OVO JE NJIHOVA GODINA

MLADI, ZGODNI I TALENTIRANI Deset glumaca na pragu tridesetih za koje ćemo tek čuti: 'Spremni smo za velike stvari!'

 
Stoje slijeva na desno: Ivan Colarić, Nikola Baće, Robert Španić, Domagoj Janković, Pavle Matuško i Ivan Čuić, Sjede slijeva na desno: Karlo Mlinar, Paško Vukasović, Matino Antunović i Marin Klišmanić
 Neja Markičević / CROPIX

Oni su mladi, nevjerojatno talentirani, bezobrazno zgodni i - nedovoljno iskorišteni. Hrvatski glumci, uglavnom na pragu tridesetih na tržuište su izašli puni snova, nada i ambicija, da bi potom osjetilirealnost; nemogućnost stalnog angažmana u teatru i osuđenost na traženje poslova od sinkronizacije preko sapunica do reklama.

Bez obzira na talent koji su pokazali već na prvim godinama Akademije, mladi su glumci, kad izađu s Akademije, čast iznimkama, osuđeni da budu bez stalnih angažmana u velikim kazalištima, a srećkovići među njima kućni budžet krpaju gažama u sapunicama. Ako i dođu do zaposlenja u nekom od prestižnijih kazališta, uglavnom igraju manje uloge, pa je tako kultura možda jedini sektor u Hrvatskoj u kojem se 45-godišnjacima tepa da su “mladi umjetnici”. Valja spomenuti da su “mladi umjetnici od 45 godina” nerijetko fizički zapušteni, nesvjesni važnosti izgleda u glumačkom poslu, što zna biti dosta groteskno u situacijama kad u podjeli dobiju uloge fatalnih zavodnika i ljepotana. Situacija nije uvijek bila ovakva.

Stariji čitatelji prisjetit će se da su današnje glumačke veličine poput Mustafe Nadarevića, Rade Šerbedžije ili Dragana Despota svoje prve velike uloge dobivali još kao golobradi dvadesetogodišnjaci, no danas to uglavnom nije slučaj. Je li problem u hiperprodukciji glumaca ili u redateljima kojima ponestaje stvaralačkog erosa? Zbog svega toga vam predstavljamo novu generaciju glumaca, mladih lavova, ljepotana, za koju vjerujemo da će, kada stasa, iz temelja izmijeniti hrvatsko glumište. Bili bi ovi momci, uostalom, idealan cast za adaptaciju ‘Gige Barićeve’: 7 prosaca, Marko Barić, Gigin otac i židovski dječak.

1. Matino Antunović (28)

Zagreb, 121219.
Mlade nade hrvatskog glumista.
Na fotografiji: Matino Antunovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Dolazi iz: Makarske

Zapažena uloga: “Kabanica” u HNK Zadar

Što kaže: “Za uloge koje bih volio raditi sam premlad pa im se ni ne nadam u skorijem vremenu. Trenutno priželjkujem dobre tekstove, inspirativne redatelje i motivirajući ansambl”

Ovog 28-godišnjeg Makaranina zamijetili smo u “Kabanici” HNK Zadar, koja je zaradila nominaciju za najbolju predstavu na ovogodišnjoj Nagradi hrvatskog glumišta. Njegovo tajno oružje je opuštenost, smisao za humor, nenametljivi šarm i nevjerojatna moć transformacije na sceni. Za Antunovića, koji je bez stalnog angažmana, moglo bi se reći da je “tiha voda koja brege dere”. Iduće godine Antunović ima želju da ga iskoriste na nekoj od velikih scena ili na Dubrovačkim ljetnim igrama.

2. Nikola Baće (28)

Davor Pongračić / CROPIX

Dolazi iz: Dubrovnika

Zapažena uloga: film “General”

Što kaže: “U budućnosti bih volio više koristiti scenski prostor i manje ga upotpunjivati svojom prisutnošću”

U Dubrovčanina Nikolu Baću (28) već je zaljubljeno pola Zagreba. Među kolegama se ističe istančanim retro modnim izričajem, pa kada ga sretnete na ulici ili u kavani podsjeća na kakvog lika iz predratnog univerzuma Ranka Marinkovića. Ova je godina za njega bila posebno uspješna. Na filmu je primijećen u “Generalu” Antuna Vrdoljaka, gdje je vrlo vjerno odigrao mladog Antu Gotovinu. Dobio je angažman u Gavelli, a na sceni kazališta u Frankopanskoj prva mu je glavna uloga Kafkin junak Jozef K. Nažalost, uglavnom igra manje uloge, kakva je i ona posljednja u Gavellinoj “Gospodi Glembajevima”, a mi ga vidimo kao idealnog Melkiora Tresića u nekoj novoj adaptaciji Marinkovićeva “Kiklopa”.

