JURICA PAĐEN

‘Mislio sam se baviti ekonomijom kad popularnost prođe. No, srećom, traje i danas‘

‘I moja djeca su naslijedila ljubav prema glazbi. Sin Vito svira klavir, a kći Mila flautu‘
Jurica Pađen
 Stephan Lupino

Jurica Pađen (65) profesionalno se glazbom bavi od 18. godine, ali i dalje nema ništa manju strast prema stvaranju novih pjesama i nastupima. S obzirom na otkazivanje većine dogovorenih svirki zbog korone, prihvatio se posla u žiriju showa "Zvijezde pjevaju", i to mu se jako sviđa. Trenutačno mu najviše nedostaju koncerti, a ovu neobičnu godinu odlučio je iskoristiti za oplemenjivanje sebe.

Iako nastupa nema, za vas se ne može reći da mirujete.

- Upravo ovih dana grupa Aerodrom izlazi s videom koji je režirao i snimio Tin Majnarić za novi singl pod nazivom 'Nafte i benzina' s novog studijskog albuma 'Dnevni rituali', sjajno prihvaćenog u cijeloj regiji. Jedan od gostiju na pjesmi je i Borna Čop, gitarist grupe Film, koji se ujedno pojavljuje u videospotu. No, to nije sve.

Za kraj godine naša izdavačka kuća Croatia Records izdaje dvostruko vinil izdanje 'Greatest Hits' i CD identična sadržaja. Na tom izdanju naći će se kompletni presjek karijere Aerodroma s pjesmama koje su obilježile bend i vrijeme u kojem su nastale. Omot i fotke za to izdanje napravio je Lupino. Očekujemo da će to izdanje kupovati kolekcionari i glazbeni sladokusci.

U subotu je polufinale showa "Zvijezde pjevaju" u kojem ste član žirija. Kako ste se snašli u ocjenjivanju drugih pjevača?

- Teško mi je ocjenjivati nekog drugog u pjevanju ili se predstavljati kao neki autoritet. Ne gledam samo pjevanje jer to nije upis na glazbenu akademiju, bitniji je opći dojam. Show shvaćam kao igru, a u žiriju su profesionalci s kojima sam odmah kliknuo. Mogu reći da uživam.

Vi nikad niste nastupili u nekom pjevačkom showu, čak ni u mladosti?

- Ne, nije bilo potrebe. Ja sam uvijek pjevao, a s 18 sam se i profesionalno počeo baviti glazbom. S Parnim valjkom sam u 20-ima imao po 150 nastupa godišnje. Pola ispita na ekonomiji, koju sam studirao, naučio sam u kombiju i između zvučnika na turneji.

Kako to da ste diplomirali, unatoč velikoj popularnosti koju ste već u to vrijeme imali?

- Moj je princip da kad nešto počnem, dam sve od sebe da to završim. Ako ostavljaš repove, postaješ onaj koji odustaje. Mislim da to nije ni karmički u redu. Iako, kad sam donio diplomu kući, stavio sam je u ladicu i nikad je više nisam izvadio.

Kako to da ste odabrali ekonomiju?

- Tko bi mislio s 18 godina da ću uspjeti zarađivati od glazbe? Evo, i veliki Ringo Starr je imao plan da će otvoriti frizerski salon kad prođe uspjeh s Beatlesima. Tako sam i ja nekako mislio da ću se zaposliti kad popularnost prođe. Ali, evo, do danas nisam imao potrebe.

Što kažete na napade dijela javnosti koji smatraju da vi glazbenici sad u koroni kukate jer nema posla, a zarađivali ste hrpe novca koje ste mogli uštedjeti?

- Naš posao spada u najnormalnije poslove. Ne postaješ baš tajkun u njemu, primarno imaš zadovoljstvo. Kad poplaćaš sve - kombi, tehničare, glazbenike, nije da baš zarađuješ milijune. Duboko sam zahvalan Bogu da živim od onoga što bih i inače za svoj gušt radio i smatram to uspjehom. Bogat je onaj kojemu ne treba puno.

Kad ste posljednji put nastupili?

- Posljednji koncert imali smo 22. veljače. Imamo jedan poziv za doček Nove godine izvan granica Hrvatske, ali, iskreno, ne znam ništa. Tko zna što će dotad još biti?

Kako provodite vrijeme sad kad ste više kod kuće?

- Sviram gitaru, klavir, čitam knjige, odlazim s obitelji u prirodu. Pokušavam obodriti i oplemeniti duh.

Poznati ste po tome da obožavate ići na koncerte, nedostaje li vam sada taj dio života?

- Jako mi nedostaje. Koncerti su za mene svečanost, vrhunac uživanja u muzici. Trebao sam s društvom ovog ljeta ići na McCartneyjev koncert u talijansku Luccu, ali su nam propale ulaznice. Nije mi toliko do novca koji nam nisu vratili koliko mi je krivo što ga nisam opet vidio. Pet puta sam mu bio na nastupima, i to je nešto posebno.

I vaša djeca sviraju?

- Da, i oni imaju ljubav prema glazbi od malih nogu.

Sin Vito ima 14 godina i ide paralelno u gimnaziju i muzičku školu gdje svira klavir, a 11-godišnja kći Mila ide u četvrti razred muzičke škole i svira flautu. I njih sam vodio na koncerte, sviđa im se putovanje, fini ručak, obilazak grada u kojem smo, iščekivanje nastupa, sve je to zaokružena priča. Nadam se da ćemo iduće godine opet moći uživati u tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03