MLADA GLUMICA

Mirna Mihelčić: ‘Palim svijeće i mantram kako mi neki redatelj daje ulogu u filmu‘

25-godišnjoj Šibenčanki je pripala uloga Maruše, kćeri kneza Mrkomira u seriji ‘Mrkomir Prvi’


Mirna Mihelčić

 Darko Tomaš/Cropix

Dugoiščekivana humoristična serija “Mrkomir Prvi” već se na samom početku pokazala kao televizijski hit, a među brojnim poznatim glumcima koji su uskočili u srednjovjekovne role istaknula se 25-godišnja Šibenčanka Mirna Mihelčić kojoj je pripala uloga Maruše, kćeri kneza Mrkomira. Za Studio se ova perspektivna mlada glumica prisjetila dogodovština sa seta na kojem se, posve slučajno, našla još kao studentica, te otkrila što priželjkuje nakon završenog studija glume u Splitu i preseljenja u metropolu.

- Jako mi je čudno vidjeti se sad na ekranu. Nije mi to prvi projekt, pa ne gledam baš toliko na svaku sitnicu, no kad se sve skupa sagleda, jako sam zadovoljna svime - komentira Mirna.

Glumici to nije prvi televizijski projekt jer je već u RTL-ovoj seriji “Blago nama” utjelovila Sinjanku Kiku, no rola Maruše je, tvrdi, potpuno drugačija. Ipak, baš se u ulozi razmažene tinejdžerice buntovnice iz ranog srednjeg vijeka odlično snašla.

image
Darko Tomaš/Cropix

Zgodna Kike

- Imala sam taj izlet na RTL-u. No, uloge su potpuno različite i super mi je što je Kike zgodna i zavodljiva, a u “Mrkomiru” sam nešto potpuno drugo, iskonski tinejdžer, što mi je super i možda mi malo više paše. Jako mi je drago što su tako dobri komentari na seriju “Mrkomir Prvi” i što su je ljudi tako dobro prihvatili, barem koliko sam ja čula jer ne pratim toliko portale. Sretna sam jer sam već na početku snimanja imala osjećaj da će biti dobro.

Glumačka postava je izvanredna, nevjerojatna, baš kao i redatelji, produkcija je jedna od najjačih u Hrvatskoj i nije to ni moglo biti loše. A uloga buntovne tinejdžerice mi baš odgovara. Naime, dok sam i sama bila tinejdžerica, apsolutno sam bila buntovna, sve kontrirala roditeljima i lako se bilo uživjeti i ući u ulogu - priča mlada glumica.

U međuvremenu je Mirna završila studij glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu, no tijekom snimanja serije još uvijek je bila studentica. Iako se pokazalo da je baš ona savršena za ulogu Maruše, glumica nije bila prvi izbor produkcije. Štoviše, angažman je, kaže, uslijedio sasvim slučajno.

- Kad se trebala snimati pilot-epizoda, bila sam na drugoj ili trećoj godini studija. Bila je radionica filmske glume na Akademiji. Tijekom te radionice je održana i audicija za ulogu Maruše, no ja je nisam odmah dobila, odnosno nisam bila ni u podjeli za tu audiciju, ni u konkurenciji. No, kako smo radili tu radionicu, snimali smo i neke druge tekstove i netko iz produkcijske kuće Interfilm je vidio neki moj snimak te su tražili da naknadno snimim audiciju. Tako sam izvan rokova mobitelom na Akademiji snimila audiciju kad je radionica već bila završila i zvali su me u uži krug. I, eto, dobila sam ulogu - prisjeća se Mirna.

Premda je baš u to vrijeme završavala studij, glumici nije nimalo teško palo što je zbog snimanja serije uslijedilo i radno ljeto, a na setu je bilo i prilično veselo unatoč vrućini.

image
Darko Tomaš/Cropix

Samo karton

- Pilot se snimao na zimu, a onda smo ostalih 13 epizoda snimili ovog ljeta. Moram priznati da je na setu bilo nepodnošljivo vruće, ali i zabavno. Naime, to preživljavanje 40 i plus stupnjeva te zbliži s kolegama, znaš njihovu patnju. Meni je bilo super, a imam i nekoliko anegdota sa snimanja. Naime, kad smo snimali pilot-epizodu, to mi je bio prvi susret s bilo čim u smislu takvog načina snimanja i glume.

Kao što se i vidi u seriji, na setu se stalno nešto jede i uvijek je hrana za stolom. I ja kao mlada glumica, neiskusna, nisam znala da se to ne jede stvarno. Bili su nekakvi čvarci u pitanju i ja sam ih pojela otprilike kilu pa mi je bilo prilično muka nakon toga. Ali, na pogreškama se uči. Znate kako je, mlada gladna studentica došla je igrati se hranom i ja sam stvarno ušla u ulogu - smije se Mirna.

Posebno zadovoljstvo bilo joj je, priča, dijeliti set s toliko iskusnih i uspješnih glumaca.

