ISPOVIJEST

MIRNA MEDAKOVIĆ STEPINAC SAMO ZA JUTARNJI 'Mislila sam da sam neispavana zbog serije 'Kud puklo da puklo', a onda su stigle - blizanke!'

 
 Željko Grgić / CROPIX

Nakon četiri godine pauze, koliko je prošlo od posljednje prikazane epizode “Kud puklo da puklo”, ta serija o živopisnim stanovnicima sela Oštrovac vratila se na program Nove TV, i to u udarnom terminu. Odluka programskih šefova te komercijalne televizije da repriziraju svoj stari hit koji se emitirao od 2014. do 2016. godine i koji broji ukupno 350 nastavaka pokazala se kao uistinu odlična procjena.

Naime, “Kud puklo da puklo” u prošlom tjednu pratilo je više od pola milijuna ljudi. Točnije, prosječna gledanost im je u tom prvom tjednu ponovnog emitiranja bila 560 tisuća gledatelja, serija je ostvarila 36,4 posto udjela u gledanosti, a “Kud puklo da puklo” bio je drugi najgledaniji format na svim televizijama. Bolju gledanost ostvarila je samo premijerna serija Nove TV “Drugo ime ljubavi”, što znači da su Oštrovčani iza sebe ostavili i Dnevnik Nove TV i turske sapunice.

Doktorica Došen

- Oduševljena sam! Moram priznati da nisam iznenađena ponovnom popularnošću serije jer još dok smo snimali pilot 2014. znala sam da radimo sjajnu stvar koja će imati uspjeha. Tu se uvijek mora posložiti više faktora, scenaristi su napisali jako dobar tekst, glumačka ekipa je bila sjajna i produkcija je napravila dobru pripremu. A kad imaš dobre temelje za seriju i kad svi prionu radu svim srcem, dobiješ odličan proizvod koji publika voli i dobro prihvati. Meni je neizmjerno drago da sam bila dio takvog projekta, koji je voljela publika jednako koliko i sami akteri serije - odgovara Mirna Medaković Stepinac, koja je u “Kud puklo da puklo” imala glavnu ulogu doktorice Katarine Došen (poslije Gavran).

Inače, radnja serije koju su osmislili Vlado Bulić i Mirna Miličić smještena je u već spomenuti Oštrovac, selo na rubu nacionalnog parka. U središtu priče su rendžer parka Damir (Momčilo Otašević) i doktorica Katarina koja zbog djedove oporuke dolazi živjeti u Oštrovac. Naime, Katarinin djed Đuro (Mate Gulin) oporukom ostavlja milijun eura svojim unucima Katarini, Tomislavu (Miran Kurspahić) i Kreši (Janko Popović Volarić), ali uz uvjet da godinu dana provedu u njegovoj derutnoj kući u Oštrovcu...

Zagreb, 110520.
Glumica Mirna Medakovic.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / CROPIX

Projekt je okupio i druga renomirana glumačka imena poput primjerice Sanje Vejnović, Milana Štrljića, Miodraga Krivokapića, Barbare Vicković, Ecije Ojdanić, Asima Ugljena, Žarka Radića, Jelene Perčin, Suzane Nikolić,... a seriju su režirali Kristijan Milić, Ivan Pavličić, Stanislav Tomić i Robert Orhel.

Sada hladne glave

- Sada sam na miru pogledala prvu epizodu i pomislila upravo ono o čemu sam sada govorila. Stvarno smo napravili dobru seriju, što sam znala i prije par godina, ali mi se potvrdilo jer sad gledam hladne glave i s odmakom. Inače, uvijek mi je pomalo čudno gledati samu sebe na ekranu. Pomiješane su emocije i percepcije, znam kako je na primjer bilo snimati neku scenu, što mi se privatno dogodilo prije scene, jesam li bila zadovoljna odrađenim poslom, zatim pogledam finalnu scenu u epizodi. Nekada se dogodi da mi se učini da je ispalo bolje nego što sam mislila, nekad mi se učini da sam lošija nego što mi se u mom pamćenju učinilo, a nekad gledam da uopće ne percipiram da sam to ja - odgovara 35-godišnja zagrebačka glumica.

