NOVO LICE NA SETU

Mirna Mihelčić: ‘Još studiram glumu, ali dokazujem se TV publici ulogom buntovnice‘

Veliku je pažnju na setu ‘Mrkomira Prvog‘ privukla mlada Šibenčanka koja glumi Marušu, buntovnu kćer Mrkomira i Anuše
Mirna Mihelčić
 CROPIX

Pilot-epizoda "Mrkomira Prvog", nove serije koja se snima u produkciji HRT-a i Interfilma, prikazana je na Staru godinu i oduševila je kako kritičare tako i publiku. Riječ je o svojevrsnoj parodiji na prošlost, ali i sadašnjost, koju kritičari nazivaju hrvatskom verzijom popularne "Crne guje", a koja će imati 13 epizoda. Scenarij je napisao Ognjen Sviličić, seriju režira Snježana Tribuson, direktor fotografije je Branko Linta, a glazbu je skladao Mate Matišić.

Ni glumačka ekipa nije ništa manje poznata i hvaljena: tu su Goran Navojec kao Mrkomir, Ozren Grabarić kao Slavomir i Ecija Ojdanić kao Anuša. Veliku je pažnju privukla mlada Šibenčanka Mirna Mihelčić koja glumi Marušu, kćer Mrkomira i Anuše, pomalo buntovnu, svakako nespremnu na brak, premda bi taj potez značio da kneževina njezina oca može postati kraljevina. Studenticu glume Mirnu Mihelčić Nenad Polimac je nazvao pravim otkrićem, a ona je, otkrila nam je, oduševljena radom na svojoj prvoj velikoj ulozi.

Kako napreduje snimanje "Mrkomira Prvog"?

- Pilot-epizoda je snimljena i prikazana, a sada je u tijeku i snimanje drugih epizoda. Snimamo u studiju u Jadran filmu, a prvu epizodu snimali smo u utvrdi Ribnik u blizini Karlovca. U studiju ćemo biti idućih mjesec i pol do dva. Scenografija je odlična, vrlo vjerodostojna i realno prikazuje razdoblje u kojem se odvija radnja.

Kako ste dosad zadovoljni iskustvom rada s timom koji iza sebe već ima velik broj projekata?

- Meni je ovo prva uloga, još uvijek studiram glumu na Akademiji u Splitu. Lica s kojima radim za mene su velika, činjenica da surađujem s tako velikim glumcima i producentima još mi je uvijek nestvarna. Puno se toga nauči u razgovoru s njima, ne samo glumački, nego i općenito. Glumac treba imati i strpljenja... To su razne sitnice koje čine naš posao i sjajno ih je učiti od ovako velikih ljudi. Iznenadila sam se u kojoj je mjeri rad na setu timski. Svi si pomažemo, uskačemo, asistiramo kod učenja teksta, nekih caka...

U čemu je stvar, zašto je strpljenje vrlina za glumca?

- Na setu je čekanje sastavni dio posla. Iz šale znamo reći da je gluma čekanje. Ali, nema tu previše praznog hoda: probaš kostim, učiš tekst, uvijek se nešto radi.

Kako ste dobili ulogu u ovoj seriji?

- Na fakultetu smo imali filmsku radionicu u sklopu koje je bila audicija za ulogu Maruše. Igrom slučaja sam ušla u uži izbor pa su me zvali da dođem u Zagreb. Konkurencija je bila jaka, kolegice koje su bile sa mnom su iznimno talentirane.

Je li onda do toga da je baš vama uloga odlično sjela?

- Kao da su je pisali po meni! Mogu se poistovjetiti s likom na nekim razinama. I sama sam bila takva u tim godinama; neću reći buntovna, ali svakako kao jedan tipičan tinejdžer tako da mi uloga baš paše. Oduševilo me i to što Maruša govori dalmatinskim dijalektom. Odgovara mi, mislim da mogu jako razigrati svoj lik.

Generalno, kako biste opisali seriju?

- Kada je riječ o radnji, portali o njoj pišu kao o hrvatskoj verziji "Crne guje" i složila bih se da je ta definicija adekvatna.

Spomenuli ste da vas je fascinirala scenografija serije. Budući da je radnja smještena u srednji vijek, sigurno se posebna pažnja posvetila i kostimografiji...

- Da, i kostimi su savršeni, izvan svih mojih očekivanja. Sve je pomno i detaljno razrađeno, vrlo raskošno... Cijeli vizualni dio priče je dobro pogođen, izniman.

image
CROPIX

Kako izgleda radni dan na setu?

- Ponekad snimaš jednu scenu, a ponekad si u akciji od 5 ujutro do 7 navečer. Sve ovisi o tome obavljaš li još neke poslove, predstave, druge projekte... Rasporedi nekih kolega znaju biti pretrpani.

Još studirate, na četvrtoj ste godini Akademije. Kako tamo napredujete?

- Za nekoga tko voli glumu Akademija je najbolje mjesto. U ovoj godini imam još dva ispita. Kako trenutačno snimam, svi mi maksimalno izlaze u susret.

Dugo ste se bavili i plesom...

- Da, prije nego što sam počela studirati, plesala sam 15 godina. Moja mama u Šibeniku vodi plesni teatar tako da sam zbog nje puno toga naučila. Posljednjih pet godina ne plešem previše redovno. Posljednji dodir s plesom imala sam na Akademiji gdje imamo kolegij Pokret. Učili smo, među ostalim, i balet.

Nadate li se nekim ulogama za koje je pokret vrlo važan element?

- Trenutačno me privlači baš sve: od tragedije preko komedije pa do reklama. Ali da, želja mi je glumiti u mjuziklu jer on spaja i glumu i ples i pjevanje, iako nisam neki izvanserijski pjevač (smijeh). Generalno, obožavam glumu, stalno ponavljam da je to najbolji posao ikada, u kojem dobivaš plaću za to što se cijeli dan igraš. Ja bih sada radila sve i sa svima!

Imate li možda nekog redatelja s kojim biste posebno voljeli raditi?

- Sviđa mi se rad Olivera Frljića, jako ga cijenim. No, želim i na film, u serije i sva kazališta. Jako sam željna rada i iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:10