3. Ivan Colarić (30)

Tonči Plazibat / CROPIX

Dolazi iz: Zagreba

Zapažena uloga: “Hamlet” na Dubrovačkim ljetnim igrama

Što kaže: “Volio bi da dobijem priliku u nekom većem projektu u kojem ću moći iskoristiti svoje sposobnosti u većem opsegu”

Kao i kod Baće, u Colarićevoj pojavnosti ima nešto klasično, gotovo šekspirijanski, što podsjeća na neke zlatnije dane hrvatskog glumišta. Markantna scenska pojavnost priskrbila mu je i angažman u zagrebačkom HNK, no zasad se u sedam premijera pojavio samo u manjim ulogama. Primijećen je i u ovogodišnjem dubrovačkom “Hamletu”, gdje je nastupio u ulozi Laerta, a hvali se da je na izvornim jezicima glumio u SAD-u i Portugalu. Osim što vješto glumi, svestrani umjetnik nadahnuto svira klavir pa je nedavno oduševio publiku na božićnom koncertu Ive Gamulina Giannija. Kao Giannijev gost, Colarić je pokazao impresivne pjevačke sposobnosti, a u nastupu nas je malo podsjetio na Franka Sinatru. U 2020. mladi bi glumac volio biti iskorišten u “nekom većem projektu” no mi bismo ga voljeli vidjeti na filmu, gdje još uvijek nije imao zapaženiju ulogu.

4. Ivan Čuić (27)

Zagreb, 140519.
Trg zrtava fasizma.
Restoran Noel.
Na fotografij: Ivan Cuic, glumac i kuhar u restoranu Noel.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Dolazi iz: Zagreba

Zapažena uloga: Divljan u “Kći Lotrščaka” Histriona

Što kaže: “U 2020. se nadam nekom pucanju, skakanju sa zmaja na zmaja ili nekoj lijepoj drami”

Nećak “hercegovačkog Kafke”, književnika Stipe Čuića (visok 187 cm, težak 75 kg), Akademiju je upisao iz prvog pokušaja, a ženska je srca osvojio ulogom vatrenog Divljana u “Kći Lotrščaka” Glumačke družine Histrion. Ova je godina za 27-godišnjeg glumca bila turbulentna. U proljeće je napustio ansambl Kazališta Komedija jer se “nije pronalazio u repertoaru lakih komada”. Nakon toga dobiva angažman koji nitko nije očekivao - postaje kuhar stažist u jednom uglednom zagrebačkom restoranu. Čuić nam otkriva da uskoro odlazi u London, gdje namjerava kuhati dok ne dobije neku glumačku gažu. Volio bi da to bude HBO. Od glume, kaže, nije odustao, no trenutno mu je želja da se “malo makne iz Hrvatske”.

5. Domagoj Janković (33)

Zagreb, 121219.
Mlade nade hrvatskog glumista.
Na fotografiji: Domagoj Jankovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Dolazi iz: Zagreba

Zapažena uloga: barunica Castelli u “Glembajevima” Branka Brezovca

Što kaže: “Želim da me nastave iskorištavati kao i do sad”

Talentirani Zagrepčanin kojem tepaju da nalikuje mladome Sylvesteru Stalloneu, ove je godine imao deset premijera, četiri kratka filma, čak tri ženske uloge, dva crtića... Zapanjio nas je nedavno u ulozi Barunice Castelli u kontroverznim “Glembajevima” Branka Brezovca. Kao mnogi mladi i talentirani glumci, Janković (33) je puno glumio u dječjim kazalištima. Iznimno je ponosan na svoju suradnju s KunstTeatrom jer se bave “novim, zabavnim kazalištem koje se sviđa i publici i glumcima”. U budućnosti bismo ga više voljeli gledati u ozbiljnim ulogama i na velikim scenama, a on za 2020. ima samo jednu želju - da ga nastave iskorištavati kao i do sad.

6. Marin Klišmanić (23)

Neja Markičević / CROPIX

Dolazi iz: Kaštel Štafilića

Zapažena uloga: Andrej u “Tri sestre” Bobe Jelčića

Što kaže: “Sve uloge su dobrodošle jer ću im se posvetiti maksimalno”

Ima nešto rusko u pojavi 23-godišnjeg Marina Klišmanića, pa nas pomalo podsjeća na kakvog Puškinova ili Ljermontova junaka. Rusku dušu u mladom je glumcu iz Kaštel Štafilića vjerojatno uočio i redatelj Bobo Jelčić koji mu je u svom viđenju “Tri sestre” povjerio ulogu Andreja. Klišmanić dolazi iz glazbene obitelji, a baš kao i Colarić, vješto svira klavir. Trenutno ga možemo gledati u “Orašaru” Kazališta Trešnja. Nadamo se da će mladi Klišmanić biti suvišan čovjek samo u svojoj ruskoj pojavnosti, no ne i na velikim scenama. Što se tiče želja i iskorištavanja u 2020., skromni mladi Dalmatinac nema posebnih želja.