Snimanje “Kud puklo da puklo” u svakom slučaju, dodaje, pamtit će prije svega po - prijateljstvima.

- Između ostalog, prvi put sam radila sa Željkom Pervanom i nakon početnih prepucavanja, zavoljela sam ga za cijeli život. MOMO (namjerno velikim slovima) - s njim bih radila uvijek i u bilo kojim uvjetima - mislim da sam time sve rekla (Momčilo Otašević op.a.). Naravno, ne smijem zaboraviti ni ostale kolege s kojima sam uživala, da ih sve ne nabrajam - govori Medaković Stepinac, a razgovor se nastavlja i na iskustvo rada s kolegama na setu.

- Postoje kolege za koje znate da se sjajno snalaze u formatu telenovela koje zahtijevaju brze reakcije, sabranost i to da se na njih možete osloniti. Uvijek mi je gušt raditi sa Sanjom Vejnović i Jankom Popovićem Volarićem.

Milan Štrljić, Brik (Miodrag Krivokapić op.a.) i Žarko Radić su profesionalci koji su uvijek spremni za rad i od kojih sam puno naučila. Suzana Nikolić neizmjerno je duhovita i razvedrila bi mi svaki dan - priča Medaković Stepinac, koja je počela glumiti kada joj je bilo samo 19 godina, i to u sapunici “Zabranjena ljubav”, i od tada nizala uloge jednu za drugom, pa primjerice samo po pitanju dnevnih serija ima više od osam takvih projekata iza sebe. Zato kada je ulazila u “Kud puklo da puklo” dobro je znala da je čeka u najmanju ruku šest, sedam mjeseci vrlo intenzivnog rada, i to po samo jednoj sezoni serije...

- Nisam imala puno vremena za privatni život, svaki slobodni trenutak sam koristila kako bih ulovila malo sna. Puno smo putovali na Žumberak gdje smo snimali na vanjskim lokacijama, a tih 45 minuta u kombiju, koliko je trajala vožnja do tamo, ja bih spavala, zato što mi je uvijek zlo tijekom vožnje, posebno kada ima puno zavoja. No nadisali smo se puno svježeg zraka, a ja sam tada i otkrila Žumberak. Znam, zvuči neobično, jer sam rođena Zagrepčanka, ali prije tamo nisam bila jer imamo vikendicu na potpuno suprotnoj strani Zagreba. I tako je to išlo svaki dan od ponedjeljka do petka, a onda za vikend jedva čekaš biti doma, stisnuti se uz dragu osobu, gledati televiziju da bih ispraznila glavu i najesti se čokolade. Tada sam mislila da sam neispavana, a nisam ni slutila što to zaista znači dok nisam rodila - smije se glumica. S kolegama iz serije, otkako se ona vratila na male ekrane, nije se čula, ali su joj se počeli javljati i poznati i nepoznati ljudi koji joj govore kako opet gledaju seriju i uživaju.

- To me stvarno veseli. Inače, kada se ‘Kud puklo da puklo’ prvi put emitiralo, znali su mi dobacivati ‘evo doktorice Katarine’. No najsimpatičnija anegdota, koincidencija mi je uslijedila tek poslije, kada sam dovela svoje djevojčice u vrtić i upoznala tamo spremačicu koja se zove Kata Došen, baš kao moj lik u seriji - otkriva.

Godišnjica braka

U međuvremenu za Mirnu Medaković Stepinac život se potpuno promijenio. Još tijekom snimanja serije udala se nakon tri godine veze za ekonomistu Hrvoja Stepinca. Petu godišnjicu braka imali su prije nekoliko dana, no zbog svih okolnosti nisu je uspjeli proslaviti. Otprilike godinu dana nakon posljednje klape na Žumberku par je dobio blizanke, Kaju i Zoru.

