdravstvenu zaštitu i zarobljen je, izvan sustava, na crnom tržištu rada, gdje veliku moć uživaju populisti, a narod je sklon svakojakim teorijama zavjere i gaji nisko povjerenje u državu.

No, je li Amerika baš takva dezorijentirana civilizacija, je li ona država ili kontinent, kakav je mentalitet pogoni, a kakav razara, što su njezine mogućnosti i kako razmišljaju uspješni, kako bogati, a kako oni na rubu? Sve nas to zanima, jer se i onome tko o svemu najpovršnije razmišlja danas čini da je sudbina Amerike, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, povezana i s našom sudbinom, onoliko koliko pripadamo zapadnoj civilizaciji.

Koliko je, pogotovo u sjeni ove pandemije, naš zapadni model uopće više održiv, također nas zanima? Je li cio taj projekt našega slavljenja individualizma, pustolovnosti, sebičnosti i stalnoga napretka zapravo dekadentan i na zalasku?

Amerika jest, što se kaže, i dalje zemlja čuda i zemlja neizmjernih mogućnosti, oaza slobode govora i golemi laboratorij za razne ideje, mjesto za odvažne i za vizionare.

Bilo kako bilo, serijal će zasigurno privuči široki krug gledatelja, a dragocjen je što pruža, zabavnim načinom, mnoga znanja koja često niti u knjigama eto nisu zapisana.

Kako je krenuo s emitiranjem i Knjazov dokumentarni serijal o životinjama, također oslonjen na američke reportaže, moglo bi se zaključiti da je Hrvatska televizija ove zime pokrenula gotovo cijeli jedan amerikanistički kolegij iz kulturalnih studija… Pozdravljamo, dakako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:40