GLAZBENI VELIKAN

MIŠO TRI TJEDNA U BOLNICI Infekcija pluća prikovala je legendu uz krevet, no tegobe su sada iza njega: 'Ništa ne izvolijeva, sluša upute liječnika'

Medicinsko osoblje kaže da Mišo nije zahtjevan kao pacijent. Ništa ne izvolijeva, sluša upute liječnika
 Nikola Vilić / Hanza media

Legenda hrvatske glazbe Mišo Kovač posljednja se dva tjedna zbog ozbiljnih respiratornih problema liječio u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu.

Njegovo je stanje trenutačno stabilno i dobro se oporavlja od respiratornih infekcija koje su liječnici uspješno sanirali.

No, Mišo još nije stigao kući jer je na dodatni oporavak premješten u Bolnicu za plućne bolesti u Rockefellerovoj, gdje ima i društvo iz iste “branše”. Naime, zbog lošeg zdravlja isti je odjel dijelio i Đelo Jusić. Liječnici su u srijedu legendarnom glazbeniku odobrili otpusno pismo, no svakih će desetak dana morati dolaziti na terapiju zbog jakog bronhitisa.

Mišo Kovač tako je ovih dana dobio još jednu bitku. Onu najvažniju - zdravstvenu. Jer Šibenčanin je zbog komplikacija sa zdravljem potkraj veljače završio u bolnici.

- Mislim da je to posljedica velike prehlade i viroze koju je dugo vukao. Početkom godine imao je i problema sa sinusima, teško je disao, pa mu je liječnik savjetovao da, dok najgore ne prođe, bude u bolnici - kaže nam Mišin prijatelj, koji podsjeća kako je legendarni pjevač na svom posljednjem velikom koncertu, održanom 22. prosinca u Splitu pred 12.000 obožavatelja, izašao s temperaturom višom od 39 stupnjeva. Uzalud ga je kći Ivana tada nagovarala da odgodi nastup. Mišo je rekao: - Ni pod koju cijenu!

O tatinoj bolesti Ivana, koja je bila gošća na Mišinu koncertu, nazvanom “Samo nas nebo rastavit može”, progovorila je i kad se uspela na pozornicu:

- Moj ćaća danas ima fibru iznad 39, mi smo bili izvan sebe, govorili da prebaci koncert, rekao je: ‘Ni po cijenu života!’ - rekla je Ivana, dok je razgaljena splitska publika oduševljeno pljeskala i njoj i pjevaču kojeg Splićani smatraju “svojim”.

- Mišu svi doživljavaju kao svog pjevača! Nije tu Split iznimka. Vole ga i u Rijeci, Osijeku, Zagrebu..., obožavaju u Frankfurtu u kojem je sredinom studenoga nastupio na manifestaciji “Hrvatska noć”, luduju za njim u Skoplju, gdje je u Areni nastupio prije godinu dana...

- Mišo je fenomen! On ne laže, ne mulja, iskren je do bola, a tu njegovu emociju publika prepoznaje, poštuje i voli. Ali, sve to, naravno, ima i svoju cijenu - priča prijatelj pjevača koji se na splitskom koncertu na binu uspeo malaksao od teške viroze koja ga je dobrano namučila. Iza sebe je, pisali su mediji, ostavio visoku temperaturu koja ga je cijeli dan držala. Teško je hodao, brzo se tu našla i stolica, no nije se dao, nije želio odustati od splitske publike od koje ga, sto puta je to naveo, samo nebo rastaviti može.

Dok je publika pjevala, pljeskala i plesala, iza pozornice zabrinut je bio Mišin liječnik, dr.Tomislav Madžar. - Pamtit ćemo ovaj dan, Mišu je tresla groznica. Cijeli dan smo liječnica Daniela Marasović Krstulović, medicinska sestra i ja skidali visoku fibru. Nije želio odustati od druženja sa splitskom publikom. To je snaga, volja i ljubav - rekao je liječnik novinarima, koji su nastup opisivali u superlativima.

No, Mišino zdravlje nakon koncerta nije krenulo nabolje.

- Kako i bi? Pa to je bio veliki napor. Malo koji 17-godišnjak bi s tako visokom temperaturom uspio izaći iz kuće i pjevati na koncertu pred ljudima, no Miši je to, s njegovih 77 godina, uspjelo! Znao je on, jasno, da bi mudrije bilo da je odgodio nastup, da se doma do kraja izliječio, pa onda nastupio kada viroza prođe. Međutim, Mišo je takav! Nije bilo šanse da iznevjeri svoju publiku. Doživio bi to kao da je samog sebe iznevjerio - kaže prijatelj Miše Kovača koji smatra da su novi zdravstveni problemi pjevača posljedica toga što je bolestan potkraj godine nastupio u Splitu.

- Doktori sigurno tek tako ne propisuju mirovanje, ostanak kod kuće, skidanje temperature i odmaranje. Ali Mišo je uvijek išao kontra pravila, on je takav, takvog ga volimo i poštujemo - govori prijatelj pjevača, koji se u zagrebačkoj bolnici dobro oporavlja.

Medicinsko osoblje kaže da Mišo nije zahtjevan kao pacijent. Ništa ne izvolijeva, ne izigrava veliku zvijezdu, sluša upute liječnika. Gode mu posjeti prijatelja i njegove vjerne supruge Lidije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:02