- O da, ni u najluđem scenariju nisam mislila da će u moj život ući dvije djevojčice zbog koji ću ja promijeniti prioritete i postati drukčija osoba. Pod time mislim da dobijete neku super snagu i da koliko god bili izmoreni, za svoju djecu ste spremni prevrnuti cijeli svijet ako treba - objašnjava. Kaja i Zora, te dvije preslatke djevojčice, u travnju su proslavile treći rođendan. Ne treba sumnjati da je Medaković Stepinac majčinska uloga najdraža u životu. No, što je teže? Mjesece provoditi na setu po 12 sati dnevno ili imati blizanke?

- Istina je što kažu, dok nemaš djecu, ne možeš pojmiti što znači biti roditelj. Kad radim, u nekom trenutku u danu moj posao završi i mirna sam do sutra ili do idućeg dana koji radim. Uloga mame ne prestaje niti u jednom trenutku, počela je prije tri godine i završit će mojim posljednjim izdahom. Kada ih ostavimo na primjer baki i djedu ili u vrtiću, znam da su dobro i da im ništa ne fali, tada se ne brinem, ali i dalje svako toliko pomislim na njih - kaže glumica. No, u početku se trebalo snaći s ne jednom, nego dvije male bebe prvi put u životu....

- Bilo je izazovno i teško, tako da sam dosta stvari u njihovih prvih godinu dana potisnula i zaboravila. Uvijek kažem da sam sretnica jer smo suprug i ja imali, i dalje imamo, pomoć obitelji, što puno znači. Zlata su vrijedili svi savjeti roditelja blizanaca ili trojki, a kosa mi se dizala na glavi kad bi mi netko rekao da je mala razlika u godinama između njihove djece isto što i imati blizance. I danas sam na to osjetljiva. Moj savjet roditeljima koji čekaju blizance jest da sve što ih zanima pitaju roditelje blizanaca, njihove riječi će vas umiriti i utješiti. A kad napune tri, sve je puno lakše i ljepše - odgovara opisujući svoje djevojčice kao dvije potpuno različite osobe, a iste genske slike.

- Jedna drugu obožavaju i ne znaju jedna bez druge, iako se po cijele dane svađaju. Nadam se da će se svaka razvijati u svom smjeru, ali da će ostati povezane. Mislim da su jedna drugoj na prvome mjestu, a onda tek svi ostali. A koje su im preferencije, što bi jednog dana mogle biti u životu, teško mi je to reći. Mislim da su još premale da bi se išta dalo naslutiti, iako su rekle da će biti balerine, ali mislim da je to najviše zbog haljinica. Obožavaju ići u kazalište, a ja se nadam da ipak neće poželjeti biti glumice - smije se Medaković Stepinac. Inače, svoju mamu još nisu vidjele na ekranu.

Mama na TV-u

- Istraživanja kažu da djeca do sedam godine života ne mogu razlikovati fikciju od realnosti, tako da mislim da je zasigurno prerano da ih zbunjujem svojom pojavom na televiziji. Ima vremena da im pokažem sve što sam radila - zaključuje.

A upoznavanje Zore i Kaje s maminim poslom, makar u onom dijelu da je nema više toliko doma, moglo bi se dogoditi vrlo brzo, jer u travnju je glumici završio porodiljni dopust...

- Cure su napunile tri godine i taman sam trebala početi raditi jedan veći posao kada se dogodila ova epidemija i sve pomaknula. Nadam se da će se uskoro moći raditi, jer me posao koji sam dogovorila jako veseli. Tako da... držim fige, strpljivo čekam i veselim se vratiti na posao koji mi je, bez obzira na svu sreću koju mi obitelj pruža, nedostajao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:29