STRADAO U PROMETNOJ NESREĆI

MISLAV ČAVAJDA VRATIO SE GLUMI 'Nakon izlaska iz bolnice na setu me štede, nema akcije, polako se oporavljam'

 
Mislav Čavajda
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Nakon prometne nesreće koju je doživio kao pješak, a u kojoj je zadobio potres mozga, bio natučen i stradao mu je dio zubi, glumac Mislav Čavajda vratio se radnim obvezama u zagrebački HNK i na set serije Nove TV.

Žižekova “Antigona”, u kojoj glumi Kreonta, već je pretpremijerno od petka na repertoaru kazališta, s odgođenim premijerom zbog minule prometne nesreće za 19. listopada, a na set serije Nove TV “Drugo ime ljubavi”, u kojoj glumi Ivana, vratio se prije svega pozavršavati hitne scene.

- Prvih nekoliko dana nakon povratka u seriju ‘Drugo ime ljubavi’ bilo je najintenzivnije zbog svih zaostataka od izbivanja sa seta, no kako sam imao vremena pogledati scene i pripremiti se, nije bilo problema.

Glumačka kemija

Nakon toga je sve išlo blaže i lakše. Zahvaljujem produkciji na razumijevanju i strpljenju i na zadržavanju potrebnog mira da se sve to prebrodi. I dalje me maksimalno štede, prilagođavaju mi mizanscenu, nemam pretjerane akcije, nego ponajviše sjedeće scene - kaže o seriji u kojoj glumi negativca. Riječ je o Ivanu, kojeg, kako je prethodno jednom rekao, želi prikazati kao “čovjeka koji pod nizom okolnosti mora stvoriti malo tvrđu kožu”.

PROMO / Nova TV

- Zasad sam zadovoljan smjerom u kojem se lik razvija. Naravno, radi se o dugačkom, maratonskom scenariju za koji ne možemo pretpostaviti u kojem će se smjeru razvijati. Pokušava ga se portretirati kao negativca, a ja nastojim ne igrati ga crno-bijelo, nego portretirati sive zone. Naravno da ljudi na prvu loptu promatraju taj lik kao čovjeka koji vara ženu.

Glumački, ja idem putem da tu ženu volim, no da smo doživjeli teške situacije koje su nas malo udaljile. Nastojim sam sebe u svemu tome spasiti, što ne znači da sam je prestao voljeti. Ne opravdam postupke lika, ali hoću reći da on na nespretan način nastoji prebroditi bračnu krizu - tumači proces svoje uloge u seriji glumac koji suradnju na setu vidi kao ugodnu i ističe da mu se bilo lijepo vratiti na set Nove TV, među ljude s kojima je i prije radio u produkciji serije.

- Zanimljivo je i naći se u seriji s Olgom Pakalović i Vlastom Ramljak, s kojima sam donedavno samo glumio u HNK. Pogotovo s Olgom Pakalović, koja mi glumi suprugu. Mislim da se osjeti naša međusobna glumačka kemija koja pridonosi portretu bračnog para. Jednako tako, zanimljivo je susresti kolege s kojima prvi put surađujem - nastavlja glumac, koji se istodobno vratio u matično kazalište, u kojem je premijera Žižekove “Antigone”, predstave u kojoj zadržava isti crno-svjetlucavi kostim poput kakvog batmanovskog crteža na tijelu.

Odigrao je već prvu pretpremijeru predstave, ponešto šepajući, hrabro, glumački odlično i uz ovacije publike.

- Zadovoljan sam kako su nastavljene probe u HNK nakon mojih ozljeda. Dok sam ja bio na bolovanju, imali smo svi vremena da se opustimo, da se odmaknemo od naslova. I da mu se vratimo s dozom svježe energije te ispeglamo stvari. Morao sam neke stvari prerežirati, s obzirom na moje fizičko stanje, koje ipak nije kao prije. Nije mi prvi put ako se sjetimo ‘Kralja Edipa’ kojeg sam u Dubrovniku igrao s ozlijeđenim koljenom i na štakama. No nova je situacija dala i nešto novo ulozi, tako da je čitava ekipa spremna za skoru premijeru - otkriva detalje rada na “Antigoni”.

Pivske boce

Hoće li više ikad nakon ove predstave igrati Grke u teatru budući da je njegov život s njima na pozornici isprepleten neobičnim spletom događaja? Na probama Euripidovih “Bakhi” u Splitu gađali su ga pivskim bocama, za proba Sofoklova “Kralja Edipa” ozlijedio je koljeno, a tijekom završnih proba za Žižekovu, ne Sofoklovu “Antigonu” dogodila se prometna nezgoda?

- Nisam nikad razmišljao na taj način, ali nakon treće situacije s Grcima nezaobilazno je postaviti si pitanje radi li se o kozmičkoj sudbini. Jer, kao da svaki put stavljam vlastitu sudbinu u ruke grčkih bogova. Svaki put kocka je bačena. No rezultat nije bio tragičan. Mislim da ću sad zaokružiti trilogiju grčkih tragedija i da neko vrijeme neću igrati Grke - završava glumac Mislav Čavajda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:38