‘PORODICA‘

Miloševićevi zadnji dani: Glumci progovorili o hit seriji koja je prikovala Srbiju za TV ekrane

Glavni glumci srpske hit serije ‘Porodica‘ o izazovnim ulogama i svojim taktikama za uživljavanje u likove i blisku povijest
Bračni par Milošević, Slobodan i Mirjana, odnosno glumci Boris Isaković i Mirjana Karanović
 Instagram/Mirjana Karanović

Serija “Porodica”, sinoć je prikovala Srbiju uz televizijske ekrane, a cijela regija jedva čeka pogledati ekranizaciju događaja iz relativno bliske povijesti - 20. godišnjicu dramatičnog privođenja Slobodana Miloševića i njegovog odvođenja u Haag.

Radnja miniserije od pet epizoda koje se na RTS-u emitiraju sve do 2. travnja, naime, prati posljednja tri dana koja je Milošević proveo sa suprugom, kćer i najbližim suradnicima.

- Nije nam bila ideja da nekog vrijeđamo ili glorificiramo, već da prikažemo događaj koji je promijenio tijek povijesti na ovom području. Serija nadilazi politiku i bavi se sudbinom jedne obitelji, koja nikada nije vjerovala da bi nešto slično moglo dogoditi ‒ objašnjava scenarist i redatelj Bojan Vuletić za Hello magazin, dodajući da je riječ o igranoj seriji zasnovanoj na svjedočenjima aktera, javno dostupnim informacijama i autentičnim snimcima.

Glavne uloge u ovoj priči o krahu jedne obitelji, jedne zemlje i jedne epohe povjerene su Mirjani Karanović i Borisu Isakoviću, koji su vjerno dočarali bračni par Milošević‒Marković. Njihovu kćer Mariju tumači Tijana Marković. Sin Marko, koji je tada boravio u Požarevcu, ne pojavljuje se ni u jednom kadru, već samo čujemo njegov glas u telefonskom razgovoru s roditeljima.

Na pitanje kako su “branili” svoje likove Karanović i Isaković složno su odgovorili novinarima Helloa da su ih promatrali prije svega kao ljude.

image
Glumica Mirjana Karanović s frizerkom
Instagram/Mirjana Karanović

‒ Usprkos našoj različitosti, zajednička nam je jedna osobina, ne podnosimo poltrone ‒ kaže glumica o 'profesorki Marković', kako je supruga Slobodana Miloševića zahtijevala da joj se obraćaju.

‒ Jaki ljudi nose jake kontraste i ja se nisam bojala utvrditi koje suprotnosti leže u Miri Marković. To su pretjerana okrenutost romantičnom viđenju svijeta, dok se na drugoj strani nalazi egoizam, potreba da se ništa ne pruži i da se sebično misli, naročito u odnosu na supruga - dodaje.

Isaković ističe da mu je, osim snimaka s YouTubea i intervjua, mnogo pomogla knjiga transkripata tajno snimljenih razgovora koje je Milošević vodio sa sinom i kćeri, ali i s partijskim kolegama.

- Crta duhovitosti koju sam prepoznao kod Miloševića omogućila mi je da mu se približim kao čovjeku - objašnjava glumac.

image
Glumac Boris Isaković na šminkanju kako bi što vjernije prikazao Slobodana Miloševića
Instagram/Mirjana Karanović

Budući da je Marija Milošević rijetko davala intervjue, Tijana Marković imala je najmanje materijala na koje se mogla osloniti. Od poznanika je saznala da je voljela kafane i oružje, ali da je prije svega bila odana kći.

- Ulozi sam pristupila s velikom odgovornošću, svjesna da će ta žena možda gledati seriju. Ušla sam u sferu njenih emocija, pa i rana, koje vjerojatno ni danas nisu zacijelile - rekla je glumica.

image
Mirjana Karanović i Tijana Marković, u ulogama majke i kćeri na setu serije 'Porodica'
Instagram/Tijana Marković

Finale serije “Porodica” producenti opisuju kao “emotivno” i “katarzično”, a evo kako ga je doživjela Mira Karanović:

- Preplavio me osjećaj tuge za svim što je izgubljeno, a prije svega za izgubljenim životima. Kad to kažem, mislim na one koji su nas fizički napustili, ali žalim i za izgubljenim životima nas koji smo još ovdje. Oduvijek sam željela živjeti u zemlji ponosnih ljudi. U suštini, mi i jesmo takvi. Do devedesetih smo imali mnogo razloga da budemo ponosni na našu povijest, kulturu... A onda se sve survalo u ponor. Izgubili smo svi, uključujući Miru i Slobu, koji su te godine smatrali najboljim periodom njihovog života. U ovoj priči nema pobjednika - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:46