- Slušala bih ih kako pričaju izvan seta i izvan snimanja i oduševilo me koliko su duhoviti, pa bih pomislila: “Bože, ako su oni ovako duhoviti privatno, to će na televiziji izgledati super, a ja i nisam baš duhovita privatno”. No, učiš od njih i kad se malo opustiš, postaneš i ti duhovit - otkriva Mirna.

Glumicu su posebno u seriji oduševili kostimografija i scenografija, koje itekako vjerno dočaravaju razdoblje u koje je smještena radnja “Mrkomira Prvog”.

- Pilot-epizodu snimali smo u pravom dvorcu Ribnik kod Karlovca, i to je bilo fantastično. Onda su sve to morali replicirati u studiju Jadran filma i kad sam prvi put ušla na set, bila sam oduševljena jer je sve izgledalo identično. Ne bi čovjek nikad rekao da je to samo karton. Nevjerojatno nešto.

A kostimi su čudesni i našu bih kostimografkinju do neba nahvalila jer to što je napravila i kako to izgleda i koliko smo veličanstveni na televiziji u tim kostimima, mogu samo reći - svaka čast. I cure koje nam rade frizure su se pretrgle oko nas. Naime, ja doista nemam onoliku kosu i svako su me jutro dva sata namještale, plele pletenice. Nevjerojatno - oduševljena je glumica.

image
Darko Tomaš/Cropix

‘Judita’ u Splitu

Kritičari su je vrlo brzo proglasili novom nadom i glumačkim otkrićem.

- Trudim se najviše što mogu - kaže Mirna.

Pri kraju studija trebala je raskoš svog talenta pokazati i u kazališnoj predstavi “Judita” na otvorenju Splitskog ljeta, no prilika je izostala zbog pandemije. Ali, baš kao i svakog mladog glumca, daske koje život znače itekako je privlače.

- To mi je golema želja jer još nisam profesionalno radila u kazalištu. U koprodukciji Akademije i Gradskog kazališta lutaka Split radili smo “Juditu” na Splitskom ljetu, veselila sam se prilici da s Vinkom Brešanom radim tu predstavu, no zbog pandemije to se nije uspjelo realizirati. Stvarno se nadam da ću dobiti priliku raditi u kazalištu jer se silno želim i tu pokazati i prihvatiti taj izazov jer sve su to jako lijepi izazovi.

Film je također nešto o čemu sanjam i maštam u svoja četiri zida, mantram i palim svijeće. Nadam se da će me neki od redatelja, barem preko serija, zamijetiti i da će se pojaviti neka audicija kojih, nažalost, kod nas ima jako malo. Možda će me ipak netko vidjeti i baš ću mu ja trebati za film ili kazalište. No, u mojoj se karijeri sad nešto novo sprema i uskoro će biti poznato javnosti. Još ne smijem ništa govoriti, ali viđat ćete me još na televiziji - najavljuje.

Za njezinu ljubav prema glumi i odluku da se upiše na Akademiju uvelike je zaslužna Mirnina majka koja već godinama u Šibeniku vodi uspješan plesni studio. Upravo zbog plesa kojim se godinama bavila, ova perspektivna glumica u budućnosti priželjkuje i poneki mjuzikl.

image
Darko Tomaš/Cropix

Bez želja

- Moja mama već 20 godina ima Plesni teatar Sjena u Šibeniku i ja sam tamo 15 godina plesala te se tako, preko mame, zaljubila u kazalište i scenu i jako sam joj zahvalna na tome. Ona to izuzetno uspješno radi i plesom smo odškolovali mnoštvo šibenske djece. Preko nje sam došla u dodir s kazalištem i oduševila se time.

Znala sam da ples baš neće biti moj put i da će to vjerojatno biti gluma, iako se glumom nisam bavila kao dijete. Moj prvi doticaj s glumom je bio na Akademiji. Voljela bih upravo zbog te kombinacije raditi mjuzikl, iako pjevanje još moram vježbati. To mi ne ide tako lako kao ples i gluma, ali sve se radom može postići pa onda možda jednog dana dobijem i tu priliku - priželjkuje Mirna.

Nakon što je iz rodnog Šibenika otišla na studij u Split, Mirnina je trenutačna adresa u Zagrebu i nada se da će tako ostati dulje vrijeme.

- Zagreb mi je sad stalna adresa i nadam se da ću tu ostati dugo. Ne želim reći zauvijek, ali dugo sigurno. Jako mi je tu lijepo i uvijek sam željela doći u Zagreb, no Akademija me odvela malo južnije. Tu se sad želim ostvarivati - naglašava.

U svom poslu trenutačno ne priželjkuje neku posebnu ulogu, a cilj joj je što više raditi i steći što više glumačkog iskustva.

- Ja sam tek na početku. Druga bi stvar bila da iza sebe imam već određeni broj odigranih uloga, pa da mogu reći da bih nešto konkretno. Nisam puno igrala i ustvari bi mi sve bilo prvi put. Želim apsolutno sve da bih jednoga dana mogla reći: “E, ja bih sad igrala Ofeliju”. Zasad nemam posebnih želja, ne odbijam ništa, niti želim odbijati. Želim raditi sve jer smatram da ako mladi glumac odbija nešto, zatvara si vrata, a ja ne želim zatvoriti niti jedna - zaključila je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:19