7. Pavle Matuško (24)

Zagreb, 121219.
Mlade nade hrvatskog glumista.
Na fotografiji: Pavle Matusko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Dolazi iz: Slavonskog Broda

Zapažena uloga: “Uspjeh” HBO

Što kaže: “Djevojka mi je iz iste branše i savjetovala mi je da kažem da sam slobodan jer je to bolje za karijeru”

Jedini Slavonac među desetoricom odabranih, Brođanin Pavle Matuško rođen je na isti datum kad je potpisan Daytonski sporazum. U glumi je završio gotovo slučajno, a kad je bio mali, želio je biti košarkaš. Zamijećen je u Akademijinoj predstavi “Ludi dani, Figarova ženidba/Figaro se rastaje”, a za ulogu ga je pohvalio i legendarni Mustafa Nadarević. Osvojio nas je i vještom interpretacijom razmaženog tatinog sina i grubijana koji neslavno skonča u HBO-ovoj seriji “Uspjeh”. Glumac osmijeha Clarka Gablea u šali kaže da bi volio da ga se nagodinu “iskoristi” u nekom visokobudžetnom projektu.

8. Karlo Mlinar (25)

Darko Tomaš / CROPIX

Dolazi iz: Zagreba

Zapažena uloga: “Doma je najbolje” u Kerempuhu

Što kaže: “želim raditi s Ivicom Buljanom jer ga cijenim kao osobu i redatelja”

Ovaj 27-godišnji Zagrepčanin nestvarne ljepote žari i pali ne samo na sceni Satiričnog kazališta Kerempuh, nego i na modnoj sceni New Yorka. Spisateljski talent mladog glumca zamijetilo je uredništvo Glorije pa njegove nadahnute lifestyle kolumne odnedavno možemo čitati i na njenim web stranicama. Iznimno upečatljiv, mladi Mlinar bio je u Kerempuhovoj predstavi “Doma je najbolje”, gdje smo svjedočili njegovoj nevjerojatnoj transformaciji iz macho vojnika u krhku djevojčicu. Želje za 2020. su mu da “nastavi ovim tempom”, a nada se i suradnji “sa svojim prijateljem Ivicom Buljanom, kojeg iznimno cijeni kao osobu i redatelja”.

9. Robert Španić (29)

Zagreb, 121219.
Mlade nade hrvatskog glumista.
Na fotografiji: Robert Spanic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Dolazi iz: Zagreba

Zapažena uloga: “McMafia”, BBC i “Prikradatelj” ITD-a

Što kaže: “”Budući da imam svježe blajhanu kosu, mislim da bi jedino logično bilo da me se iskoristi za ulogu Matovilke”

Kad se pojavio na snimanju za potrebe ovog teksta, zagrebački glumac Robert Španić iznenadio nas je drastičnom promjenom imidža. Španića pamtimo kao visokog, crnog i zgodnog dečka iz Dubrave koji je nastupio u BBC-jevoj “McMafiji”, a i ponosan je vlasnik nagrade za glavnu ulogu na Festivalu glumca. Na snimanje je ušetao kao hladna, pomalo hičkokovska plavuša i blago je reći da nas je šokirao. Boju kose je, kaže, promijenio zbog nove uloge u predstavi “Prikradatelj” zagrebačkog ITD-a, na račun svog novog izgleda rado se šali. Za novu boju kose kaže da “podsjeća na vruće ljetne noći u plavoj laguni” te da je “mekana i podatna na dodir, prepuna anđeoskih uvojaka s daškom Mediterana”.

10. Paško Vukasović (29)

Neja Markičević / CROPIX

Dolazi iz: Kaštel Gomilice

Zapažena uloga: manijak u “Tri X i ja” ZKM, Novine

Što kaže: “Ako 2020. bude samo malo bolja od 2019. ja ću biti sasvim zadovoljan, volim kad imam puno posla”

Mladi glumački as iz Kaštela (Gomilice) ove je godine napravio nekoliko zapaženih uloga. U ZKM-ovoj predstavi “Tri X i ja” vrlo je uvjerljiv bio kao psihopat i seksualni manijak, s Marinkom Prgom u HNK Varaždin zaigrao je u “Horor diptihu”, a upečatljiv je i kao Mišji kralj u Trešnjinom “Orašaru”. Ponosno ističe da je na filmu imao priliku ostvariti uloge na čak 4 jezika, pa je tako uz hrvatski imao priliku glumiti u talijanskoj, njemačkoj i američkoj produkciji. Preporučuje nam i da pogledamo predstavu “Dohvati svemir”, koju je realizirao s kolegama iz produkcije Boom! Teatra u suradnji sa Zvjezdarnicom Zagreb. Ovo bi mogla biti njegova godina.

“Prva premijera je ‘Priče iz davnine’ u kazalištu Trešnja, a pripremamo i novu premijeru u produkciji Boom! teatra u režiji Marine Pejnović. Glumim i u trećoj sezona hit serije’ Novine’ i još nekim projektima koji su tek u razradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:33