ZLATNI STUDIO 2022.

Mlade nade hrvatskog glumišta: Svoj talent znali su iskoristiti na pravi način

Duhoviti, otvoreni i pametni, nominirani za nagradu Zlatni studio govore o odrastanju i prvim profesionalnim izazovima

Zlatni studio - glumačke nade

 Cropix

Troje sjajnih mladih ljudi, zasigurno budućih uzdanica hrvatskog glumišta, zahvaljujući glasovima publike ušli su u finale nagrade Zlatni Studio u kategoriji novog lica u kazalištu i na filmu. Tea Harčević (21), Toma Medvešek (24) i Dea Presečki (24) priključili su se tako svojim kolegicama i kolegama u dobi do 30 godina, njih 25, koje je u pet godina u prvi plan lansirala naša najprestižnija medijska nagrada. To je kategorija u koju ulaze studenti glume koji su imali profesionalnu ulogu te glumci iz profesionalnog kazališta.

Glasajte za pobjednika u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Duhoviti, otvoreni i pametni mladi sugovornici ne opterećuju se činjenicom da su si konkurencija i da će samo jedno od njih kući ponijeti skulpturu Zlatni Studio.

Bivša sportašica

- Ma, kakva konkurencija! Tomu znam s godine, ustvari znamo se od svoje 13., zajedno smo studirali, a naravno da poznajem i Teu - kroz smijeh na pitanje o konkurenciji odgovara Krapinjanka Dea Presečki.

Ona je prošle godine diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za naslovnu ulogu u "Matijašu grabancijašu dijaku" u režiji Krešimira Dolenčića u HNK Varaždin. Ubrzo nakon te nagrade struke uslijedila nominacija za nagradu Zlatni Studio o kojoj odlučuje publika.

- Lijepo je ovako mlada dobiti takav vjetar u leđa. To te dodatno potakne da svemu što dalje radiš, pristupiš svim srcem - kaže Dea. - A posebno je lijepo u ovim čudnim vremenima kad se predstave jedva održavaju, kad je neizvjesnost golema, vidjeti da postoje ljudi koji prepoznaju taj naš trud i rad.

Dea, koja volonterski asistira na kolegiju scenskog pokreta na ADU, već radi na novim projektima, predstavi "Paklena naranča" redateljice Kristine Grubiše u Katranu, ali i jednom projektu o kojemu, kako to često ide s glumcima, ne može previše govoriti.

Bivša sportašica, koja je zbog ozljede odustala od rukometa, voljela bi i koju filmsku ulogu, dramske serije, različita iskustva.

- Obožavam izazove i htjela bih svašta raditi. Predstave, filmove... Radila bih i neki samostalni projekt, multimediju sa sviranjem, pjevanjem, počela me zanimati i naša plesna scena - strastveno nabraja mlada glumica za čiju pobjedu navija cijeli sjever Hrvatske.

image

glumica Dea Presečki kao dijete

Njezin kolega Toma Medvešek, pak, nominiran je za predstavu "Ti si prvi hrabar" KunstTeatra i Umjetničke organizacije Punctum, za ulogu Dode. On je jedan od protagonista te priče o odrastanju zagrebačkih uličara prema tekstu Espija Tomičića.

Angažirani roditelji

Sretan je što je ušao u finale, šali se kako se cijela njegova obitelj, počevši od mame Nataše Dorčić i tate Svena Medvešeka, angažirala na poticanju glasača da šalju kupone iz Studija i klikaju na jutarnji.hr. Obećao je, kaže, da će, dobije li Zlatni Studio, obitelj dobro počastiti.

- Moja mala sestrična koja ide u drugi osnovne, recimo, sve je svoje frendove angažirala da glasaju - kaže Toma pa u ozbiljnijem tonu dodaje: - Bio sam sretan već s nominacijom, to mi je prva veća nominacija, a ulazak u finale i više je nego što sam očekivao.

Televizijska publika pamti ga po ulogama Davora Gopca u "Crno-bijelom svijetu" te mladog Refe u "Dar maru", a njemu je gušt okušavati se u svim glumačkim medijima.

Pred njim su još dva ispita na Akademiji i diplomski (kaže, mora to riješiti - prije svega zbog sebe), a uskoro ćemo ga gledati u jednom filmu. Detalje, naravno, ne bi otkrivao. O situaciji s pandemijom, pak, ovisi premijera predstave "Halo, halo, ovdje Radio Zagreb" ZeKaeMa u kojoj glumi.

image

glumac Toma Medvešek kao dijete

Treća finalistica i jedina koja je nominaciju dobila za filmsku ulogu Petrinjka je Tea Harčević, jedna od najmlađih ako ne i najmlađa finalistica u svim kategorijama Zlatnog Studija ove godine. Vrckavu, elokventnu Teu svi su primijetili u nagrađivanom filmu Zrinka Ogreste "Plavi cvijet" (nominiran za Zlatni Studio u kategoriji najboljeg filma) u kojem glumi buntovnu i svojeglavu tinejdžericu. Ovu veliku ulogu dobila je nakon što ju je redatelj vidio na njezinu prvom ispitu glume.

- S jedne strane užasno si sretan što ti je uopće pružena takva prilika, ali s druge užasno preplašen jer tek tada shvatiš koliko si zapravo mali i koliko toga ne znaš. Pogotovo za mene koja sam u tom trenutku bila u fazi studiranja u kojoj tek prepoznaješ da sve ono što si mislio da o glumi znaš, zapravo ne znaš. I upravo su me tu najviše uspjele smiriti Vanja Ćirić i Anja Šovagović Despot, koje su me dočekale i napravile atmosferu u kojoj mi nije bilo neugodno koliko mi je moglo biti - govori Tea.

Njezin grad je Petrinja

"Plavi cvijet" bio je njezin prvi nastup pred kamerom u životu, a zatim je imala i malu ulogu u također nominiranom "Crno-bijelom svijetu". Kao i njezini konkurenti, i Tea se glumom počela baviti kao dijete. U svojoj Petrinji priključila se aktivističkoj videogrupi koja je 2016. i 2017. godine snimala kratke dokumentarce o stanju grada. Sretna je, kaže, što je u strašnom potresu njezina obitelj ipak ostala u svojem domu.

- Trenutačno raduckam neke stvari s kolegama i nadam se da će od njih biti nešto i da ćete ih uskoro moći pogledati, ali s koronom i svime što je u zraku oko nas, možda je bolje ne govoriti konkretno da se ne urekne. Malo sam praznovjerna... U ovom trenutku jako sam otvorena za eksperimentiranja, zanimaju me razne forme kazališta i filma, malo me počelo interesirati i pitanje autorskog projekta, ali zapravo bih najviše htjela vidjeti koliko sam naučila u ovih nekoliko godina i mogu li to primijeniti te do koje mjere. A ako moram o konkretnim željama, najdraži mi je žanr mockumentary pa se nadam da ću se u životu susresti s njim - govori.

image

glumica Tea Harčević kao dijete

Veseli je što se žiri sjetio njezina imena pri nominacijama, a ulazak u finale jako ju je razveselio.

- Imam svoj "glasački stožer" u Petrinji, znam da je konkurencija žestoka. Dea mi je bila asistentica na kolegiju scenskog pokreta i znamo se otprije, a Tomu poznajem s faksa. U biti, lijepo je biti rame uz rame za nagradu s ljudima koje poznajem i čije sam ispite znala gledati - zaključuje Tea Harčević.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:29